Kerver neemt afscheid van Orkest van het Oosten

Foto van auteur

Zwolle – Na een prachtige carrière bij het Orkest van het Oosten, neemt klarinettist André Kerver in maart afscheid van zijn orkestloopbaan met het Klarinetconcert van Mozart. Het programma bestaat in zijn geheel uit werken van Mozart en biedt een prachtige dwarsdoorsnede van diens rijke oeuvre. Het Klarinetconcert is, briljant als Die Zauberflöte, ontroerend als zijn Requiem, een van Mozarts laatste en mooiste werken en vormt een waardig afscheidsconcert voor André Kerver. Te horen op 10, 12 en 19 maart in respectievelijk Enschede, Zwolle en Steenwijk.

 

andre_kerver.jpg

De muzikale carrière van André Kerver begon op elfjarige leeftijd met klarinet spelen bij de Koninklijke Enschedese Leo Harmonie. "Het was al heel snel duidelijk: dit moet mijn vak worden", vertelt Kerver. "Want, muziek is communicatie. Tukkers zijn niet zulke praters." In muziek kan André het beste zijn ei kwijt. "Spreken kan een vertekend beeld geven, maar muziek niet: na twee minuten samenspelen is vaak al duidelijk of het klikt met een andere muzikant." Zijn hele leven heeft hij dat al, met bijzondere muzikale partners, en dat is altijd wederzijds.

 

Muziekcentrum en de glorietijd
André studeerde in Utrecht, Tilburg en Amsterdam. Hij was aardig geworteld in de hoofdstad en wilde er eigenlijk niet meer weg toen er in 1985 een vacature ontstond bij het Orkest van het Oosten. Hij werd aangenomen en André keerde terug naar Enschede.
André kan terugblikken op een mooie tijd bij het orkest, waar hij heeft samengespeeld met fantastische collega’s "Na de opening van het Muziekcentrum in 1988 kwam de glorietijd van het orkest. We namen cd’s op en gingen op tournee." Om ook een andere kant van de orkestleden te laten zien, richtten André en zijn collega’s kamermuziekensemble Valerius op. Daarnaast trad hij op met verschillende andere orkesten en ensembles in binnen- en buitenland.

Toekomst
Een paar jaar geleden kreeg André een oogziekte, met als gevolg steeds slechter zicht. Muziek lezen is voor hem een probleem, muziek maken niet. En praten inmiddels ook niet meer. Hij is momenteel vooral actief met het ensemble Borboleta Music, waarin alles om improvisatie draait. André treedt op met steeds wisselende topmuzikanten uit de klassieke, maar ook jazz- en wereldmuziek.

In maart neemt André Kerver afscheid als muzikant van het Orkest van het Oosten met het beroemde Klarinetconcert van Mozart. Ook de rest van het concertprogramma bestaat uit werken van Mozart. Tussen de vroegste en laatste compositie in dit programma ligt bijna twintig jaar van zijn korte leven: een Symfonie in D van de zestienjarige, de Serenata van vier jaar later; zijn Veertigste symfonie zette hij als 28-jarige op papier en zeven jaar later, in zijn sterfjaar, voltooide hij het Klarinetconcert. Van het wonder van de jonge, tot de diepte en perfectie van de late Mozart.

Tussen de concerten met het orkest door treedt André Kerver ook nog op 11 maart op in Concordia in Enschede, samen met verschillende musici en schrijver Tommy Wieringa. "Dat heb ik bewust zo gepland, zodat dit weekend niet alleen een afscheid is, maar ook een levensteken naar de toekomst!"

Mozart
Orkest van het Oosten o.l.v. Julia Jones
André Kerver klarinet

Mozart Symfonie in D KV 141a
Mozart Serenade Nr.6 (Serenata notturna)
Mozart Klarinetconcert
Mozart Symfonie Nr.40

vrijdag 10 maart 2017 | 20.00 uur | Muziekcentrum Enschede
zondag 12 maart 2017 | 14.30 uur | De Spiegel, Zwolle
zondag 19 maart 2017 | 15.00 uur | Theater De Meenthe, Steenwijk
Meer informatie: http://www.ovho.nl/programmas/mozarts-klarinetconcert/1460967415/

Bekijk ook de trailer op Youtube: https://youtu.be/9XUf02v1AzM

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Kerver neemt afscheid van Orkest van het Oosten”

 1. Hallo Andre!

  Succes met je toekomstplannen. Ik herinner me nog altijd hoe mooi je de “Duif” vertolkte in Gli Ucelli van Respighi tijdens de Nesko tournee in 1980!

  Het ga je goed!

  Muzikale groet,

  Bert Langeler

  Viljandi, Estland

 2. Jaren,Ontzettend genoten van jou prachtige Klarinetspel echt SUPER!!!
  Helaas,heel erg jammer dat jou ogen het af laten weten,maar toch de Grote Liefde voor dit prachtige instrument,de Klarinet, met het unieke- gevoelige-geweldige-muzikale spel van jou!!!Luisteren naar het klarinetspel van jou blijft levenslang Bravo!!!

  André,Bedankt!!!

  Het ga je goed.

Reacties zijn gesloten.