VVD wil meer 50 plussers aan het werk

Foto van auteur

Zwolle – De VVD Zwolle roept de wethouder op intensiever met het UWV samen te werken om 50-plussers aan het werk te krijgen. Het UWV kondigde deze week een nieuwe koers aan waarin meer persoonlijk met werkzoekenden wordt omgegaan en waarbij specifiek op 50-plussers wordt ingezet. Daar wordt 38 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Een kans die de wethouder volgens de VVD niet aan zich voorbij moet laten gaan.

"De uitgebreide ervaring van 50-plussers is ontzettend belangrijk voor onze economie," zegt VVD-raadslid Johran Willegers. "Niet alleen voor de kwaliteit van producten en diensten, maar ook om jongeren op de werkvloer kennis bij te brengen. Het mes snijdt aan beide kanten."

Hoe korter mensen werkloos zijn, hoe makkelijker het is hen aan het werk te helpen. Nu het UWV extra geld krijgt om een meer proactieve houding in te nemen tegenover werkzoekenden, biedt dat grote kansen. Zwollenaren die bijstand aanvragen zijn namelijk vaak al langere tijd werkloos, maar als zij aankloppen bij het UWV zitten ze nog minder lang zonder werk waarmee hun kans op een baan groter is.

Volgens Willegers heeft de gemeente al veel succesvolle methodes om Zwollenaren aan het werk te helpen. Daarnaast is er veel kennis over de lokale vraag- en het aanbod van werk en bestaat er uitgebreid contact met onderwijsinstellingen. Dat is expertise die het UWV kan helpen om de nieuwe koers succesvol vorm te geven om überhaupt te voorkomen dat mensen bij het bijstandsloket moeten aankloppen.

Zowel inzien waar werkgevers behoefte aan hebben als kijken hoe we mensen kunnen omscholen, voorkomt misschien al dat zij werkloos raken. Daarom wil de VVD dat die expertise en methodes met het UWV gedeeld worden om nog sneller mensen weer onafhankelijk te maken van een uitkering.

19 gedachten over “VVD wil meer 50 plussers aan het werk”

 1. Een buurman van mij 50 plusser verderop in mijn straat was een ingenieur bij een bedrijf in Utrecht. Hij was diegene die hoogstpersoonlijk ervoor zorgde, dat dat bedrijf aan de top kwam in haar vakgebied. Het bedrijf is er vervolgens mee gestopt, omdat de directie het zo nodig vond, om dat bedrijf te verkopen aan een buitenlandse investeringsmaatschappij, zodat zij meer konden genieten van hun vrije tijd. Vervolgens werd merendeel van het personeel vervangen waaronder hij onder het mom van zogenaamde kostenbesparing. En zie nu; het bedrijf hangt inmiddels bijna tegen een faillissement aan.

 2. Populistisch… zo kaapt men onder de vleugels van 50+ en van bijvoorbeeld SP en PvdArbeid, die dit ook tot hun core business rekenen.

  Wie kan hier ook tegen zijn. Niettemin een strak plan!
  Temeer, omdat de afstand tot je pensioen niet heel erg groot meer is.
  Na je 50e helemaal niet meer werken? Moet er niet aan denken!

  Dus extra aandacht hiervoor is altijd welkom.
  Goed gedaan van deze, bepaald niet, mijn partij.

 3. De expertise van juist 50 plussers kan zeer waardevol zijn, zeker in de technische hoek waar het vakmanschap en handvaardigheid al te lang aan het uitsterven is.

  Wel zal de overheid en/of UWV met aantrekkelijke voorstellen moeten komen om werkgevers over de streep te trekken.

 4. Het is aan de werkgevers en ondernemers om hierin een rol te pakken. Op vrijwel alle vlakken op het arbeidsmarktgebied zijn zij de partij die het moeten doen. Gemeenten en UWV kunnen het op de kaart zetten…

 5. Het UWV en een meer persoonlijke aanpak?
  Zijn ze hiervoor opgeleid/getraind/bijgeschoold/mentaliteits-verandering ondergaan?
  Het UWV is alleen maar een kale, oppervlakkige, onpersoonlijke, zakelijke instelling die meteen met allerlei boetes wappert als iemand iets niet goed doet terwijl bij hun de boel niet kloppend is of niet goed werkt. Gaan ze nu echt eens iets doen om mensen aan het werk te helpen? Het lijkt wel een sprookje, maar dan die van de grote boze wolf waar een adder(tje) onder het gras zit.

