Overweldigende belangstelling gratis longfunctiemeting

Foto van auteur

Mensen met longklachten (zoals hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en vermoeidheid) konden vanmiddag op het Grote Kerkplein in Zwolle gratis hun longfunctie laten testen. Vandaag was het Wereld COPD-dag.

De afdeling longziekten van de Isala klinieken had een tent ingericht met 10 longfunctiemeters. Longfunctielaboranten, verpleegkundigen, medewerkers van het Astmafonds, Icare en de Zwolse Longartsen gaven informatie over het ziektebeeld. Er was veel belangstelling voor de gratis test. In totaal deden 278 mensen vandaag mee, en om 15:00 uur was het inschrijven vroegtijdig gesloten door de overweldigende belangstelling. 

Het Zwolse initiatief van de gratis longfunctiemeting op Wereld COPD-dag wordt inmiddels landelijk gekopieerd. Op verschillende plaatsen in het land vinden metingen plaats waarbij ‘het Zwolse draaiboek’ wordt gebruikt en het Astmafonds een coördinerende rol heeft. 

COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een chronische aandoening aan de luchtwegen en de longen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. Naast het inademen van vieze dampen, zoals uitlaatgassen, en erfelijke aanleg is roken de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van COPD. In Nederland zijn longaandoeningen de derde doodsoorzaak. COPD neemt hiervan een groot deel voor zijn rekening met ruim 5000 sterfgevallen dit is 4% van het jaarlijkse aantal. Meer dan 500.000 Nederlanders hebben deze aandoening, maar meer dan de helft weet dit zelf niet.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)