Zwolle – Studenten journalistiek van Hogeschool Windesheim hadden maandagmorgen "de koning van de talkshows" op bezoek. Presentator Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door werd in het auditorium van Windesheim geïnterviewd door twee studenten journalistiek en de zaal zat vol met studenten en andere geïnteresseerden. "Een fantastische opkomst."
Op zich is het bijzonder dat Van Nieuwkerk zich life laat interviewen, want bij de meeste verzoeken om een interview vraagt hij om schriftelijke toezending van de vragen en wil dan ook alleen maar schriftelijk reageren. "Dan hoeft het vaak niet, want de meeste journalisten willen dat niet." Matthijs van Nieuwkerk heeft een aantal malen slechte ervaringen gehad met uitgeschreven interviews, omdat er "soms niet staat wat je gezegd hebt en ook de waarheid af en toe iets wordt verdraaid." Toen hij zelf werkzaam was als journalist bij de krant ging hij er altijd mee akkoord dat de geïnterviewde het concept eerst mocht lezen en verbeteringen mocht aanbrengen: "Die verbeteringen weken soms af van datgene wat tijdens het interview was gezegd, maar ik begrijp heel goed dat je als geïnterviewde soms tijd nodig hebt om tot een betere formulering te komen." Hij realiseert zich terdege dat een "interview op papier voor eeuwig is" en daarom het belang van een correcte tekst.
In zijn jonge jaren was hij zonder veel overtuiging aan een studie Nederlands begonnen en “ik liep de kantjes er soms van af, maar sprokkelde altijd wel net voldoende punten bij elkaar en heb zelfs mijn kandidaats gehaald.” Hij wist niet goed wat hij wilde en op een gegeven moment vroeg een vriend van hem die bij het Parool werkte of hij wilde meewerken aan een interview met de toentertijd bekende schaakgrootmeester Garri Kasparov. Dat leek Matthijs wel wat en samen met zijn vriend leverde hij het uitgeschreven interview in bij de redactie van het Parool in Amsterdam aan de Wibautstraat. “Ik kwam daar op de grote redactiezaal met ratelende telexen, rinkelende telefoons, allerlei mensen die daar werkten en door elkaar heenliepen, lawaai en een ongelofelijke drukte.” Op dat moment ging als een flits door hem heen “Hier wordt een krant gemaakt. Hier moet ik zijn. Bij deze krant wil ik werken!”
Het journalistieke vuur ontbrandde in hem. Hij kreeg de kans daar te beginnen als redacteur en heeft veel stukken geschreven over allerlei onderwerpen. Het was zijn eerste baantje en hij heeft er veel geleerd. “Als je vakman in de journalistiek wilt worden moet je hard werken, je uiterste best doen en een drift en energie in je hebben om het vak onder de knie te krijgen.” Soms stond hij ’s morgens om half vijf op om nog verbeteringen aan te brengen in een artikel dat hij de vorige avond had geschreven. En zo werd hij vakman als schrijvend journalist en dat begon ook buiten het Parool op te vallen. In die tijd kreeg hij als dertiger het aanbod een leidende rol te gaan spelen bij de VPRO, maar het Parool wilde hem niet laten gaan en ze kwamen overeen dat hij zou worden opgeleid voor het hoofdredacteurschap van deze krant. Toen hij hoofdredacteur werd ging het niet goed met het Parool en Matthijs van Nieuwkerk heeft toen de redactie ervan kunnen overtuigen dat ze van het Parool de grote en beste krant van Amsterdam moesten maken en niet meer moesten streven naar een landelijke krant. Deze visie in combinatie met “economische rugwind” en nieuwe adverteerders die wel iets zagen in deze jonge ambitieuze hoofdredacteur heeft de krant in die tijd goed gedaan.
Nu is hij al elf jaar presentator van het succesvolle DWDD. “Elf jaar, vijf dagen per week en negen maanden per jaar en afgelopen seizoen hadden we de beste kijkcijfers ooit,” vertelt Van Nieuwkerk niet zonder trots. “En het programma wordt nog steeds met even veel plezier en geestdrift gemaakt.” Toen hij begon als tv-presentator was dat nieuw voor hem. “Ik heb toen veel van Mart Smeets geleerd. De rust die hij in zijn presentatie wist te brengen. Ook Felix Rottenberger heeft hem in die begintijd ondersteund. Het format van het programma staat als een huis met zijn vaart, afwisseling, humor en lucky tv, maar komende tijd zal hier opnieuw naar gekeken worden. Hij weet als vijfenvijftigjarige nog niet van ophouden en de dagelijkse druk heeft hij nodig: “Misschien heeft dat met mijn krantenverleden te maken.” Op de vraag wie hem zou kunnen opvolgen als presentator bij DWDD geeft hij aan dat hij nog helemaal niet aan ophouden denkt en voor de komende drie jaar nog een contract heeft. Mocht hij om wat voor reden een keer niet kunnen presenteren dan heeft hij wel iemand op het oog die hem op dat moment zou kunnen vervangen. Hij noemt de naam van Erik Dijkstra. “Een tukker! Ik vind hem een groot talent.” En zo weet Matthijs van Nieuwkerk onze regionale trots te bespelen; misschien ook wel omdat deze rasechte Amsterdammer inmiddels in het Oosten woont; in de Achterhoek.
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
zich ‘life’ laat interviewen?
live 😀