Ondernemers voor referendum koopzondag

Zwolle – Het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle (CVOZ) zet zich in voor vrijheid van ondernemen in Zwolle, ook op zondag. Dit collectief verzamelt zoveel mogelijk steunbetuigingen van zowel consumenten als van ondernemers. Zoveel dat de lokale politieke er niet langer om heen kan. Zonodig schakelt het CVOZ door van E-petitie naar een referendum. 

zwolle_open.jpg 

De afgelopen periode heeft CVOZ ingezet op stille diplomatie. Over de inhoudelijke argumenten is met de meeste gemeenteraadsfracties uitvoerig overleg geweest. Van de coalitie partijen is volgens de ondernemers de ChristenUnie tot op dit moment niet bereid ruimte te bieden aan meer dan 12 koopzondagen, en niet bereid om meer ruimte te bieden aan de ondernemers voor andere keuzes. De andere partijen zijn hiertoe wel bereid. "De argumenten worden veelal gedeeld. Toch willen deze partijen die discussie (nog) niet aangaan, omdat ze niet te boek willen staan als partij die een coalitieafspraak schendt en/of omdat ze bang zijn dat ze moeten inleveren op een ander punt uit het coalitieakkoord. Ook bij de niet-coalitie partijen is er voldoende bereidheid geconstateerd om ondernemers ruimte te geven". Voor CVOZ is het onbegrijpelijk dat ondanks de wens van een grote meerderheid er sprake is van een status quo. "Er is geen beweging, er is geen vooruitgang".

Campagne
Voor CVOZ reden om de campagne voor vrijheid van ondernemen een nieuwe fase in te laten gaan en op te voeren. Ondersteund door een website, een filmpje – waarin de standpunten kort en bondig worden uitgelegd – en de inzet van social media wordt een publieksgerichte campagne gevoerd. Consumenten en bezoekers aan de stad worden opgeroepen hun handtekening te zetten onder een E-petitie, die wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Het CVOZ doet dat juist nu omdat op dit moment ook de verdeelde zondagopenstelling van de supermarkten wordt geëvalueerd. De politiek heeft nu de kans om in één keer duidelijkheid te scheppen in dit dossier en het collectief zet haar inhoudelijke argumenten graag kracht bij met vele handtekeningen. Ook worden ondernemers gevraagd om aan te geven of zij een voorstander zijn van vrijheid van ondernemen, ook op zondag. Het collectief verwacht dat veel ondernemers zelf willen uitmaken of zij wel of niet op zondag open willen  (en zo ja welke zondagen) en rekent op brede steun van de ondernemers. Zo breed en zo massaal dat de politiek hier niet langer omheen kan.
 
Koningsdag
Bij de voorbereiding van Koningsdag is veel gesproken over de spin off die deze dag gaat hebben voor Zwolle. Het programma zet Zwolle neer als een levendige stad. Er is gewezen naar Dordrecht waar na Koningsdag meer dan een miljoen extra bezoekers zijn geweest. Mooie cijfers. Het collectief wil al die bezoekers die Zwolle gaan bezoeken na Koningsdag graag gastvrij welkom heten in een bruisende (binnen)stad. En met ondernemers die graag hun deuren openen en de consument ter wille zijn. Ook op zondag. Die kans is er nu en die moet gegrepen worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

64 gedachten over “Ondernemers voor referendum koopzondag”

  1. Een referendum kan in gang gezet worden tegen een raadsbesluit. Er is géén raadsbesluit! Dus kan er ook geen referendum georganiseerd worden.

  2. Inderdaad, dat dacht ik ook al. Waarschijnlijk bedoelt men een burger initiatief. Hoe vervelend men dit ook vind, de initiatiefnemers zullen moeten wachten tot de verkiezingen.

  3. Hallo met adrie weet iemannd hoeveel hand tekeningen staan bij het azc referendun hoor al weken niks van hun ik vindt goede zaak deze vraag maar als niet kan dan kan het niet nog even wacgten mensen!!

