Zwolle host grootste beroepenevenement van Nederland

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – De Nederlandse vakwedstrijden voor (v)mbo’ers worden dit jaar gehouden in Zwolle; Skills the finals. Tijdens dit grootste beroepen-event van Nederland, strijden 1.000 talentvolle (v)mbo-leerlingen voor de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018’. De wedstrijden vinden plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College, Groene Welle en ROC van Twente in Overijssel.

Tijdens de wedstrijden moeten leerlingen diverse opdrachten uitvoeren in hun vakgebied. Die opdrachten worden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven. De 350 vmbo’ers hebben op 15 maart hun finales, de 650 mbo’ers zijn drie dagen in competitie. De uiteindelijke mbo-kampioenen maken tevens kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK vindt eind september plaats in Budapest. In Zwolle Skills The Finals komt tot stand door nauwe samenwerking tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en lokale partijen. In Zwolle o.a. met het Deltion College en Groene Welle, en met Congresregio Zwolle, die zorg droeg voor de locaties en overnachtingen, en met Zwolle Marketing voor wat betreft de promotie van Zwolle onder bezoekers van het evenement. De organisatie verwacht rond de 10.000 bezoekers. 

(V)mbo’ers krijgen door hun deelname aan vakwedstrijden niet alleen een bijzondere leerervaring, maar groeien  ook verder in persoonlijke ontwikkeling. Ze weten beter wat ze willen bereiken. Rico Nieuwkoop won vorig jaar zilver bij de finale autotechnicus en mocht naar WorldSkills in Abu Dhabi. “Na de nationale finale had ik nooit verwacht dat ik Nederland op het WK mocht vertegenwoordigen. Door al deze vakwedstrijden ben ik als persoon en vakman enorm gegroeid. Je leert hoe je moet focussen, je hebt telkens nieuwe mensen om je heen en je
werkt op hoog niveau. Die ervaring pakt niemand mij meer af en is voor het leven”.