Zwolle – ‘Kan of moet het pachtbeleid anders?’ Op die vraag geven diverse deskundigen op dinsdag 14 maart antwoord. Dan organiseert CDA Zwolle in Café Restaurant De Mol bij Wijthmen een discussieavond. Alle belangstellenden zijn welkom. De avond start om 20.00 uur.
Harold van Vilsteren
Er is enige reuring op de Zwolse pachtmarkt. Het grondbeleid van de gemeente Zwolle is op een aantal punten veranderd. Namens de gemeente Zwolle geven wethouder René de Heer en medewerker Grondzaken Eric Jaspers een toelichting. Ook Landschap Overijssel en LTO Noord West Overijssel delen hun visie op dit onderwerp. Er is volop gelegenheid om met de inleiders in gesprek te gaan.
Gangbaar, biologisch en stadslandbouw
Het CDA is de trekker van de avond. Het Zwolse CDA-raadslid én melkveehouder Harold van Vilsteren hoorde bij veel collega’s en belangenorganisaties uiteenlopende meningen over dit onderwerp. "Het is goed om naar elkaar uit te spreken wat een ieders belangen zijn om te benoemen waar de knelpunten zitten. Zo ontstaat er meer wederzijds begrip voor een eerlijke kans voor alle vormen van landbouw rond de stad, van biologisch en gangbaar tot stadslandbouw."
Moderne agrariër is duurzaam
Ook het CDA is ook voorstander voor ruimte voor biologische landbouw en stadslandbouw, maar wil de pachtgrond ook voor de gangbare agrariërs evenredig toegankelijk houden. Van Vilsteren: "De gangbare landbouw is de afgelopen jaren namelijk op veel vlakken al bezig met verduurzaming. Enerzijds vanuit strenge regelgeving, maar ook door de vraag vanuit de markt en nieuwe technieken. Denk eens aan duurzame stalinrichting, een betere opvang en hergebruik van meststoffen en een beter evenwicht in bemesting." En in hoeverre is sprake van eerlijke marktwerking, als de gangbare boer geen toegang tot de grondmarkt krijgt, vraagt Van Vilsteren zich af.
Alle belangstellenden zijn welkom op dinsdag 14 maart, om 20.00 uur in Café Restaurant De Mol, Heinoseweg 32, Zwolle
ik vraag mij af wat de heer vilsteren bezielt. trekken aan een bedrijfstak die al meerdere malen de nek is om gedraaid.
een landbouwer kan tegenwoordig niet eens meer fatsoenlijk zelf zijn eten op tafel krijgen
Het zou m.i. goed zijn als de prijz voor een liter melk een paar cent omhoog zouden gaan.
’t cda en pacht, dikke vette gigel.
Is ’t nog steeds zo dat boeren vooral op het
cda vertrouwen hun belangen te behartigen?
Ik zou denken beste boeren dat je dan behoorijk
achterloopt.
Mik op de partij voor de dieren, als je ’t goed voorhebt
met hoe je expertise de samenleving kan helpen.