  4. Gaan winkels dan op andere dagen dicht? Ik blijf het verrassend vinden dat we steeds vaker open moeten. Als ik ??100 te besteden heb, geef ik niet ineens ??110 uit omdat de winkels een dag extra open zijn. De winkels maken wél extra kosten, aangezien er personeel (hoe goedkoop ook) aanwezig moet zijn. V&D is reeds failliet, net als schoenenreus. Blokker, Actiesport, Perry Sport, etc. etc. gaan zéér slecht. Om over kleine ondernemingen maar te zwijgen.
    Kosten moeten omlaag óf de prijzen moeten omhoog. In het laatste geval koop ik dus minder voor mijn ??100.

    Ik maak er overigens zelf ook gebruik van hoor, dus ik ben echt geen tegenstander. Het blijft me alleen verbazen dat partijen die met moeite het hoofd boven water kunnen houden, blijkbaar moeiteloos extra kosten willen maken.

  5. Goed punt Kritisch! Ben ik het mee eens.

    Gaat mij meer om de maatschappelijke problemen die ontstaan.
    Grote ketens vallen om, net als kleine ondernemers en de leegstand is daar een kille getuige van.
    Het is te makkelijk om dit te wijten aan dit onderwerp, dat besef ik me terdege, maar je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om de kosten/baten discussie als geschetst in eerder bericht te begrijpen.

    En ook in de andere fysieke plaatsen geldt dat ik die ??100 wel uitgeef, maar dat dit niet ??110 wordt.

  6. Zijn er hier Zwollenaren ooit op een zondag in de stad geweest? Wat je ziet is toch wel heel erg verschrikkelijk. Het lijkt op een zwaar gereformeerd plattelandsdorp, waarbij je nog blij mag zijn, dat er iets nog open is of iets is georganiseerd. Op het ene vlak is Zwolle zó vooruitstrevend en op het andere vlak zo oubollig, waarbij je denkt dat de tijd hier is stil blijven staan. Als Zwolle niet met de tijd meegaat, dan wordt het weer de slapende Provincie stad van weleer.

  7. In andere gemeentes zorgt de zondagsopening voor een structurele omzetstijging van 8 tot 10 procent. Blijkbaar gaan mensen wel 110 euro uitgeven.

  8. maar je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om de kosten/baten discussie als geschetst in eerder bericht te begrijpen

    Je hoeft ook geen economie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat het juist aantrekkelijk is om open te zijn om het moment dat het grootste gedeelte van je klanten de meeste vrije tijd heeft om te gaan winkelen. Dan kun je beter de deuren sluiten op dagen dat er toch al amper animo is.

    Het is maar net op welke manier je kijkt naar de branche. Ik ben van mening dat men de detailhandel steeds meer als vrijetijdsbranche moet gaan beschouwen. Net als de horeca en vrijetijdsondernemingen moet je het dan JUIST hebben van de weekenden en kan je rustig maandag (en soms zelfs dinsdag en woensdag) dicht blijven. Dat zijn toch de onrendabele dagen om open te zijn. Ik kan me maar niet aan het idee onttrekken dat op dit moment die dagen ook weinig omzet genereren bij de meeste winkels.

    Naar mijn mening is een vrije keuze in zondagsopening niet alleen ten gunste van de detailhandel, maar ook ten gunste van de horeca, de musea, bioscopen, De Spiegel etc. Want die zijn namelijk wel allemaal open op zondag. Daarbij wordt de stad ook een stuk aantrekkelijker voor ondernemers/winkeliers om zich in Zwolle te gaan vestigen, oftewel terug dringen van de leegstand.

  9. @Bigge,
    Mee eens, daar begin ik ook mijn eerste reactie om 10:04 mee. Als je andere dagen sluit, verschuif je de kosten ipv ze te verhogen.
    Mooie redenatie trouwens over de vrijetijdsbranche. Denk dat men die kant op zou moeten inderdaad.

    @Riet Pluim,
    Ik denk niet dat men ??110 uitgeeft, maar de ??100 wordt niet meer in het eigen dorp/wijk uitgegeven. (Zie ook reactie Kritisch)

  10. Op maandag en dinsdag is het centrum van Zwolle compleet uitgestorven. De enige dag dat ik de mogelijkheid heb om het centrum te bezoeken is op zondag. De zaterdag kom ik daar vaak niet aan toe. Dit geldt denk ik voor wel meer Zwollenaren. Het lijkt mij daarom raadzaam toch voor een vrije zondagsopening te kiezen. Daarnaast is het misschien ook wel een idee om de winkels op zaterdag langer open te houden. Dan heb je een betere aansluiting met de horeca. Houd je de stad levendig in het weekend. Hebben van Kooten en de Bie geen redenen meer om liedjes over Zwolle te verzinnen:)

  11. Ook ik zou sneller op de zondag gaan winkelen, omdat ik op andere dagen ook niet altijd tijd heb en/of andere verplichtingen.

