Zwolle – Het gevoel van veiligheid en de sociale cohesie neemt toe in de Buxtehudestraat en omliggende straten (Holtenbroek III), dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van de maatregelen die genomen zijn. Burgemeester Meijer ziet op basis van de resultaten dan ook geen aanleiding om het samenscholingsverbod en het cameratoezicht in 2017 voort te zetten.
Het cameratoezicht en het samenscholingsverbod werd in 2014 ingesteld nadat er een aantal geweldsincidenten in de straat hadden plaatsgevonden. Het toezicht en het samenscholingsverbod waren onderdeel van een breed pakket aan maatregelen en interventies van politie, wijkmaatschappelijk werk, de corporaties, gemeente en de inwoners om de straat veiliger te maken en de criminaliteit terug te dringen.
Deze combinatie van maatregelen heeft gezorgd voor meer rust in de wijk. De afgelopen 1,5 jaar zijn zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De bewoners ervaren een groter gevoel van veiligheid en er is onderling meer vertrouwen. Dat blijkt ook uit buurt voor buurt onderzoek, waar bewoners de veilgheid een 6,4 geven (was 4,9). De bereidheid van bewoners om mee te helpen om hun straat te verbeteren neemt toe. Het inloophuis ‘De Hud’ wordt steeds vaker bezocht. De wijkwerkers en de bewoners hebben de handen in een geslagen om het woon- en leefklimaat te verbeteren, zo is er een whatsappgroep die regelmatig wordt gebruikt, bespreken bewoners en wijkwerkers waar de openbare ruimte verbetert kan worden en er spelen weer kinderen op straat.
De criminele en overlastgevende groep, die aanleiding was voor de maatregelen, bestaat feitelijk niet meer. samenstelling en met verschillende achtergronden in de wijk zichtbaar is. Met een groeps- en persoonsaanpak worden kwetsbare jongeren begeleid en wordt voorkomen dat zij overlast bezorgen of mogelijk afglijden naar criminaliteit. De buurt ontwikkelt zich, kortom, positief. De gezamenlijk inzet die de afgelopen jaren is gedaan blijft echter ook de komende tijd nog nodig om de rust die is ontstaan ook te behouden.