Verbeterpunten inzamelen verpakkingen

Door Redactie

Zwolle – In 2015 zijn afvalinzamelaar ROVA en de gemeente begonnen met het inzamelen van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) in één zak of bak. De inzameling is een groot succes. In 2015 hebben inwoners gemiddeld 21 kg pmd per inwoner gescheiden ingezameld; dit is een stijging van 8 kg ten opzichte van 2014.

Maar de inzameling van pmd kan nog beter. Nu zitten er nog veel gebruiksvoorwerpen in het pmd zoals kinderspeelgoed, zeil en tuinslangen. Dit gaat ten koste van de recycling, want pmd dat is vermengd met gebruiksvoorwerpen wordt afgekeurd door de verwerker. Hoe zuiverder het pmd wordt aangeboden, hoe beter het gesorteerd wordt en hoe makkelijker het materiaal kan worden gerecycled. Afgekeurd pmd wordt niet gerecycled, maar als restafval verbrand. Dit betekent dat er veel waardevolle grondstoffen verloren gaan. De gemeente en ROVA vragen uw medewerking voor een nog betere afvalscheiding. Wat mag wel en wat mag niet bij het plastic afval? Lees het hier: www.rova.nl/pmd

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Verbeterpunten inzamelen verpakkingen”

  1. @de Nooijer: Misschien kun je dan nog wat doen voorafgaand aan het scheiden van het afval, nl. zorgen dat je niet zo veel afvalverpakkingen in huis haalt 😉
    Ik heb mijn bak wel elke maand bij de weg staan i.v.m. gaan stinken maar dan zit die meestal maar voor een kwart vol.
    Afval scheiden begint al in de winkel met bewust dingen kopen.

  2. Ik denk dat het ook aan de gezinssamenstelling ligt of je de containers vol hebt of niet. Een gezin met twee kleine kinderen heeft meer afval dan een ouder echtpaar. En dan is het ook niet altijd mogelijk om in de winkel al afval te scheiden of hier rekening mee te houden.

  3. De Nooijer tip samen met de buren doen is ook een optie jij veel de buren weinig doe jouw zakken bij de buren in scheelt rest afval:D:D

  4. Sorry ik ga niet bij de buren smeken of er een afvalzak bij hun in de container mag haha.
    Ik doe zoveel ik kan en wil uiteraard

  5. Zo hard wil de ROVA het ook weer niet. Ik heb ze 2x de vraag gemaild waarom opgeschuimd polystyreen (‘piepschuim’ vleeswarenbakjes maar dan wel zonder de absorptielaag in de bodem) niet bij het plasticafval mag. Beide keren geen enkele reactie op gehad.

    (polystyreen is ook het materiaal van de witte koffiebekertjes en plastic vrietbakjes)

  6. Koffiecupjes mogen wel. Maar doordrukstrips van medicijnen niet. Waarom de eerste wel en de tweede niet? Omdat er een aluminiumlaag op de doordrukstrips zit? Zit bij de koffiecups ook.

    Plastic bekertjes van koffie mogen wel (net als de koffiecups). Beide polystyreen. Maar opgeschuimd polystyreen mag weer niet? Waarom niet? Ik kan me wel voorstellen dat ze het grovere bouwpiepschuim niet willen hebben; dat is vaak verontreinigd (niet mooi helder wit maar bevat vaak allerlei gekleurde vezels). die verontreinigingen kunnen, voor zover ik begrepen heb, spuitkoppen verstoppen. Maar schoon piepschuim?

    En dan het kinderspeelgoed. Bang dat ze er teveel op gekwijld hebben? Ik mik ook zoveel mogelijk (schoon) kunststof in de afvalcontainer. Ik trek het doorgaans helemaal uit elkaar zodat alleen kunststof erin gaat (geen batterijen, geen schroefjes (die er vaak weer uit te halen zijn met een magneet overigens)).

    Wat willen ze nou?

  7. @WFvN Eens dat het fijn zou zijn wanneer uitgelegd wordt waarom iets wel of niet bij het plastic afval mag. Dat onthoudt ook makkelijker.
    Enig speurwerk levert het volgende op:
    Aluminium mag op zich bij het plastic afval, mits het eenvoudig te scheiden is. Een koffiecupje dus wel, een chipszak niet.
    Chipszakken en kauwgomstrips/pillenstrips (gelamineerd plastic) bestaan uit samengesteld materaal. Dat kan (nog) niet gescheiden worden.
    Speelgoed is vaak van kunststof en dat is niet hetzelfde als plastic. Kunststof producten verschillen van elkaar in de gebruikte kunststofsoorten en in verwerkte additieven die bijvoorbeeld zorgen voor extra sterkte, brandwerendheid of buigzaamheid. Dat moet apart gerecycled worden.
    Piepschuim is geen plastic. Wordt wel gerecycled, maar ik kon niet vinden waarom niet bij plastic mag.
    Wel een hoop speurwerk, maar ik hoop dat het wat verduidelijkt.

  8. @Dame:

    Dank. Ik was zelf uiteraard ook wel aan het googlen geslagen en heb ook wel wat gevonden. Bijvoorbeeld die link naar het piepschuimfilmpje, die komt van een Belgische site waarop staat dat piepschuim niet ingenomen wordt omdat…… het te duur is om te transporteren (te volumineus).

    Gelamineerd spul is lastig te recyclen? Ik geloof ze op hun woord. Chipszakken met glimmend laagje erin is dus zo’n voorbeeld. Maar ik zie het verschil niet tussen koffiemelkcups met aluminium laag erop geperst en kauwgomdoordrukstrips. In beide gevallen een laag aluminium tegen een laag plastic aan. In drinkpakken kom je het trouwens ook tegen. Jumbo chocolademelk bijvoorbeeld. Dopje open, dan zo’n plastic ring eruit trekken om het pak werkelijk te openen. Bekijk dat maar eens. Ook weer kunststof met aluminium er strak tegenaan.

    Die additieven in kinderspeelgoed heb ik trouwens niet aan gedacht (en ook niet gevonden). Daar heb je me toch iets nieuws verteld.

    Echter is kinderspeelgoed toch ook echt gemaakt van plastic. Plastic is een verzamelnaam voor veel soorten kunststof.

    En inderdaad hebben verschillende soorten plastic/kunststof ook verschillende eigenschappen. Maar op basis van die eigenschappen kunnen ze doorgaans heel netjes automatisch scheiden.
    De kunststoffen die wij in de container mogen gooien zijn ook niet maar één soort kunststof maar ook meerdere soorten.

    PS: Koffiemelkcups
    HDPE: doppen van melkflessen, drinkpakken
    PP: yoghurt/kwarkbakjes, chineesbakjes
    LDPE: boodschappentasjes

  9. @Yvon

    “@de Nooijer: Misschien kun je dan nog wat doen voorafgaand aan het scheiden van het afval, nl. zorgen dat je niet zo veel afvalverpakkingen in huis haalt”

    Yvon met hoeveel personen leef jij in één huis? Gezien jouw reactie op de Nooijer leef je op jezelf. En in dat geval ben je inderdaad minder afval kwijt maandelijks.

Reacties zijn gesloten.