    Daarnaast komen er op de zondag ook nog aardig wat toeristen naar bijvoorbeeld de Fundatie en voor de uitstraling van de stad is het dan goed dat er wat te doen is in de stad. Dit ook voor als de toeristen thuiskomen op de zondag en zeggen dat er in Zwolle (op zondag) niets te beleven is of dat dat juist wel het geval is.

  12. Daar zijn verkiezingen voor.
    Deze gemeenteraad is het gevolg van de vorige verkiezingen en neemt namens de bevolking van Zwolle beslissingen. Zo werkt het in Nederland.

    Deze club lobbyt namens enkele grote retailers en vertegenwoordigd zeker niet de ondernemers van de binnenstad. Er liggen nog genoeg kansen binnen het huidige beleid, zowel qua omzet als service richting de consument.

  13. @riet er zijn verschillende vormen van democratie. Bijna elk land heeft wel een eigen variant. In Nederland werken we met een parlementaire democratie.

    We kiezen onze volksvertegenwoordigers die vervolgens ( namens ons) beslissingen nemen. Als we het niet eens zijn met een genomen beslissing kunnen we (beperkt) een raadgevend referendum organiseren. Dit gaat echter niet op voor de winkelwet; de gemeenteraad volgt hier landelijke regelgeving. Sterker nog ; juist het afwijken van de landelijke regelgeving is referendum waardig.

  14. @Franky: Gelukkig bestaat er nog iets als een referendum en dit middel mag wat mij betreft vaker ingezet worden. De wereld is veranderd en we leven niet meer in zuilen. De democratie is hier m.i. bewust nooit in mee gegaan.
    De stelling dat dit slechts “raadgevend” is, gaat niet meer op. Wanneer men massaal iets weg stemt, moet daar iets mee gebeuren… Naast je neer leggen, is politieke harakiri.

    Nu even on-topic: Een referendum kan niet, er is geen recent besluit genomen. Een referendum kan dus niet. Er zit niets anders op dan te wachten op verkiezingen, die mij niet snel genoeg kunnen komen. Niemand in de raad heeft het lef om het coalitie akkoord open te breken en volgens mij willen de raadsleden dit ook niet. Dus… er zal tot aan de verkiezingen niets veranderen.

    Helaas, want ik geloof in de vrijheid van handelen. Wanneer men denkt op zondag genoeg omzet te maken, moet men gewoon open kunnen gaan. Wanneer men genoeg heeft aan de “normale” opening tijden, ook prima. Niemand is toch verplicht de winkel om 9.00 uur open te hebben? Er zijn voldoende winkeliers die pas later open gaan, om voor hen persoonlijk moverende redenen.

  15. @Klaas-Jan, ik ben juist blij met onze vorm van democratie.
    Bij onderwerpen zoals zondagsopenstelling in een binnenstad spelen meer belangen dan alleen die van de hardst schreeuwenden.

  16. Hmmm, dat gaat mij te kort door de bocht. Ik kan mij de zondags opening heel goed voorstellen en van mij mag het. Het gaat niet goed met de binnenstad. Of een zondagsopening dit kan veranderen weet ik niet, maar men heeft nu wel meer kans om de de huurprijzen terug te verdienen. Niet iedereen heeft een eigendoms pand, dat misschien al lang vrij is van hypotheek, in de binnenstad.

  17. Wbt de “schreeuwers”, ik denk dat dat wel mee valt. Tijdens vakanties heb ik gelovigen op zondag nog nooit bewust voor de tent of voor het huisje zien zitten. Laat staan niet uit eten gaan of een ijsje eten. Blijkbaar veranderen normen tijdens vakantie periodes….
    Ik zie het weekend als een soort “mini” vakantie en heb dan tijd om leuke dingen te doen met het gezin, zoals o.a. winkelen enz. Wanneer dat hier niet kan, pak ik wel de auto en ga ik wel ergens heen. Dan maar niet in Zwolle. Ik ga niet wachten tot het een mensen uit komt. In deze redenatie ben ik volgens mij niet alleen. De frustratie van de winkeliers kan ik mij prima voorstellen!

