Zwolle – Opa Henk en Oma Jo hadden hun huis "Lentebode" donderdagavond opengesteld voor wildvreemde inwoners uit Zwolle Zuid. Oma vertelde over de bevrijding van Ittersum door de Canadezen in 1945 en liet een oud glas in lood raam zien, waarin een ruitje was stukgeschoten tijdens de bevrijding. Het huis waarin ze vanaf 1963 wonen was tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de Duitsers en tijdens de bevrijding is daar een Duitse soldaat gesneuveld. Opa Henk had de bevrijding van Zwolle aan de andere kant van de stad meegemaakt en kan zich nog herinneren dat de eerste bevrijder van Zwolle, Leo Major de stad binnenkwam.
Een verhaal uit hun kinderjaren van deze twee Zwollenaren uit Ittersum, dat ze in hun huiskamer vertelden aan wijkbewoners die deelnamen aan het project De Bruisende Buren in Zwolle Zuid. Als verslaggever van Weblog Zwolle en inwoner van Zuid had ik me aangemeld voor deze activiteit. Ons groepje werd aan het begin van de avond opgewacht aan de Van der Capellenstraat achter het winkelcentrum Zwolle-Zuid. Anke Huizinga, stagiair van kunstacademie Artez en mede-organisator van Bruisende Buren begeleidde ons naar het eerste adres. Richard Flokstra die ons in zijn flat opwachtte, verraste ons met zang en gitaar. "Als je het niet kunt vertellen zing het dan," en hij zong voor ons meerdere liedjes en trakteerde ons op spekkoek vanwege zijn Indische achtergrond.
Een man met een boodschap. Ook gaf hij ons bij vertrek een spreuk mee. Daarna werden we in een huifkar met trekker van manege ‘t Hoefijzer vervoerd naar Opa Henk en Oma Jo aan de Nieuwe Deventerstraatweg. Onderweg in de huifkar speelde een oude barones voor ons op haar harmonica, maar ze werd overstemd door het geluid van de trekkermotor.Na het verhaal van Opa en Oma met de auto van "wijkzuster Ursela" naar Gert en Willy Maarsen. Gert verwelkomde ons met klassieke pianomuziek en zijn vrouw Willy vertelde haar levensgeschiedenis en hoe ze ondanks haar spierziekte samen met haar man en kinderen van het leven geniet.
Aan voor haar onbekende Zwollenaren gaf ze een deel van haar levensgeschiedenis bloot. In heel hun leven speelt muziek een belangrijke rol. Vervolgens in de auto naar Stadkamer Zuid, die voor deze gelegenheid was omgedoopt tot herberg De Rozenboom. Bij binnenkomst waren de Melody Singers al aan het zingen en werden we onthaald op warme chocomelk met kerstkransje. Wij waren niet het enige groepje dat een tour door de wijk had gemaakt. Ook het nieuwe wijkkoor van Zuid liet blijken dat ze plezier hebben in zingen en samen met de Melody Singers brachten ze het verrassende lied "Hier in Zwolle Zuid" ten gehore. Regisseur Sjoeke-Marije Wallendal van het muziektheaterproject Bruisende Buren vertelde dat het doel van deze activiteit is om wijkbewoners op een onverwachte manier in contact te brengen met elkaar, zodat de wijk steeds meer gaat bruisen. De eerste editie vond afgelopen zomer plaats en als gevolg van het succes werd dit herhaald in deze decembermaand en zal ook komende zomer een vervolg krijgen. Een Midsummer en Midwinter event in Zwolle Zuid, die steeds groter en bekender wordt, waardoor steeds meer Zwolle-Zuiderlingen elkaar op een andere manier ontmoeten.
Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle
Een prachtig verhaal, “toen was geluk nog heel gewoon”:)
nu is geluk ook nog heel gewoon alleen de meeste mensen zien het niet:)
gister nog 5 cent gevonden GELUK
lag GEWOON op straat 8)
En we wachten weer op een bevrijding van de bezetter…
Huh? Welke kant wil je op vdberg?
leuk initiatief om mensen elkaar te laten ontmoeten