 6. Waarom alleen de 50 plussers bij het UWV?. De gemeente heeft zelf toch genoeg 50 plus inwoners die werk zoeken maar in de gemeentelijke bijstand zijn terecht gekomen omdat ten eerste het UWV nooit wat voor deze mensen heeft gedaan en ten tweede door de gemeente zelf waarvan men aangeeft dat er zoveel succesvolle methodes zijn maar deze niet worden aangeboden aan de 50 plussers in de gemeente Zwolle. De VVD roept nu net als uitzendbureau Randstad dat ze er zijn voor 50 plussers maar in de praktijk komt er niets van terecht en ook de werkgevers zijn de grootste weigeraars van 50 plussers.

 7. Als men eerst eens begon met het minimum jeugdloon af te schaffen voor jongeren vanaf 18 jaar dan was dat profijtelijk voor beide groepen.
  Jongeren zijn dan niet meer veel goedkoper als ouderen.
  Gemeente Zwolle kan een voorbeeld nemen aan Gemeente Amsterdam waar dit op de agenda staat.
  Of past dit niet in het denkbeeld van de VVD ?

 8. Volgens mij hebben we een regeling die discriminatie op leeftijd verbied, Drama. Alle vacatures zijn dus in theorie geschikt. Er zit enkel een verschil in het salaris tussen een jong en een oud persoon. Voor dat hogere loon krijg je als werkgever natuurlijk wel expertise terug. Het gaat er om een modus te vinden dat die mensen weer aan de slag komen, zoals dick aangaf is de overbruggingstijd tot het pensioen te lang, met alle gevolgen van dien.
  Alle initiatieven voor deze groep zijn welkom en broodnodig.

 9. Ikke 11.00. Het klopt wat je zegt, maar een ouder persoon heeft een andere “burn rate” dan jongere mensen. Het uitgaven patroon is verschillend. Nu kun je zeggen dat, alles beter is dan thuis zitten/ de tering naar de nering zetten (waar ik allemaal mee eens ben), maar werken moet ook wel lonen. Dat doet het helaas nu niet in veel gevallen. Door toeslagen is het soms helemaal niet aantrekkelijk om te gaan werken? Raar maar waar!
  Initiatieven om mensen aan het werk te krijgen zijn goed. Kanttekening is wel dat men de resultaten goed bijhoud en bij stuurt indien mogelijk! De kosten moeten goed in verhouding staan met het resultaat. De resultaten zijn wel vaak laag, maar dan nog is er een individu/ gezin geholpen.

 10. Waar het UWV eens rekening mee moet gaan houden is terugval in salaris. Een 50-plusser die in de WW komt krijgt een uitkering op basis van laatste loon. Als dat loon door langdurig werknemerschap, wat niet raar is voor deze groep, kunstmatig hoog is (lees:hoger dan gemiddeld voor een soortgelijke functie), is het vaak niet interessant om risico te lopen en een baan te nemen met een (stuk) lager salaris. Immers, vast contracten worden niet veel meer verstrekt. Mocht je dus na een jaar weer op straat staan, krijg je WW over dat laatste, lagere loon. Als de overheid dáár nou eens naar zou kijken, dan zouden naar mijn mening meer “ouderen” een “mindere” uitdaging aangaan.
  (En ja, ik weet dat er ook andere categorieën bestaan waardoor “ouderen” niet aan het werk komen)

 11. Kunnen we concluderen dat de 50 plusser:
  -Te duur is.
  -Te oud is.
  -Niet wil werken omdat de uitkering hoger of te hoog is
  -Vaker ziek kan worden.
  -Veel meer kennis heeft dan wie dan ook.
  -Door werk- en levenservaring meer effectieve beslissingen kan nemen.
  -Daardoor meer rendement oplevert dan een beginner.
  -Toch minder ziek is dan jongeren
  -Geen kinderen meer thuis hebben en meer energie voor hun werkomgeving hebben.
  -Gestabiliseerd zijn in het leven en een zeer betrouwbare werknemer kan zijn.

  (met een vraagteken achter ieder punt..)

 12. UWV en reïntegratiebedrijven richten zich altijd op de verkeerde, namelijk de werkzoekende, in plaats de werkgever. De werkgever is tenslotte degene die beslist om iemand an te nemen of af te wijzen. Het valt me op dat werkzoekenden altijd met straf en dwang worden benaderd, terwijl werkgevers worden gepaaid met regelingen en subsidies. Wat is dat voor vreemde gang van zaken? Wie op leeftijd discrimineert, moet ter verantwoording worden geroepen!

 13. Het is niet zo simpel bolletje. Een oudere werknemer heeft voordelen en nadelen zoals zoveel dingen in de wereld. Idem voor een jongere werknemer. Een goede werkgever is zich daarvan bewust en zal dan met reden wel of niet voor zo’n oudere werknemer kiezen. Een werkgever ‘wil’ wel als zo’n reden er is.

Reacties zijn gesloten.