Geen zorgen over kunstgras met rubberkorrels

Zwolle – De gemeente Zwolle ziet op dit moment geen reden voor sportverenigingen om niet te spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Ook is er geen aanleiding om het kunstgras voortijdig te vervangen. In Zwolle zijn er slechts enkele kunstgrasvelden met rubberkorrels ingestrooid. De meeste kunstgrasvelden in Zwolle zijn voorzien van kunststof infill (TPE) en niet van rubberkorrels.

Deze week rapporteerden diverse media over de mogelijke gezondheidsrisico´s van de rubberkorrels die veel gebruikt worden in kunstgrasvelden. De korrels – gemaakt van rubberproducten zoals autobanden – zorgen er net als TPE voor dat het kunstgras dezelfde technische eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Ook wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings. Het gebruik van rubberkorrels in kunstgras heeft volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen risico’s voor de gezondheid van sporters.

 
Het gebruik van rubberkorrels in kunstgras heeft volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen risico’s voor de gezondheid van sporters. Pas nadat het RIVM dit had vastgesteld heeft de gemeente Zwolle er voor gekozen rubberkorrels toe te passen. Dat is gebeurd bij één van de velden bij SVI en op het kunstgrasveld voor voetbal op sportpark het Hoge Laar. Daarnaast hebben vv Berkum en voetbalvereniging Wijthmen hun oefenhoeken zelf voorzien van kunstgras ingestrooid met rubberkorrels. De Zwolse kunstgrasvelden voor hockey en korfbal zijn met zand ingestrooid en bevatten dus geen rubberkorrels.

Europees onderzoek
Het standpunt van het RIVM over de risico’s van rubberkorrels is niet gewijzigd, ook niet naar aanleiding van recente berichtgeving. Op dit moment loopt er een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie naar de samenstelling van het rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De uitkomsten van dit onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.

De gemeente ziet daarom op dit moment (nog) geen aanleiding om stappen te zetten en heeft alle sportverenigingen met kunstgrasvelden hierover geïnformeerd. Wel is het denkbaar dat ze bij de vervanging van kunstgrasvelden rekening houdt met de uitkomsten van het Europese onderzoek.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Geen zorgen over kunstgras met rubberkorrels”

  1. Dat onderzoek van de RIVM blijkt een complete wassen neus te zijn. 7 Mannen werden getest nadat ze 2 dagen wat oefeningen op een kunstgras veld hadden gedaan. De uitkomst van dat onderzoek vormt de basis van het besluit van de overheden om er het etiket “nauwelijks risico” op te plakken. Dat de overheid het niet zo hoog heeft met onze gezondheid is nu wel bekend en dit is weer een zeer stuitend voorbeeld!!

  2. “In Zwolle zijn er slechts enkele kunstgrasvelden met rubberkorrels ingestrooid”

    Dus sporters die op de slechts enkele kunstgrasvelden spelen met ziekteverwekkende rubberkorrels mag wel van de Gemeente Zwolle.

  3. De waarschuwingen uit andere landen met vele meldingen van het krijgen van nare ziekten is voor de gemeente Zwolle blijkbaar allemaal maar onzin. Tja, ben blij dat ik niet voetbal en geen kinderen heb die dat op een kunstgrasveld doen.
    Hoe zit dat trouwens met de hockeyvelden die kunstgras hebben?

  4. Dat is gebeurd bij één van de velden bij SVI en op het kunstgrasveld voor voetbal op sportpark het Hoge Laar. Daarnaast hebben vv Berkum en voetbalvereniging Wijthmen hun oefenhoeken zelf voorzien van kunstgras ingestrooid met rubberkorrels[/u]

    -> We weten nu dus waar rubbelkorrels liggen, zodat – los van de gemeente – iedereen zelf een besluit in deze kan nemen.

  5. asbest was (is) ook niet gevaarlijk 😮
    nee zolang je er maar niet aanzit of in de fik steekt

    snap niet dat er _gewoon_ k@nkker verwekende deeltjes in zitten
    anno 2016
    WEG MET DIE ROTZOOI KORRELS >:(

    ja goed wassen na de wedstrijd
    nou dat help !!! niet dus

Reacties zijn gesloten.