Zwolle – Het bijzondere en indrukwekkende verhaal van Selma Wijnberg krijgt een eigen plek. Een plek op het vrouwenbalkon van de synagoge als onderdeel van de bestaande educatieve tentoonstelling van het Joods cultuurhistorisch erfgoed van Zwolle en omgeving. Selma’s verhaal wordt daarmee onderdeel van het Zwols-Joodse verhaal.
In 2016 is de Stichting Judaica Zwolle gestart met het realiseren van een plek voor het verhaal van Selma Wijnberg. Haar gevangenschap in vernietigingskamp Sobibor, haar ontsnapping na de opstand, haar vlucht en haar onderduik zijn hoofdstukken uit een persoonlijke geschiedenis, maar getuigen ook van de uitsluiting, de oorlog en de neiging tot vernietiging die van alle tijden lijkt te zijn. De kille ontvangst bij terugkeer in Nederland is pijnlijk en beschamend en staat helaas niet op zichzelf. Voor alle betrokken organisaties staat het doorgeven van het verhaal van Selma aan volgende generaties centraal, opdat haar verhaal nooit wordt vergeten. De invalshoek educatie sluit niet alleen aan bij de bestaande tentoonstelling, maar ook bij het feit dat Selma in de Verenigde Staten actief over haar ervaringen aan jonge mensen op scholen heeft verteld.
De familie Wijnberg heeft zoals de meeste Joodse families veel mensen verloren in de Tweede Wereldoorlog. De familie is wijd vertakt, maar zeer hecht. Hun respons op de uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling op 4 mei en het omlijstende programma op 4 en 5 mei is positief. Het voelt goed voor hen samen terug te gaan naar de ‘roots’. Dit wordt nog versterkt door het feit dat Selma er vanwege haar broze gezondheid niet bij kan zijn. De gemeente Zwolle werkt voor het programma op 4 en 5 mei onder andere samen met de Nederlands Israëlitische Gemeente Zwolle, Historisch Centrum Overijssel, Woningbouwcorporatie DeltaWonen, Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel, basisschool De Octopus, Podium van Kerken, Historische Muurreclames Zwolle en Cibapstudenten.