  18. Ik lees zojuist de argumenten om tegen een zondags opening te zijn. De argumenten zijn wel erg gezocht. Het argument: is goed voor het milieu..? Waarom komt men er niet gewoon voor uit dat men het niet wil uit geloofs overtuiging? Al die andere argumenten vind ik persoonlijk zwak.

  19. Nog even en we hebben wekelijks een referendum, wat een bull-shit. In 2018 zijn er weer verkiezingen, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zwolle is helemaal geen dorp op zondagen, rare beeldvorming. Restaurants, kroegen, de bioscoop etc. zijn allemaal op zondag open. Maar kennelijk is de leukste vrijetijdsbesteding winkelen op zondag. Wat een armoe.

  20. Dit onderwerp gaat echt niet verdwijnen Leonardo. Je kunt het wel willen maar zelfs als dit referendum niet door gaat is het slechts een kwestie van tijd voor het onderwerp “koopzondag” weer in het nieuws is. Bijna niemand wil de huidige situatie namelijk.

  21. Over hoeveel winkeliers hebben we het eigenlijk die geen zondags opening willen? In het verleden is er wel eens een lijst gepubliceerd.

  22. Als Zwolle niet met de tijd meegaat, dan wordt het weer de slapende Provincie stad van weleer.

    Dat zou heel mooi zijn!

  23. Daarnaast komen er op de zondag ook nog aardig wat toeristen naar bijvoorbeeld de Fundatie en voor de uitstraling van de stad is het dan goed dat er wat te doen is in de stad.

    Ben vorige maand een paar dagen naar Maastricht geweest en daar zijn de winkels ook op zondag open. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best wel prettig vond dat het maandagmorgen was, kon je tenminste normaal een winkel in en uitlopen. Maar mensen die van drukte houden en af en toe een keer een schop tegen de hakken op de koop toenemen moeten vooral op zondag gaan shoppen. Ieder zijn ding.

  24. De Winkeltijdenwet is een ondemocratisch gedrocht. Alle argumenten tegen de zondagsopening kun je ongewijzigd toepassen op de maandag, de dinsdag, de woensdag, de donderdag, de vrijdag en de zaterdag. Het ENIGE verschil is dat zondag een christelijke rustdag is. De tijd dat het christendom onze wetgeving domineert, zou nu toch echt voorbij moeten zijn.

  25. @Riet pluim, wat een vreemde redenatie; omdat jij denkt dat de meerderheid tegen de winkeltijdenwet is is deze ondemocratisch?
    Democratie is (gelukkig) meer dan alleen maar de wens van de meerderheid.
    En alhoewel ik zelf denk dat de winkeltijdenwet wel een update kan hebben, spelen er meer belangen dan alleen maar de omzet van de winkelier en de zondagsrust.

  26. Franky, ik heb het woord “meerderheid” niet gebruikt. Ik ben het met je eens dat democratie meer is dan de wil van de meerderheid. Democratie is bijvoorbeeld scheiding van Kerk en Staat, godsdienstvrijheid en recht op gelijke behandeling. De zondagssluiting is hiermee in strijd.

  27. @Leonardo

    Wat zit jij te bazelen? Het lijkt erop dat jij nog nooit op zondag in de binnenstad bent geweest? Zelf heb ik 2 keer in het hartje van de binnenstad gewoond, dus mij hoef je niets te vertellen en ik zeg je dat het op zondag net een dorp is in de binnenstad.

  28. Steven, sla niet zo’n rare toon aan zeg, tjongejonge. Ik kom op zondag regelmatig in de binnenstad, er is voldoende te doen voor mensen die niet persé MOETEN winkelen op zondag. Dat mensen dat niet leuk of gezellig vinden moeten zij weten. Ik vind het prima overigens als de winkels voortaan iedere zondag open zijn, maar ik zie de nut en noodzaak daar niet echt van in. En daarbij, dit college van B&W zit er tot en met 2018, om nu continu over die zondagopenstelling te blijven zeuren vind ik weinig zinvol, in 2018 kan er opnieuw gestemd worden. Punt uit.

