Zwolle biedt mobiel stembureau

Foto van auteur

Op woensdag 22 november 2006 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Alle kiesgerechtelijke inwoners van Zwolle hebben hiervoor onlangs een stempas in de bus gekregen. Met deze pas kan in elk willekeurig stembureau in Zwolle gestemd worden. Dit jaar is het ook mogelijk om te stemmen in één van de mobiele stembureaus. Deze zijn te vinden in de hal van het NS station en in de centrale hal van hogeschool Windesheim. Door het aanvragen van een kiezerspas kan ook in een andere gemeente gestemd worden.

Inwoners van Zwolle die in een andere gemeente willen stemmen, kunnen de stempas laten omzetten naar een kiezerspas. De kiezerspas kan persoonlijk worden aangevraagd tot en met 17 november 2006 bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Hiervoor moet de stempas en een identiteitsbewijs meegenomen worden. De kiezerspas wordt slechts éénmaal uitgereikt, bij verlies kan men niet deelnemen aan de stemming.

Mobiele stembureaus

Dit jaar kunnen inwoners van Zwolle behalve bij de reguliere stembureaus ook hun stem uitbrengen bij twee mobiele stembureaus. Zowel op Hogeschool Windesheim als op het NS station staat een stemmachine. Op het NS station kunnen inwoners in de spitsuren van 7.30 tot 9.00 uur en van 16.30 tot 19:00 uur hun stem uitbrengen. In Hogeschool Windesheim kan dit tussen 12.00 en 14.00 uur. De reguliere stembureaus zijn van 7.30 uur tot 21.00 uur geopend. Een overzicht van alle stembureaus is te vinden op de website www.stemmeninzwolle.nl.

Volmacht

Kiezers die verhinderd zijn om op 22 november 2006 naar het stembureau te gaan, kunnen iemand anders machtigen om voor hen te stemmen, via de zogenaamde volmachtstem. Om een volmacht te geven moet de achterzijde van de stempas ingevuld worden. Een volmacht kan nog geregeld worden tot en met de dag van de verkiezingen op 22 november 2006. Er kunnen alleen personen gemachtigd worden die ook in Zwolle wonen.

Veiligheid stemmachines

Het Ministerie van BZK voert samen met TNO onder 40 gemeenten, waaronder Zwolle, een onderzoek uit naar de veiligheid van stemmachines. Dit naar aanleiding van berichten in de media omtrent dit onderwerp. Voorafgaand aan het bezoek heeft de gemeente Zwolle al maatregelen getroffen. Zo zijn de procedures aangescherpt en zijn er nieuwe geheugenchips geplaatst.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Zwolle biedt mobiel stembureau”

Reacties zijn gesloten.