Zwolle – Ondanks de warme zomeravond kwamen woensdag tientallen wijkbewoners naar Wijkcentrum Holtenbroek, waar het waterschap Drents Overijsselse Delta een informatiebijeenkomst had georganiseerd over de stadsdijken van Zwolle. Er moesten zelfs stoelen worden bijgezet. Op 12 juni heeft Weblog Zwolle al aandacht besteed aan dit onderwerp: Lees artikel
De stadsdijken van Zwolle zijn niet hoog genoeg om de stad in de toekomst te beschermen tegen hoog water uit de Vecht, dat na zware regenperiodes via het Zwarte Water richting Zwolle afbuigt. De stadsdijken liggen langs het Zwolle IJsselkanaal, Zwarte Water en dwars door de stad tot bijna aan de stadsgracht. Er zijn twee mogelijkheden om dit probleem op te lossen: verhogen van de stadsdijken of het aanleggen van een waterkering in het Zwarte Water bij de monding van de Vecht. Tijdens de informatieavond werden de wijkbewoners geïnformeerd over beide mogelijkheden en gaf het Dagelijks Bestuur van het waterschap ook aan dat zij een voorkeur heeft voor dijkversterking. Na afstemming met de gemeente Zwolle en provincie Overijssel zal het Algemeen Bestuur van het waterschap op 26 september een beslissing nemen. Tijdens de informatieavond in Holtenbroek waren bestuursleden van het waterschap aanwezig en konden ze de meningen van de bezoekers peilen.
Tijdens de avond werden met name vragen gesteld over de gevolgen van een mogelijke dijkverhoging en -verbreding voor Holtenbroek. Dijkversterking betekent dat de dijk langs de Klooienberglaan zal worden verbreed en ongeveer 70 à 80 cm zal worden verhoogd. Een groep wijkbewoners verzet zich tegen de dijkverhoging en geeft de voorkeur aan een waterkering in het Zwarte Water. "De dijk zit ons (te) hoog en er is een alternatief" geeft woordvoerder Fleur Wever aan. Al vorig jaar mei hebben ze hun bezwaren kenbaar gemaakt bij het waterschap en aangegeven dat ze graag mee willen denken over het alternatief, maar de communicatie met het waterschap verliep moeizaam. Inmiddels zijn de contacten verbeterd en zijn ze vorige week "op de koffie geweest" bij het waterschap. Al enkele tientallen inwoners van Holtenbroek hebben zich bij deze groep aangesloten. Naast het bezwaar dat ze door een dijkverhoging hun uitzicht kwijtraken en de huidige cultuurhistorisch waardevolle dijk verloren gaat, zijn ze ook van mening dat het niet ophogen van de dijk allerlei economische en recreatieve kansen biedt, die met een hogere dijk minder goed zijn te realiseren. Een waterkering is volgens het waterschap over een periode van 100 jaar 45 miljoen euro duurder dan dijkversterking.
Tijdens de bijeenkomst vroeg een bezoeker om bij handopsteking de mening van de zaal te peilen. Gespreksleider Piet Zoon ging dit verzoek niet uit de weg. De meningen waren verdeeld. Van de ongeveer 60 stemmers waren 20 bezoekers voor de waterkering en 20 voor dijkversterking. Ook ongeveer 20 wijkbewoners hadden geen voorkeur.
Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle
Als er een nieuwe waterkering in het Zwarte Water bij de Vecht komt, dan wordt de kering bij de Pannekoekendijk overbodig en die is nog maar een aantal jaren oud. Volgens mij wordt deze variant daarmee dan wel een (veel te) duur grapje. Is de keuze dan niet snel gemaakt vraag ik me dan af.
Waterkering is inderdaad veel netter. Maar als dijkverhoging een half miljoen per jaar goedkoper is wordt de keuze lastiger. Ik wens het bestuur veel wijsheid bij het nemen van een goede beslissing.
En laten we nou eindelijk eens vaart maken met die energietransitie om die klimaatverandering niet helemaal uit de klauw te laten lopen. Zou het niet een mooie uitdaging zijn om Zwolle de eerste klimaatneutrale stad van Nederland te laten zijn?
Inderdaad Jos, dat vroeg ik me in eerste instantie ook af. Of drie waterkeringen op rij niet een beetje overdone is. Eigenlijk is die Hofvlietwaterkering dus op de verkeerde plaats gebouwd.
4,5 ton per jaar klinkt veel, maar hoeveel is dat afgezet tegen de totale omzet? Was er het afgelopen begrotingsjaar niet opnieuw ?? 2,5 miljoen ‘winst’ gemaakt?