Zwolle – Van 28 september tot en met 22 oktober is het MUSEUM VAN Filemon te bezoeken op perron 3/5 van station Zwolle. Een speciaal omgebouwde wachtruimte biedt deze zomer ruimte aan bijzondere objecten uit het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Aan de hand van persoonlijke verhalen koos presentator Filemon Wesselink zijn favoriete objecten uit de enorme museumcollectie (ruim 375.000 objecten en gebruiksvoorwerpen vanuit de hele wereld) om hiermee een wereldwijd beeld op vruchtbaarheid te laten zien. Met dit project kunnen de musea, samen met de BankGiro Loterij, ProRail en NS, de verborgen schatten uit het depot openbaar maken en buiten de museummuren naar het publiek toe brengen.
Het MUSEUM VAN Filemon Filemon ging in het depot op zoek naar het wereldwijde beeld van vruchtbaarheid. Zijn oog viel in het depot op ‘rare’ dingen, want zoals hij zelf aangeeft: "Rare dingen zijn altijd leuk!". De collectie van Filemon die te zien is het op het perron bevat een flinke portie ‘girlpower’, met beelden van vrouwen en vruchtbaarheidssymbolen van over de hele wereld.
Het MUSEUM VAN reist door… Filemon Wesselink is niet de enige die zijn favoriete objecten heeft uitgekozen uit de enorme collectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Floortje Dessing, Kenny B en Soufiane Touzani gingen hem voor, en openden hun eigen mini museum op station Leiden, Arnhem en Utrecht. Na Zwolle reist het MUSEUM VAN verder om te eindigen in het Tropenmuseum in Amsterdam met het MUSEUM VAN Yvette van Boven.
Verborgen schatten Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) beheert een collectie van ruim 375.000 objecten en gebruiksvoorwerpen vanuit de hele wereld. Het grootste gedeelte van deze collectie ligt opgeslagen in het depot, en dat vinden de musea zonde. Met dit project wil het NMVW, samen met de deelnemers van de BankGiro Loterij, ProRail en NS deze verborgen schatten niet alleen openbaar maken, maar ook naar het publiek toe brengen. De bezoekers krijgen een inkijkje in de wereldwijde culturele verschillen en overeenkomsten. Want op verschillen na, zijn we allemaal hetzelfde. De verhalen bij de objecten zijn te volgen via een Instagram-tour (
@museumvan). Alle mini musea zijn daarnaast te volgen via video in het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.
Leuk initiatief! Heb dit ook al gesignaleerd op station Utrecht Centraal.