Zwolle – Humanitas IJsselland is dringend op zoek naar vrijwilligers, die kinderen en hun gescheiden ouders weer bijeen kan brengen.
Na een scheiding heeft ieder kind recht op contact met beide ouders. Dat is belangrijk voor het sociaal-emotionele evenwicht en de ontwikkeling van het kind. Het is daarom voor ouders wettelijk verplicht een ouderschapsplan met omgangsregeling op te stellen. Afspraken maken over de verdeling van zorg- en opvoedtaken en deze ook naleven valt in de praktijk echter niet altijd mee.
Soms lukt het ouders niet meer er samen uit te komen, doordat de verhoudingen na de scheiding door het emotionele proces zo ingewikkeld ligt. Het kind is daarvan dan de dupe en kan klem komen te zitten in een loyaliteitsconflict. Risicofactor is dan dat schoolprestaties snel achteruit gaan en er ontstaan niet zelden gedragsproblemen. Bovendien hebben deze kinderen vaak meer moeite om sociale relaties aan te gaan.
Humanitas heeft in april 2014 het initiatief genomen tot een Begeleide Omgangsregeling (BOR). We zoeken de samenwerking met partners in de jeugdzorg, maatschappelijk werk, sociale teams, Centra voor Jeugd en Gezin, rechtbanken, advocatuur en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo wordt expertise en ervaring gedeeld. Doel is dat ouders zelf tot een omgangsregeling komen. Getrainde vrijwilligers en een deskundige coördinator begeleiden de gescheiden ouders bij het opbouwen van de omgang en werken samen toe naar het doel van een zelfstandige omgangsregeling. Daarbij staat het belang van het kind centraal en worden de mogelijkheden van de ouders in acht genomen. Bij BOR Humanitas is er sprake van een praktisch, laagdrempelig neutraal aanbod door een levenservaren, getrainde en gemotiveerde vrijwilliger. Deze wordt ondersteund door een professionele coördinator. Er wordt niet aan derden gerapporteerd.
Na een intensieve training worden de vrijwilligers door de coördinator gekoppeld en werken ze op basis van gelijkwaardigheid met ouders en kinderen. Sinds april 2014 kan door ouders een aanvraag ingediend worden om ondersteuning te krijgen bij de omgangsregeling .De begeleiding duurt in principe drie tot maximaal zes maanden. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Dit is een prima initiatief. Het is echt belangrijk dat kinderen die in de knel zitten tussen hun gescheiden ouders hulp krijgen, maar ook voor de vader en moeder belangrijk om te zien dat zij weer op een respectvolle wijze leren om te gaan met elkaar als ouders. Een kind heeft niet alleen een vader en een moeder nodig, maar het heeft beiden ouders des te harder nodig in het leven. Neemt niet weg dat ik het jammer vindt dat dit moet gebeuren door vrijwilligers. Dit is volgens mij een volwaardige functie voor een betaalde baan.
Is het wellicht handig om de voertaal aan te geven. Het betreft hiet in de regel jonge kinderen. Dus ik denk willen de vrijwilligers in audieel contact komen met de ouders dst niet alleen abn een must is. Ik bedoel plat zwols is geen taal natturlijk, maar sommige mensen voelen zich meer op het gemak als ze vanuit de zelfde hoek worden benaderd.
Belachelijk. Irritante bemoeizucht van de Nederlandse Staat die zogenaamd wel weet wat goed is voor een kind en de ouders. Net zoals die bemoederings consultatiebureaus. Direct afschaffen deze bemoeizucht.
Nogal kortzichtig jdewinter, gescheiden ouders gedragen zich te vaak als kleuters en nogal respectloos naar elkaar toe over de rug van hun kinderen. “Volwassenen” zouden vaak een voorbeeld aan kinderen kunnen nemen. Ik waardeer dit initiatief zeer, het is erg belangrijk dat kinderen niet beschadigd raken door het domme gedrag van hun ouders.
Ach Leonardo …en daar moet de Roverheid zich dan weer mee bemoeien?Typisch CDA en Christenunie denken dat niet meer past anno 2017. En zo teer zijn die kinderzieltjes tegnwoordig niet meer hoor!!