Herdenking gevallenen Oost-Azië

Foto van auteur

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt maandag 15 augustus alle militairen en burgers die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats van 19.15 tot 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle.

herdenking_oost-azie.jpg 

De herdenking werd 26 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 71 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Programma
De herdenking begint om 19.15 uur met een inleiding van ceremoniemeester Jeffrey Satoor de Rootas. Gastsprekers zijn dit jaar mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei en de heer Silfraire Delhaye, voorzitter Indisch Platform.Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle draagt traditiegetrouw een gedicht voor.
Daarna vindt de officiële kranslegging plaats. Burgemeester Henk Jan Meijer legt samen met loco-Commissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman, een krans namens het openbaar bestuur.
Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen.
Leerlingen van de Parkschool die het monument hebben geadopteerd, reiken de kransen aan. Koperensemble Excelsior en een Molukse muziekgroep verzorgen de muzikale begeleiding.
De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.30 uur en wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)