Minder belangstelling voor bevrijdingsdag Zwolle

Zwolle – Deze donderdag 14 april 2016 is het 71-jaar geleden geleden dat Zwolle werd bevrijd. Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgden een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogs-monument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woonde namens de gemeente de herdenking bij.

herdenking_bevrijding_zwolle_5_copy.jpg 

De herdenking om de bevrijding van Zwolle te vieren wordt elk jaar minder bezocht. Bij de plechtigheid in het Ter Pelkwijkpark waren naast de schoolklassen, ouders daarvan, de burgemeester en oud- militairen niet meer dan 20 belangstellenden in het park aanwezig. Elk jaar lijkt de belangstelling minder te worden. Aan de organisatie en de scholen lag dat dit jaar niet! Het Ter Pelkwijkpark lag er, met een kleurrijk bloemenperk en een net gazon, prachtig bij. De schooljeugd maakte op stemmige wijze muziek, droegen indrukwekkende verhalen en gedichten voor, en legden bloemen bij het monument in het park. In vergelijking met een ander moment van herdenking, de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei, was er donderdag geroezemoes tijdens de plechtigheid. Reden was, dat de straat niet afgezet was voor het doorgaande verkeer, en graafwerkzaamheden an de andere kant van de gracht doorgang hadden. Een van de bezoekers vond dit zo storend dat ze uit protest een brief wil schrijven aan het bestuur van Zwolle.

herdenking_bevrijding_zwolle_2_copy.jpg

herdenking_bevrijding_zwolle_10_copy.jpg 

herdenking_bevrijding_zwolle_9_copy.jpg 

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseerden ’s ochtends een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Jan Brink was namens de gemeente aanwezig. 
 
Leerlingen van de Octopus herdachtenen bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Aansluitend vond een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein. Gastspreker de heer Jansen vertelde over de oorlog en beantwoordt vragen van leerlingen. 

De monumenten
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

herdenking_bevrijding_zwolle_7_copy.jpg  

Herdenkingen
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig). 

herdenking_bevrijding_zwolle_6_copy.jpg

herdenking_bevrijding_zwolle_8_copy.jpg

herdenking_bevrijding_zwolle_1_copy.jpg

herdenking_bevrijding_zwolle_7_copy.jpg

herdenking_bevrijding_zwolle_4_copy.jpg 

herdenking_bevrijding_zwolle_3_copy.jpg 

 herdenking_bevrijding_zwolle_11_copy.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Minder belangstelling voor bevrijdingsdag Zwolle”

  1. Donderdagochtend is ook niet de meeste handige tijd, denk dat dit ’s avonds of in het weekend beter bezocht word.
    Zelf ga ik altijd naar de herdenking op 4 mei, aangezien ik dan vrij ben.
    Maar wel mooi dat basisschool kinderen hier bij betrokken worden, opdat wij niet vergeten.

  2. Het is ook te zien dat de belangstelling achteruit gaat. Dat het een donderdag is, is zo. De datum 14 april is de dag! Misschien ’s avonds doen?

  3. Lekker constructief Els.
    Ik bedoelde uiteraard niet dat het op een andere dag gehouden moet worden, maar dat wanneer 14 april in het weekend valt, het drukker bezocht zal worden.

  4. Ik ben het volkomen met je eens Abouali.
    Dat was ook mijn eerste gedachte: niet zo heel vreemd dat er weinig belangstelling is, de gemiddelde zwollenaar tussen de 20 en 67 heeft waarschijnlijk wel andere dingen te doen op de donderdagochtend.
    Dat zegt niets over de interesse die er nog steeds is voor de bevrijding van Zwolle en Nederland in 1945.

    @Els, inderdaad goeie bijdrage aan het gesprek…

  5. Mensen beseffen dat we vandaag de dag voor grote uitdagingen staan en dat de tweede wereldoorlog definitief geschiedenis is.

    Mensen beseffen ook dat de 3 e wereldoorlog loert en dat we niks geleerd hebben van de geschiedenis.

    Het heeft geen zin om 1 keer in het jaar met een kaarsje te gaan staan en dan weer over te gaan op de dagelijkse betrekkelijkheid.

    De huidige wereldsituatie is het hetzelfde/misschien wel erger dan eind jaren 20.

Reacties zijn gesloten.