Aandacht voor kleine, bijzondere winkels

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – Juist vaak de kleinere, bijzondere winkels dragen veel bij aan de sfeer in de binnenstad en daarbuiten. Dat is voor PvdA en D66 het vertrekpunt om te bekijken hoe het gemeentelijk beleid ook dit soort ondernemers kan helpen om hun bedrijf gezond te houden of te krijgen.

Sonja Paauw van D66: "In gemeentelijk beleid is er wel aandacht voor kleinere winkels die bijdragen aan de couleur locale, bijvoorbeeld in de binnenstadsvisie of het nieuwe retailbeleid van de gemeente. Wij vinden dat het niet moet blijven bij aandacht, maar dat we het die ondernemers ook echt makkelijker moeten maken om succesvol te kunnen ondernemen, bijvoorbeeld als het gaat om inrichting van de openbare ruimte en de gemeentelijke regelgeving of belastingen. We willen de kwaliteit, de waarde voor de binnenstad van juist die kleine, bijzondere winkels toevoegen, daarin meewegen. Want juist de couleur locale maakt onze stad aantrekkelijk voor bezoekers."

Eefke Meijerink (PvdA) vult aan: "Kleine ondernemers hebben vaak een relatief laag inkomen maar zijn wel slim en creatief in het vinden van oplossingen. Zo werd ik benaderd door een ondernemer in de Sassenstraat met een bijzondere speelgoedwinkel die met haar huurbaas een lagere huur overeen was gekomen. Zo kon ze blijven op de plek waar ze zat. Huurbaas tevreden, ondernemer tevreden en de Sassenstraat behoudt een mooi winkelaanbod. Toen zij daarna echter de gemeente benaderden om op basis van de lagere huur ook de WOZ waarde naar beneden bij te stellen gaf de gemeente geen sjoege."

Daarover stellen D66 en PvdA nu vragen. Meijerink: "De gemeente verwees naar andere panden in de straat. Daarmee houd je kunstmatig huurprijzen hoog en dat is niet goed voor het behoud van bijzondere winkels in de straat. Je ziet redelijk veel verloop in de winkels in de Sassenstraat, dat is jammer. Als een pandeigenaar minder huurinkomsten heeft dan is het redelijk en eerlijk de waarde van het pand naar beneden bij te stellen waardoor huurders ook minder OZB hoeven te betalen. Het pand is immers ook in waarde gedaald voor de verhuurder door verlaging van de huur."

PvdA en D66 vragen ook aandacht voor ondersteuning van winkeliers als er sprake is van een heel laag inkomen. In de veranderende wereld waarin winkeliers steeds meer concurrentie krijgen van internet is het soms pittig om een goede boterham te verdienen. "Wat niet wil zeggen dat winkeliers niet met hun tijd mee moeten gaan aldus Paauw". Ook particulieren met een zeer laag inkomen ondersteunt de gemeente, bijvoorbeeld door kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen. Paauw en Meijerink willen weten of de gemeente dat ook kan aanbieden aan kleine winkeliers. De antwoorden op deze vragen komen vlak voor de zomervakantie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Aandacht voor kleine, bijzondere winkels”

 1. Ik ben benieuwd naar de bel cq telefoonwinkels in de thomas a kempisstraat. Of de aldaar gevestigde hoeveelheid kappers zaken. Moeilijk om er een huisnummer aan vast te hangen aangezien ze nog wel eens van adres wisselen heb ik het idee van.
  Toch straatbepalend en zeer welkom voor een paasende telefoonhoes of powerbank

 2. Das nou precies wasr het om gaat.
  Je leest niet goed en dat is jammer.
  Dat is volgens mij een kwestie van een gebrekkige intelligentie.
  Dat geeft niets.

 3. Ik spring Taupe ff bij, wel een dingetje.

  ‘Ik ben benieuwd naar de bel cq telefoonwinkels in de thomas a kempisstraat. Of de aldaar gevestigde hoeveelheid kappers zaken. ‘

  Die kleine bijzondere winkels zijn er al dus.

  Politiek zou er beter aan doen meer en meer ruimte te
  scheppen voor ondernemers, in plaats van totaal misplaatste
  ‘micro-controle’ en micro-regulering op ondernemers toe te passen.

 4. Waarom kan het in Deventer wel zonder al dit miezerige gezeur.
  Daar vind je in de binnenstad in de kleiner straatjes de mooiste kleine winkeltjes zoals tweedehands boekenwinkeltjes, kunstgalerietjes, antiekzaakjes,en allerlei nostalgische winkeltjes.
  Het is een genot om een middagje door het Deventer centrum en het bergkwartier te scharrelen. Ik ben echt helemaal uitgekeken op die Zwolse Diezerstraat met zijn vele telefoonwinkels, schoenenzaken en die grote winkelketens zoals Kruidvat, Pearle, Xenos en Blokker.

 5. Wij hebben een aantal grote kringlopen waar je dezelfde troep kan kopen voor een veel lagere prijs.
  Wat nieuw in de schappen ligt in Deventer hebben wij al 3x naar de kringloop gebracht.

 6. @Jollie en 1stejohn.
  Als ik dan twee kerels door de Zwolse koopgoot zie sjokken met zo’n grote rode plastic “BLOKKER” tas, dan zijn jullie dat?:)

 7. Geen idee wat je daar mee bedoelt.
  Ik denk dat jij met je ouwe hippie haren en je sloffen lekker met je aow de kraampjes afstruint voor nostalgia terwijl je weet dat je thuis weer op je donder krijgt van je vrouw omdat je het huis verder volzet met zinloze troep naast je gevulde boekenkast vol met ongelezen boeken.:D

 8. De meeste reacties van taupe zijn moeilijk leesbaar door gebrekkige spelling en grammatica. Wellicht kan hij/zij dat niet helpen, daar wil ik dan respect voor hebben. De meeste reacties van taupe zijn daarnaast vaag en regelmatig niet ter zake doende. Daarvoor probeer ik ook respect op te brengen.
  Maar als hierboven een lezer van taupe het verwijt krijgt dat deze het niet goed leest en “dus” een “gebrekkige intelligentie” heeft dan laat taupe zich wel erg kennen.

  Gelukkig zie ik in de straten direct om het Zwolse centrum heen een aantal interessante kleine initiatieven ontstaan dus we gaan de goede kant op.

 9. Ik denk dat jij met je ouwe hippie haren en je sloffen lekker met je aow de kraampjes afstruint voor nostalgia terwijl je weet dat je thuis weer op je donder krijgt van je vrouw omdat je het huis verder volzet met zinloze troep naast je gevulde boekenkast vol met ongelezen boeken.

  Wat een enorm gevat en bijdehand mannetje ben jij, je vergeet alleen mijn rollator nog haha:)

Reacties zijn gesloten.