  29. @franky. Ik begrijp niet de overige bezwaren tegen een zondags opening. In Europa is de situatie als volgt:

    Frankrijk, Ierland, Spanje en Zweden: Vrije opening tijden, max 168 uur per week open;
    Griekenland, met uitzonderingen open, max 144 uur per week open;
    Italië, met uitzonderingen open, max 126 uur per week open.
    Nederland, met uitzonderingen open (in Zwolle het absolute minimum), max 55 uur per week open!.

    Het kan zijn dat iedereen in Europa door geslagen is, of dat wij verwend zijn? Ik vraag mij af hoe moet een startende ondernemer de forse huren opbrengen? Een stad is om in te leven en te werken. Zonder winkels en bedrijvigheid is er geen attractieve stad. Dit beleid werkt de ontwikkeling van hypermarchés, outlet shopping malls en internet alleen maar in de hand. Zwolle moet mee, of we moeten met z’n allen genoegen nemen met kleiner een inwisselbaar winkelaanbod waar voornamelijk de grote ketens de dienst uitmaken. Let wel je mag namelijk gewoon afwijken van de winkeltijden, maximaal mag men 55 uur per week open. Het verplicht niemand om open te zijn.

  30. @Leonardo

    Nou nou zeg. Winkels open op zondag trekt meer mensen naar de binnenstad en daardoor zal de horeca, musea etc. daarvan gaan profiteren. Het is en blijft een win win situatie hoe je het ook went of keert. Dit valt niet met ellenlange betogen te ontkennen.

  31. @Leonardo. Idd je hebt gelijk dat er in 2018 weer verkiezingen zijn. Maar volgens mij zou er ook een evaluatie moment zijn. Wat mij betreft trekt men dat voor dit onderwerp naar voren. Wanneer de zondag rust voor de partij zo heilig is, heeft men de keus om vast te blijven houden aan de eerder gemaakte afspraak. Maar weet dat tijdens de komende verkiezingen, deze partij de halsstarrige houding dan wel om de oren krijgt. Vroeg of laat gaat de zondag opening er aan, waarom toch vasthouden aan iets dat onhoudbaar is?
    Helaas is het lijstje met ondernemers die tegen een zondagsopening zijn niet meer online, maar gezien een paar tekenaars van deze CU petitie zijn het volgens mij voornamelijk ondernemers die het pand al lang en breed vrij van hypotheek hebben. Het kan ook zijn dat ze hebben getekend om in een goed blaadje te staan bij de groep die de zondag rust kan waarderen? De lijst is destijds gepubliceerd in de Peperbus.

  32. @Klaas Jan

    “Het kan ook zijn dat ze hebben getekend om in een goed blaadje te staan bij de groep die de zondag rust kan waarderen?”

    Het woord zondagsrust. Wie bepaalt in vredesnaam of wij wel of niet op zondag naar de binnenstad gaan en dat de winkels open zijn?Diegenen die dan zo zwaar gelovig zijn, blijf dan lekker thuis of ga naar een park, naar het bos, de Kerk, het platteland, zoek het water op, ga naar het strand, ga op visite naar familie en mede gelovigen, trek de wereld rond enz., maar laat mensen met rust die anders denken. Dat kleine groepje van gelovigen hoeft niet te bepalen wat het grote deel dat anders denkt wel of niet moet doen.

