Zwolle – ROVA zamelt jaarlijks vele kilo’s gft-afval in voor de gemeente. Uit dit gft-afval wordt in de gft-vergister op het ROVA-terrein groengas gemaakt. De gemeentes waarvoor ROVA het gft-afval inzamelt hebben van ROVA dit groengas ‘teruggekregen, waaronder ook de gemeente Zwolle. Met dit groengas worden gemeentelijke gebouwen verwarmd. Dankzij de invoering van omgekeerd inzamelen wordt bij de huishoudens steeds meer gft-afval ingezameld. Hierdoor kunnen nog meer gebouwen verwarmd worden.
Het gas dat van gft-afval gemaakt wordt, wordt op het aardgasnet van Gasunie ingevoed. Het groengas dat jaarlijks vrijkomt bij het vergisten, wordt gebruikt om de aardgasvoertuigen van ROVA op te laten rijden en de ROVA gebouwen te verwarmen. Daarna blijft er nog ruim 1.300.000 m3 groen gft-gas over. Dit groene gas kan door zogenaamde groengascertificaten (GGC) geleverd worden aan een afnemer.
Sinds 2013 krijgen de gemeenten, waar ROVA het gft-afval inzamelt ,jaarlijks groengascertificaten toegekend. Dat wordt gedaan op basis van het aantal ton opgehaalde gft-afval. De gemeenten Zwolle, Steenwijkerland, Hardenberg, Dalfsen, Hattem, Heerde, Kampen, Raalte, Staphorst, Olst-Wijhe, Ommen, en Zwartewaterland hebben met die groengascertificaten elk een eigen selectie van gemeentelijke gebouwen verwarmd, zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis.
Hmm, wat een gedoe. Ik snap d’r niks van. Zal. Weetje dat als we 15 diesel containerschepen ombouwen naar electrisch, dat de vervuiling van ALLE auto’s ter wereld opheft ? En daar varen er duizenen van…
’t gezeik met de burgers lastig te vallen in plaats van de grootvervuilers ben ik echt wel klaar mee.
Toevallig net Lubach teruggekeken. O.a. zogenaamde groene elektriciteit en energie en de afgesproken doelen voor 2020….pijnlijk!