Wennemars wint 1.500 meter

Foto van auteur

Erben Wennemars werd vrijdagavond bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen gediskwalificeerd op de 500 meter. Een paar uur later won hij de 1500. ,,Ik heb het gedaan als Marianne Timmer”, zei de tweevoudig wereldkampioen sprint na zijn kunststukje in Thialf.Timmer, voormalig ploeggenote van Wennemars, stal de show op vergelijkbare wijze op een belangrijker podium. Bij de Olympische Spelen van Turijn. Na op de sprint te zijn weggestuurd, veroverde ze goud op de kilometer. Desondanks zal de gevoelswaarde van de zege voor de in Zwolle woonachtige Wennemars in Thialf groot zijn geweest. ,,Dit gevoel heb ik sinds de WK in Salt Lake City niet meer gehad”, juichte hij naderhand. Daar veroverde hij, ongeveer anderhalf jaar geleden, zijn tweede wereldtitel op de sprint.

Vervolgens werd het allemaal wat minder met Wennemars. Geen enkele titel in het vorige seizoen. Wel zijn veel besproken breuk met coach Jac Orie, eerder mede verantwoordelijk voor Wennemars grote successen. De trainer stuurde zijn pupil weg, na een vertrouwensbreuk. ,,Ik wil slechts wraak op ‚‚n iemand”, zei Wennemars recentelijk. ,,Mezelf.”

Een week eerder, na een matig NK afstanden in Assen (,,niet mijn baan”) had hij er nog grappen over gemaakt. Wennemars start overal (500/1000/1500) waar hij wordt toegelaten. ,,Zo vaak win ik niet meer. Elke kans om nog een keer toe te slaan, grijp ik met beide handen. Niet geschoten is altijd mis.”

Hij deelde in Thialf de vreugde met zijn nieuwe coach, Gerard Kemkers. Wennemars had al gezegd het vertrouwen bij zijn nieuwe formatie te hebben teruggevonden. ,,Ik wist dat alles goed zat, alleen aan de resultaten was dat nog niet te merken. Desondanks train ik goed en voel ik me goed. Het is fantastisch dat het er nu in een wedstrijd is uitgekomen. Dit had ik nodig. Toch wist ik dat het een keer moest gebeuren. Ik heb niet getwijfeld.”

Na de misser op de 500 meter, in een rechtstreeks gevecht met Gerard van Velde, was hij welhaast gedesillusioneerd van de baan gestapt. ,,Toch heb ik geprobeerd zo weinig mogelijk energie aan de diskwalificatie te verspelen. Ik ben naar mijn hotel gegaan en heb me op de volgende rit geconcentreerd. Met dit resultaat.”


>>> Alle informatie over de Essent ISU World Cup

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)