Kunst-Naober-Shop op Windesheim

Op de vierde verdieping van het E-gebouw van Christelijke Hogeschool Windesheim is van 26 november 2007 tot en met 11 januari 2008 de tentoonstelling Kunst-Naober-Shop te zien. Dertig studenten aan de kunstvakopleidingen in het werkgebied van de EUREGIO tonen hier hun werkstukken in het kader van Kunst-Naober-Shop. Een bonte verzameling van in beelden uitgewerkte ideeën hoe studenten / kunstenaars kijken naar hun buurland.

‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’, zo luidt het gezegde. Sociale contacten vormen een belangrijk element binnen een samenleving. Dit geldt zeker ook wanneer twee samenlevingen elkaar ontmoeten, in dit geval Nederland en Duitsland. In de Duits-Nederlandse grensregio worden sociale contacten gekenmerkt door het begrip Noabersschop. Dat betekent gemeenschappelijkheid, uitwisseling maar ook tegenstelling. Tegenstelling in taal, cultuur, mentaliteit en productieaanbod.

Al deze factoren leidden tot het project Kunst-Naober-Shop. Het project is gerealiseerd in een samenwerkingsverband van de organisaties Kreis Borken, EUREGIO, Centrum Beeldende Kunst Gelderland, Kunst & Cultuur Overijssel en de kunstopleidingen ArtEZ (Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, Enschede, Zwolle), Christelijke Hogeschool Windesheim (opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving), Fachhochschule Münster en de Universität Osnabrück.

Studenten aan genoemde kunstopleidingen werden uitgenodigd aan het project mee te doen. Zij mochten voor €100,- iets over de grens kopen om daar vervolgens een kunstwerk van te maken. Artikelen als klompen, worst, tulpen en bier gaven voldoende stof tot inspiratie. Ook de eigen ervaringen van studenten met de ‘buren’ en het verschil in taal waren inspiratiebronnen voor het ontwerpen en het creëren van de kunstwerken. De jury was vol lof over de essentiële bijdrage van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Windesheim aan de kwaliteit van de reizende tentoonstelling. Van de dertig geëxposeerde kunstwerken zijn er negen van Windesheimstudenten.

De reizende kunsttentoonstelling Kunst-Naober-Shop vertrok begin maart vanuit het Duitse Borken voor een reis van acht maanden langs centra voor beeldende kunst en kunst en cultuur in de Duits-Nederlandse grensstreek. Met Windesheim wordt de laatste Nederlandse locatie aangedaan.

Vanwege de succesvolle samenwerking in het EUREGIOproject tussen de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Windesheim en de opleiding kunst/kunstpedagogiek van de universiteit van Osnabrück hebben beide onderwijsinstellingen afspraken gemaakt over gezamenlijke vervolgprojecten, zoals het initiëren van nieuwe EUREGIOprojecten en het uitwisselen van informatie over onderwijsprogramma’s .

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)