  33. @vdberg. Deze zaken had ik ook gevonden. Wat ik in alle communicatie van de CU vond was dit de meest treffende. Mevrouw Rots geeft aan: “In de ritmiek van het leven moeten er rustmomenten kunnen zijn, waarin we kunnen ontspannen en anderen kunnen ontmoeten. Momenten waarop we kunnen genieten.” Helaas rept de partij nergens met de werkelijke reden, de mogelijkheid tot kerkgang. Het zijn namelijk voornamelijk de christelijke machten die zich erg tegen een verruiming van de mogelijkheden op zondag verzetten. Ik vind dat iedereen zijn geloof moet kunnen uitoefenen en dat is in Nederland goed geregeld. Maar geef dan gewoon aan dat dit de reden is? Al die andere redenen zijn drogredenen om dit tegen te houden. In de VS, een gelovig land, gaat men toch ook heel praktisch om met een zondagsopening? Links of rechts om moet er toch wat verdiend worden om de huur te kunnen betalen. Wbt de medewerkers; zint het werken op zondag niet, dan zul je als werknemer naar een andere branche moeten gaan kijken. Een zieke patient komt ook niet alleen maar tussen maandag – vrijdag tussen 9-17 uur opdraven? Retail draait alleen wanneer er mensen tijd hebben om iets te doen. Die tijd is er in veel gevallen niet door de week, dus moet alles in het weekend gepropt worden. Het sporten en ook het winkelen.

    Eerder in deze blog heeft Bigge de branche goed omschreven. Retail wordt steeds meer beleving en verschuift (dat is overigens al jaren aan de gang) naar de kant van de vrijetijdsbranche. Daarom zou het goed zijn dat winkeliers de mogelijkheid krijgen om zondag open te zijn, net als de horeca en de campingwinkels.

    Met het schermen met de banketbakker op de grote markt wordt ik een beetje moe. Lindeboom en de Kruyter zijn allemaal omstreeks de zelfde tijd open? Wanneer een ondernemer het denkt te kunnen verdienen in 6 dagen is dat prima. Maar wanneer iemand denkt dat het winstgevender is om ook op zondag open te zijn, moet hij daar niet in belemmerd worden. Wij hebben in Nederland al de kortste openingstijden.

  34. @pec. Zwolle scoort daarop laag in vergelijking met Overijssel 19,5%. De omliggende gemeenten scoren hierop beduidend hoger. Maar de kerkgangers zijn niet de doelgroep die ?berhaupt zou overwegen op zondag te gaan winkelen.

  35. Blijft grappig dat het niet standaard opengaan gelijk wordt toegeschreven aan gelovigen. Wij mensen moeten altijd de schuld bij een groep neerleggen. Net of door dat zwaktebod de wereld beter wordt.
    En nee, ik ben niet per definitie tegen zondagopenstelling en ik ben ook niet gelovig.

    @Klaas Jan, met langer open zijn, heb je niet per definitie meer kans je huur te betalen. Je wekt de schijn op te komen voor de kleine ondernemer, maar zadelt hem dan wel op met een lastige keuze. Langer open betekent ook langer werken en/of personeel aannemen dus extra kosten of sociaal isolement. Deze ondernemers kunnen vaak niet kiezen om dicht te bljiven, want dat scheelt ze dan inderdaad geld. Men gaat dan namelijk naar de concurrent, bijvoorbeeld een grootwinkelbedrijf.
    Daar zit dus ook nu een issue zoals kritisch al aangaf. Gaan wij (Zwolle) niet open, dan gaat men wel naar Arnhem of Apeldoorn. Omzet die ook in Zwolle uitgegeven kan worden. Zie hier het dilemma

    Ook ik neig daarom naar vrije openstelling en dat de ondernemer zelf beslist, maar besef dan wel dat je die kleine ondernemer met andere problemen opzadelt. De winkeltijden zouden ook landelijk vastgelegd moeten worden en niet op gemeenteniveau. Door landelijke afspraken is iedereen vrij om te bepalen wanneer hij open is. Een maximaal aantal uur per week is dan een prima stok achter de deur om kleine bedrijven te beschermen. Zondag open? Dan een andere dag gesloten.
    In Staphorst opengaan op zondag staat gelijk aan economische zelfmoord, terwijl in Zwolle de zondag wellicht veel beter is dan de maandag. Keuze dus baseren op de markt.

    Bovendien draait de economie in de door jou genoemde landen prima (Spanje, Griekenland, Italië, Ierland). Overigens komt dit waarschijnlijk niet door de openingstijden :D:D

  36. @Passant – “Blijft grappig dat het niet standaard opengaan gelijk wordt toegeschreven aan gelovigen.” – Waar denk je dat “Christen” in “ChristenUnie” voor staat?

  37. @passant. Dank voor de reactie.
    Ik constateer alleen ook dat de drijvende krachten tegen ruimer opening beleid voornamelijk uit de gelovige hoek komen, zoals SGP, CU CNV.

