Schaatstweeling Mulder klaar voor halve-marathondebuut in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De Halve Marathon Zwolle mag zich zaterdag verheugen op een sterk deelnemersveld. Zo verschijnen Edmond Kipngetich en Richard Mengich aan de start. Beide mannen behoren tot de kanshebbers om het parcoursrecord in Zwolle te verbeteren.

Twee mannen die zeker het record niet zullen verbeteren zijn Michel en Ronald Mulder. De Zwolse schaatstweeling loopt voor het eerst mee. De hoop is dat het oude parcoursrecord morgen gaat sneuvelen. Kipngetich liep eerder dit jaar de halve marathon van Herzogenaurach in 59 minuten en 56 seconden. De Keniaan loopt morgen voor het eerst een wedstrijd in Nederland. Zijn landgenoot Mengich won al drie keer de halve marathon in Zwolle. Ook is hij de houder van het huidige parcoursrecord (1 uur en 37 seconden).

Een tijd die Ronald Mulder, winnaar van olympisch brons op de vijfhonderd meter schaatsen, niet gaat halen. “Mengich is morgen wel klaar met douchen als ik binnenkom,” grapt Ronald. In het voorjaar maakte Ronald bekend te gaan stoppen met schaatsen. Van een longarts van zijn schaatsploeg kreeg hij een trainingsschema. In veertien weken is hij klaargestoomd voor de halve marathon. Voor de schaatser was het wennen om ineens kilometers te maken. “Ik ben gemaakt voor het sprinten maar ben er wel klaar voor.”

“Ik heb altijd gezegd dat als ik gestopt ben, ik de halve marathon in Zwolle wil lopen,” zegt Ronald Mulder. De ambitie van de schaatser is om binnen een uur en veertig minuten over de eindstreep te komen. “Maar ik loop voornamelijk om plezier te hebben.”

Zijn tweelingbroer Michel, winnaar van goud op 500 meter schaatsen tijdens de Olympische Spelen, is morgen ook van de partij. Net als zijn broer maakt hij geen illusies om een toptijd neer te zetten. Michel had net als zijn broer de wens om een keer de halve marathon in zijn eigen stad te lopen. “Nu Ronald ook gestopt is met schaatsen was het een mooie stok achter de deur om het te gaan doen.”

Een intensief trainingsprogramma heeft hij niet gevolgd. “Ik ben voornamelijk op de tennisbaan te vinden en heb de Station tot Station Loop in Dalfsen volbracht.” Samen met zijn broer trainen zat er niet in. “We hebben nul keer samen getraind.” De broers weten ook niet of ze morgen samen gaan lopen. Een onderlinge wedstrijd maken ze er zeker niet van. “Geen strijd, een strijd op het ijs is anders.” aldus Michel.

De broers zijn niet de enige schaatsers die morgen van start gaan. Ook Erben Wennemars loopt weer mee. Hem verslaan zit er niet in voor de tweeling. In tegenstelling tot Wennemars lag de focus van de Mulders op de sprint. “Wennemars heeft een heel ander lijf, dat gaan wij gewoon niet redden.”

Net als Ronald loopt Michel morgen om te genieten van de halve marathon en het publiek. “Ik wil eigenlijk vooral plezier hebben.” En dat sluit goed aan bij de woorden van Johan Nieuwland, voorzitter van de Stichting Halve Marathon. “Meedoen is belangrijker dan winnen.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)