Zwolle – Hoe ervaren mensen met een beperking het openbaar vervoer, in de eigen gemeente en daarbuiten? Welke verbeteringen kunnen helpen om het openbaar vervoer toegankelijker te maken? Deze vragen stelt MEE IJsseloevers in een enquête die mensen met een beperking en professionals die hen ondersteunen vanaf vandaag kunnen invullen. De uitkomsten worden in het najaar aangeboden aan onder andere het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en prinses Laurentien.
De aanleiding voor de enquête is een diner pensant van 3 juli jl., waarbij ervaringsdeskundige en medewerker bij MEE Patrick Schmidt bij prinses Laurentien mocht vertellen waar mensen met een beperking vandaag de dag nog tegenaan lopen in het openbaar vervoer. Patrick is vanwege zijn beperking rolstoelafhankelijk en is 5 jaar geleden met MEE in aanraking gekomen door het project MEE op Weg. Hier leerde hij met een OV-/fietsmaatje om met het openbaar vervoer te reizen als alternatief voor aangepast vervoer. Sindsdien reist hij zelfstandig
Openbaar vervoer kan toegankelijker
De aanleiding voor het diner pensant bij prinses Laurentien over kwetsbaar vervoer was de ratificatie van het VN-verdrag voor personen met een handicap en een brief van de staatsecretaris dat het openbaar vervoer in Nederland nog veel kwetsbaarheden kent voor mensen met een beperking. Met het aanwezige gezelschap is afgesproken dat de uitkomsten van de enquête door MEE aangeboden worden tijdens een ‘Ervaar-mee-reis’ in het najaar van 2017. De focus ligt hierbij vooral op de mogelijkheden om het openbaar vervoer toegankelijker te maken (in plaats van op de beperkingen nu).
Enquête
Er is een enquête voor mensen met een beperking (www.surveymonkey.com/r/vragenlijstov ) en een enquête voor professionals die hen ondersteunen (www.surveymonkey.com/r/vragenlijstovprofessionals). Het is mogelijk de enquêtes t/m 14 september in te vullen
Ik heb tot op hedrn geen beperkingen. Zowel geestelijk als fysiek ben ik fit for use.
Met stumperds in een rolstoel heb ik altijd te doen en steek een handje uit waar nodig.
Hmm, als Prinses Laurentien zich ermee bemoeit,
is er wel een dingetje.
Evenals natuurlijk dat Taupe zich ermee bemoeit.
‘Hoe ervaren mensen met een beperking het openbaar vervoer,
in de eigen gemeente en daarbuiten?’
Jaja en blabla vrees ik
‘De uitkomsten worden in het najaar aangeboden..’
Goed dat we Weblogzwolle hebben. Mensen met beperkingen die
adviesen hebben voor Zwolle hoe dat beter te doen, kunnen
hier rechtstreeks tips delen toch ?
Vele luitjes lezen mee.
@Taupe: respectloze benoeming om mindervaliden stumperds te noemen.
Elke dag maak jij hier steeds weer duidelijk dat er in jouw bovenkamer iets helemaal mis is.
Probeer eens fatsoenlijk te zijn in woord en daad.
Willem: Ook mensen met geestelijke beperkingen hebben een mening en dat mag. Voor de rest helemaal met je eens. 😉
Heel goed, af en toe zo’n enquête. De maatschappij is toch al beperkt in zijn mogelijkheden rekening te houden met mensen met een beperking.
daar is toch het gehandicapten vervoer voor.
ik erger mij altijd dubbel en dwars als ik moet wachten voor een bus bij een halte, waar ik niet meer kan inhalen doordat er obstakels in de weg zijn.
Komt er een kereltje of vrouwtje uit in een rolstoel en echt waar een hel rij autos moet daarvoor wachten.
kortom speciale vervoerssmiddelen en geen lijnbus meer, want ook de andere passagiers willen op tijd thuis of op werk zijn.
de link voor professionals doet het niet