    Of de economie in de eerder genoemde landen beter is gaan draaien vanwege de ruimere openingstijden? Vraag die bij mij eerder leeft: zouden de ondernemers in die landen tijdens de crisis ondanks de ruimere openingstijden de winkel op zondag hebben gesloten?;)

    Ik ben well erg benieuwd wat men in de raad gaat besluiten. Ik vrees dat zo alles blijft zoals het was en dat dit een topic gaat worden tijdens de volgende verkiezingen.

  38. Ongelooflijk dit is een discussie om niets. Simpel; Gelovigen gaan niet naar de binnenstad en rusten op zondag de hele dag door. En de door gelovigen “ongelovigen” genoemden gaan de binnenstad in en doen wat ze leuk vinden op zondag.

  39. @steven: En daar gaat het fout, alles zit zondag dik op slot. Dus, die 80% kan niets op zondag en zoekt zijn vertier elders. Die verveelde meerderheid wil dat niet meer en komt in verzet tegen de CU die om onduidelijke redenen deze meerderheid in de houdgreep houdt. Een korte samenvatting.:D:D

  40. Helemaal met je eens @Klaas Jan. Dat is inderdaad de sleutel wat die CU aanhangers hebben. Dat soort mensen gunt anders denkenden namelijk helemaal niets. Het is een kleine sekte die een grote groep anders denkenden wil controleren en beheren. Het blijkt wel hoe egoïstisch zo’n groep is.

  41. Heeft de CU het alleenrecht in Zwolle? Volgens mij niet, dus ook andere partijen sluiten zich aan bij het niet openstellen op zondag.

    Dat dit tegen het egocentrische gedachtengoed van aan aantal mensen is (ik moet winkelen wanneer ik wil en iedereen moet doen wat ik vind) is erg vervelend voor die betrokkenen.

    Nogmaals, ik ben niet gelovig en niet tegen zondagopenstelling in het algemeen.
    Ik krijg alleen wel steeds vaker jeuk van het aan de schandpaal nagelen van groepen mensen op basis van een overtuiging, zonder dat daar feitelijke waarheden tegenover staan.

    (Het noemen van egocentrisme eerder in dit bericht is dan ook bedoeld als voorbeeld hoe dit werkt, niet om mensen te “beschuldigen” aangezien ik niet kan staven op feiten dat ik daarin gelijk heb.)

  42. ik moet winkelen wanneer ik wil en iedereen moet doen wat ik vind anderen mogen niet winkelen als ik dat wil en iedereen moet laten wat ik vind

    FTFY

    Even voor de duidelijkheid: er is helemaal niemand die winkeliers wil verplichten om hun zaak op zondag te openen (of maandag, of dinsdag) maar er is wel een partij in Zwolle die winkeliers wil verbieden om hun zaak op zondag te openen, en dat is de CU.

    Er zijn partijen die daarin meegaan ja, maar niet uit overtuiging; alleen omdat door de halsstarrige houding van de CU een coalitie anders niet mogelijk was.

    En de “C” in CU staat nog altijd voor “christen”, niet voor “chirurg” of “cafébezoeker”.

    Dat zijn feitelijke waarheden!

  43. Laten wij onze Joods-Christelijke tradities toch koesteren. Zo niet, gaat iedereen dan ook maar verplicht werken op alle traditionele feestdagen. Gevalletje wel de lusten, maar niet de lasten.

    Een voorstel enkel nog te sluiten op Islamitische gebedstijden om onze lang geteende nieuwe landgenoten tegemoet te komen zou waarschijnlijk nog op minder weerstand stuiten.

  44. @kuffar – Uitstekend idee. Weg met die belachelijke feestdagen! Waarom vieren we in vredesnaam Pinksteren met het hele land? Zelfs de meeste christenen weten niet wat dat stomme feest inhoudt.

  45. @passant. Natuurlijk heeft de CU niet het alleen recht. Maar de CU is wel als grootste partij uit de verkiezingen gekomen en heeft de zondag als non-onderhandelbaar punt gebruikt in de coalitie onderhandelingen. Dat de overige coalitie partijen daar destijds geen punt van hebben gemaakt, is niet gelukkig geweest. De situatie is nu dat we met een “gedrocht” opgelegd krijgen waar veel mensen zich niet senang bij voelen. Mensen kijken bij verkiezingen naar het totale plaatje en niet naar de afzonderlijke punten.

