Vrijwilligers verzachten eenzame Kerstnacht

Foto van auteur

Zwolle – De decembermaand staat in het teken van familiebezoek en gezelligheid. Eenzaamheid wordt daardoor tijdens de feestdagen vaak sterker ervaren. Wie behoefte heeft aan een gesprek van mens tot mens, kan zelfs in de Kerstnacht terecht bij de vrijwilligers van Sensoor. Ze luisteren naar wat u wilt vertellen, datgene wat u bezig houdt. Het kan gaan om uw verdriet om verloren dierbaren. Of over het gemis van échte, vertrouwelijke relaties. Gewoon even praten met iemand op een moment dat u daar behoefte aan hebt.

Vrijwilligster Maria is komende Kerstnacht met een luisterend oor te vinden aan de telefoon: ‘’Je kunt je verhaal kwijt op het moment dat het jou uitkomt. Dus ook in de nacht en tijdens de Kerstdagen”, vertelt Maria. Per nacht wordt gemiddeld 140 keer de telefoon opgenomen bij de anonieme hulplijn. De nachtdiensten vindt Maria pittig, ze is zelf geen nachtmens. Toch vindt ze juist de gesprekken in de nacht bijzonder. Maria: ‘’Het is intenser. Mensen hebben vaak de rust, tijd en ruimte om te bellen. Ze zijn uit de waan van de dag en daardoor komen problemen dichtbij.” Hoe helpt het luisterend oor van Maria? ‘’Het uitspreken van je probleem is vaak al goed. Wanneer een ander daar aandachtig, zonder oordeel op reageert, dan helpt dat. Je kunt er verder mee.” Het luisterwerk doet Maria vrijwillig maar niet voor niets. ‘’Ik krijg zo veel terug, het maakt van mij een wijzer mens. Regelmatig bedank ik mensen voor het fijne gesprek.”

Maria is één van de 950 vrijwilligers die zorgt dat Sensoor 24/7 bereikbaar is voor een luisterend oor. Om dit ook in 2017 te garanderen, zijn nieuwe vrijwilligers hard nodig.

De locatie Sensoor Zwolle start 9 februari 2017 een training om nieuwe vrijwilligers op te leiden. Daarna krijgt de vrijwilliger voortdurend training en begeleiding om de kwaliteit van de gesprekken te bewaken. Er is een informatiebijeenkomst in Zwolle op 9 januari 2017 om 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op www.sensoor.nl  en zich aanmelden via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk

Sensoor
Sensoor biedt sinds 1958 een anoniem luisterend oor per telefoon, chat en e-mail. Alle dagen en nachten van het jaar. In 2015 voerden de 950 vrijwilligers ruim 250.000 gesprekken per telefoon, chat en e-mail. Hoofdthema’s zijn eenzaamheid, psychosociale problemen en relatieproblemen.

* Vanwege de anonimiteit van Sensoor is de naam van Maria gefingeerd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)