Zwolle – Onder grote belangstelling openden Doekle Terpstra, Theo Rietkerk, Eddy van Hijum en andere prominenten dinsdagmiddag 31 januari officieel de deuren van het Zorgtrainingscentrum regio Zwolle. Het centrum speelt in op de wensen en behoeften van werkgevers in de zorg en is een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven, overheid en zorginstellingen in de regio. Het Zorgtrainingscentrum is gevestigd naast Landstede aan het Dokterspad in Zwolle waarin sinds kort mbo-zorgopleidingen zijn gehuisvest. Dat is tegenover Isala en in de nabijheid van het Health Innovation Park. Zorg, zorgonderwijs en zorggerelateerde bedrijven zijn daarmee geclusterd in één gebied.
Zorgpact aanjager Doekle Terpstra roemde het initiatief en het feit dat dit met zoveel partijen uit de hele regio in zo’n korte tijd tot stand is gekomen. Ruim 250 betrokkenen en andere geïnteresseerden kwamen dinsdag naar de opening die werd opgeluisterd door Zora, de zorgrobot. Naast de zorgrobot waren tijdens de opening tal van andere zorginnovaties te zien, van ouderdomspakken en Bluetooth sloten, lichttherapie en domotica tot een bewegende zeehond aaipop.
Doekle Terpstra, Theo Rietkerk, Eddy van Hijum, andere prominenten en vierdejaars student van Menso Alting Bertine ten Klooster met zorgrobot Zora.
Foto’s Frans Paalman
Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie bij de provincie Overijssel en medefinancier van het Zorgtrainingscentrum, is enthousiast dat het Zorgtrainingscentrum nu de deuren opende: ‘Het Zorgtrainingscentrum biedt hét antwoord op de wensen en behoeften van de werkgevers in de zorg. Het centrum zorgt voor goed opgeleide studenten die met een grote dosis praktijkervaring afstuderen en is dé plek voor bijscholing van ervaren zorgprofessionals. Daarnaast biedt het centrum ondernemers alle ruimte om nieuw ontwikkelde technieken toe te passen. De zorg in Nederland vraagt juist in deze tijd om vernieuwing en innovatie. Het Zorgtraingingscentrum is daarvoor de aangewezen plek."
Over het Zorgtrainingscentrum
De veranderingen in de zorg vragen om innovatieve oplossingen, ook in de regio Zwolle. Vijf organisaties en bedrijven (Landstede MBO, Isala Academie, woonzorgconcern IJsselheem, Breman Installatiegroep en Health Innovation Park) gingen daarom in 2014 om tafel met als resultaat het Zorgtrainingscentrum. Inmiddels zijn er al 47 partners: zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden. Het Zorgtrainingscentrum is een bijzonder concept. Studenten (mbo/hbo), zorgprofessionals en docenten leren en werken er namelijk continu in de praktijk, samen met de cliënt en zijn mantelzorgers. Ze leren ook met elkaar: studenten en professionals uit diverse vakgebieden en met verschillende functies zitten bij elkaar in een team.
Het leren gebeurt in drie labs: een zorgethisch, een zorgtechnisch en een wijkzorg lab.
In het zorgethisch lab leren studenten, zorgprofessionals en mantelzorgers hoe ze cliënten respectvol kunnen verzorgen. Tijdens een inleefsessie, een intensieve ervaringsstage, ervaren ze hoe het voelt als je zelf verzorgd wordt. In het zorgtechnisch lab onderzoeken studenten en zorgprofessionals hoe technologische oplossingen – bijvoorbeeld domotica, slimme bedden en drones – in de zorg toe te passen zijn. Het lab ontwikkelt ook op zorg gerichte leertrajecten voor onderwijs- en zorginstellingen. En bedrijven kunnen er door hen ontwikkelde producten laten testen. Maar ook klassenbezoeken, docentenmiddagen en thema-avonden zijn mogelijk. Het wijkzorg lab richt zich op de wijk. In de Zwolse wijk Kamperpoort leren wijkzorgprofessionals, studenten en docenten hoe ze de netwerken rond een cliënt – gemeente, familie, vrienden, buren kunnen inzetten.
Financiers
Voor de eerste vier jaar (2015-2018) ontvangt het Zorgtrainingscentrum subsidie. De subsidieverleners zijn het Ministerie van Onderwijs (via het Regionaal investeringsfonds mbo), de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Daarnaast leveren technologiebedrijven, onderwijs- en zorgorganisaties een financiële bijdrage. Na 2018 moet het Zorgtrainingscentrum op eigen benen staan.
Koploper Zorgpact
Het Zorgtrainingscentrum is een van de koplopers in het nationale Zorgpact, waar Doekle Terpstra de aanjager van is. Het Zorgpact stimuleert samenwerking tussen zorg- en onderwijsinstellingen en gemeenten, zodat zij kunnen inspelen op de veranderingen in de zorg.
Kijk voor meer informatie op www.zorgtrainingscentrum.nl