    Ik ben het met je eens dat het bashen van een geloof of andere groepen onzinnig is. Maar ik vind dat je wel man en paard in een discussie kan noemen. In deze discussie, komen de “dwarsliggers” uit de gelovige hoek. In dit geval de CU. Ik zie niet in waarom dit niet benoemd kan worden? Feit is dat iedereen vrij staat in Nederland zijn geloof uit te oefenen en gelukkig hebben we die vrijheid. Vrijheid is ook om daar iets van te vinden en te mogen zeggen. Maar vrijheid is ook het niet beperken van je doen en laten. Daar gaat nu de discussie over; mensen worden beperkt in het handelen. In economische zin en in welzijns zin.

    Daarom pleit ik voor het gewoon doorvoeren van de landelijke winkeltijden wet en de mogelijkheden en hier bij voorkeur geen lokale veranderingen in aan te brengen. Alleen zo creëer je level playing field met andere omliggende/ concurrerende gemeenten. Door halsstarrig te zijn creëer je nu ongelijkheid en gemor. In de huidige winkeltijden wet staat in artikel 2 van de wet dat de op zondag de winkels gesloten moeten zijn, maar in art.3 staat ook dat elke gemeente hier vrij in is om van af te wijken. En Zwolle is verbaasd dat andere gemeenten deze mogelijkheid doorvoeren? Het door u eerder benoemde benoemde rust moment is al reeds ingebakken in de huidige wet. In art. 6. om precies te zijn.

  46. @Kuffar. Die feestdagen zijn landelijk vastgesteld. Het probleem is dat de gemeente Zwolle om onbegrijpelijke redenen een volledig eigen invulling van de winkeltijden wet doorvoert. Mensen worden dus lokaal belemmerd.

    Uw en Riet’s opmerking over die feestdagen gaat m.i. nergens over. In Nederland hebben we slechts 8 nationale feestdagen, waarmee we het minste aantal van Europa hebben. In Finland hebben ze er 15! In Nederland hebben we ook nog eens het minste aantal vakantie dagen van Europa. Door historie hebben wij slechts maar een paar joods/christelijke feestdagen.

  47. @Klaas Jan – Voor de duidelijkheid: van mij hoeven niet de feestdagen weg, alleen de christelijke feestdagen. Onze bevolking is veel te divers om aan de feesten van één bevolkingsgroep voorrang te geven. Nationale feestdagen horen van iedereen te zijn. Van mij mogen 4 en 5 mei wel officiële feestdagen worden bijvoorbeeld.

  48. @Riet. Ach, het maakt mij persoonlijk niet veel uit hoe het beestje heet. In Indonesië hebben ze Moslim dagen, Christelijke dagen en Hindoe dagen. Ik vind het allemaal prima. Waar je wel rekening mee moet houden is dat wij in een Joods/Christelijke cultuur leven met Joods/Christelijke gebruiken. Die gebruiken zijn hier al eeuwen lang. Het introduceren van een id al fitr klinkt misschien sympathiek, maar dit kennen we in Nederland niet. Evenals het weinig zin heeft om Saint Patrick’s day hier te vieren? Volgens mij gaan we hiermee off-topic:D

  49. @Riet, @KlaasJan, echt, wij verschillen echt niet veel van mening. Tuurlijk mag je man en paard noemen! Maar dan wel de juiste. Christenunie houdt het tegen (met steun). Daarmee kan je niet de schuld bij alle christenen leggen.
    Ik dank jullie voor alle reacties. Heeft mij meer inzicht gegeven in deze (lastige) materie. Mijn standpunt is nu een landelijke winkeltijdenwet, waarbij ondernemers zelf kunnen beslissen wanneer ze open zijn. Een en ander wel begrenst door een maximaal aantal uren.

  50. @passant. Ook bedankt voor uw inbreng! Ik heb het gevoel dat het tijdens de raadsvergadering helemaal gaat goed komen;)
    Op naar het volgende probleem:D

Reacties zijn gesloten.