De Molenhof wordt een woongebouw

Foto van auteur

Zwolle – Aan het eind van dit jaar wordt gestart met een ingrijpende verbouwing van woonzorgcentrum de Molenhof in Assendorp. Dinsdagavond 21 juni zijn de bewoners van de Molenhof geïnformeerd door verhuurder Habion. Peter Boerenfijn, directeur van Habion stelde de bewoners gelijk gerust: "U kunt blijven wonen in De Molenhof en hoeft niet te verhuizen." Ook behouden de huidige bewoners recht op de benodigde zorg. De Molenhof wordt omgebouwd tot een woongebouw voor ouderen met of zonder zorgbehoefte. "Als we niks doen moet de Molenhof sluiten en moeten de bewoners verhuizen naar een ander zorgcentrum." Als gevolg van regeringsbeleid worden er minder mensen toegelaten tot zorgcentra en dit leidt tot leegstand in de verzorgingshuizen. Ook in de Molenhof staan er inmiddels meerdere kamers leeg.

de_molenhof.jpg
Foto: Hennie Vrielink 

In de toekomst kunnen ouderen een appartement van Habion huren in de Molenhof en indien nodig kunnen zij bijvoorbeeld thuiszorg inkopen bij een zorgaanbieder. Op dit moment is de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht de zorgaanbieder voor de huidige bewoners en in de toekomst wil de Zonnehuisgroep desgewenst ook (thuis)zorg aanbieden aan nieuwe bewoners en zelfs aan inwoners van de wijk Assendorp. Peter Rietveld, manager ondersteunende diensten en programmamanager wonen, zorg en welzijnsarrangementen van de Zonnehuisgroep geeft aan dat het aantal bewoners in de Molenhof, die zorg krijgen aangeboden van de Zonnehuisgroep weliswaar kleiner wordt, maar dat de hele wijk Assendorp zorg kan inkopen bij de Zonnehuisgroep. "Wij zijn de voorkeursaanbieder voor de wijk Assendorp."  

De verbouwing zal ongeveer een jaar duren, zal de nodige overlast geven en wordt in meerdere fases uitgevoerd. Dit kan betekenen dat bewoners tijdelijk moeten verhuizen naar een ander appartement in het gebouw. Indien mogelijk kunnen mensen na de verbouwing terug naar hun eigen woning, hoewel Habion dat niet kan garanderen, omdat er ook woningen zullen verdwijnen. De Molenhof is vijftig jaar oud en dringend toe aan een grondige opknapbeurt en verbeteringen. Badkamers en toiletten moeten worden vernieuwd en sommige appartementen zullen ook worden vergroot. In het vernieuwde gebouw zullen oud en jong door elkaar wonen. Vorig jaar zijn er een aantal studentes komen wonen in de Molenhof en dat bevalt prima. Eén van de studentes is vorig jaar zelfs bevallen van een baby, die ook in de Molenhof woont. “De studentes zijn gewoon onze buurvrouwen.”

Nieuwe bewoners zullen te maken krijgen met een maandhuur van ongeveer euro 400,–. Peter Boerenfijn lichtte toe dat wanneer de Molenhof zou worden gesloopt en er een compleet nieuw gebouw zou worden neergezet de huur op ongeveer €700,– zou uitkomen.

De ingang zal naar de andere kant worden verplaatst, want nu staat het gebouw met de rug naar de wijk Assendorp. Zo zal er een betere verbinding met de buurt worden gemaakt. Ook wil Habion meer “reuring” in het gebouw en inmiddels heeft schoonheidsspecialiste Janneke Terwel op de begane grond haar beautysalon geopend. Wellicht gaat de fysiotherapeut daar ook een ruimte inrichten en ook voor andere ondernemers zijn er mogelijkheden. Het pand zal wat lichter worden gemaakt met meer groen. Transformatiemanager Ilona Timmers van Habion wil het gebouw “wat meer bij de tijd brengen, zodat het prettiger aanvoelt en gezelliger.” Er blijft een recreatieruimte, maar een beweegtuin buiten zou een vernieuwing kunnen zijn evenals een badvoorziening, wasserette en hobby- en klusruimte in de kelder. Op elke verdieping komt een woonkeuken. Ook buiten het gebouw zal er ruimte zijn om te wandelen, zitten en wellicht zelfs tuinieren in een moestuin. Habion is nog in gesprek met de gemeente over het aantal parkeerplaatsen. Bewoners op de begane grond krijgen zelfs een eigen tuintje.

De oudere bewoners van de Molenhof hadden in het begin de reactie: “Het is toch goed zoals het nu is en waarom moet het nu allemaal anders?” Habion heeft geprobeerd de noodzaak van de verbouwing uit te leggen en bewoners de zekerheid te geven dat ze niet naar een ander zorgcentrum hoeven te verhuizen. “Een verbouwing geeft ook levendigheid en kan best leuk zijn met al die bouwvakkers in het rondom het huis.”

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “De Molenhof wordt een woongebouw”

 1. raar hé de mensen worden steeds ouder maar de ouderzorg steeds minder het gevolg deze mensen worden opgenomen in het ziekenhuis voor zorg wat vele malen meer kost dan wonen in een zorgcentrum

 2. Dat is net zo raar als meer dan 80% van de asielzoekers de laatste twee jaar alleen maar mannen zijn. Ook al wil de media ons een ander beeld doen geloven.

  We worden vervangen door mensen van buitenaf (bijv. 70 miljoen voor taallessen asielzoekers) en voor eigen ouderen volk wordt er streng bezuinigd.

 3. Mooie ontwikkeling.
  Ik lees alleen in het stuk wel veel managers die van alles doen…
  Zal wel met taakomschrijving en salarisschaal te maken hebben.
  Ik hoop vooral dat ze voor de huidige bewoners goed zorgen.

 4. Dineke79 domste reactie ooit en heeft ook helemaal niets met dit te maken, als je niets zinnigs te zeggen hebt hou je dan stil

 5. Nou nou vent, ook Dineke mag haar gefundeerde mening hier best verwoorden. Wie ben jij dan om daar zo negatief op te reageren? Pas op hoor. 😀

 6. Volgens mij hadden ze het gebouw jaren geleden al moeten slopen en vervangen voor nieuwbouw die meteen aan de huidige eisen werd gebouwd. Wat ga je allemaal tegenkomen in een gebouw van 53 jaar oud? Ben bang dat dit nog duurder gaat uitvallen.
  Maar goed, ik hoop van harte dat het allemaal goed mag verlopen en dat de bewoners een mooi gebouw en uiteraard een goed appartement ervoor terug mogen krijgen.

 7. @Dineke79

  Die taallessen is nog maar een rijstkorrel dat wordt geïnvesteerd in asielzoekers door de overheid. Het is gewoon schandalig hoe er met ouderen wordt omgegaan. En dan hebben we het nog niet over de bezuinigen in de gezondheidszorg en waarbij de torenhoge salarissen van de directie blijven gehandhaafd.

Reacties zijn gesloten.