Geen enkele partij verwacht zetelverlies bij gemeenteraadsverkiezingen

|   Laatste wijziging

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Aan het eind van het lijsttrekkersdebat maandagavond op Hogeschool Windesheim kreeg burgemeester Henk Jan Meijer het laatste woord. Tijdens het debat hadden alle partijen hun verwachtingen uitgesproken over de verkiezingsuitslag. De burgemeester met zijn typische humor hierover: “We zijn het stadhuis aan het verbouwen, maar als de verwachtingen van de partijen uitkomen moeten we de raadszaal uitbreiden.” Zwolle heeft gelet op de bevolkingsomvang recht op 39 gemeenteraadsleden, maar de politieke partijen rekenen zich gezamenlijk 50 zetels rijk. Swollwacht verwacht 5 zetels (nu 3), de ChristenUnie denkt gelijk te blijven op 8 en ook de PvdA denkt de huidige 6 te kunnen behouden. Het CDA rekent op een verdubbeling van 3 naar 6 en GroenLinks van 3 naar 5. De SP denkt er een zetel bij te krijgen en komt dan op 6 en de VVD verwacht een groei van 5 naar 7 evenals D66, die ook op 7 zetels denkt uit te komen (nu 5).

Het verkiezingsdebat “Zwolle Zweeft” onder leiding van Boudewijn Koop was strak geregisseerd en de meeste antwoorden en stellingen zijn inmiddels bekend, maar de acht lijsttrekkers wisten zich stevig te profileren. Natuurlijk ging het over de koopzondagen en Gerdien Rots van de ChristenUnie gaf ook deze keer geen krimp. Voor haar geen uitbreiding van de koopzondagen, maar alleen Brammert  Geerling van de SP steunt haar daarin. De vraag naar meer windmolens werd door William Dogger van Swollwacht met ‘nee’ beantwoord en ook Jan Nabers van het CDA en Thom van Campen van de VVD zijn tegen meer windmolens op Zwols grondgebied. Door Gerdien Rots werden de partijen ‘laf’ genoemd die wel de duurzaamheidsdoelstellingen van Zwolle onderschrijven, maar tegen windmolens zijn: “We moeten het eerlijke verhaal vertellen als we binnen één generatie willen overstappen op duurzame energie.”

De duurzaamheidsambities kwamen ook nog aan de orde tijdens een debat tussen Sylvana Rikkert, de nieuwe lijsstrekker van GroenLinks en Thom van Campen van de VVD. Volgens de VVD wordt het steeds drukker op de ringwegen van Zwolle: “De Ceintuurbaan slibt dicht. We moeten de automobilist niet plagen en pesten. Meer asfalt en parkeerplaatsen rondom de binnenstad zijn hard nodig. We moeten de dagelijkse realiteit onder ogen durven zien.” Hij hekelde het ‘tekentafel idealisme’ van GroenLinks. Dat liet Sylvana Rikkert niet onbesproken: “We hebben een klimaatprobleem en daarom zeker niet meer asfalt voor auto’s.” Voor haar hoeven de N35 en A28 niet te worden verbreed en auto’s moeten uit de binnenstad worden geweerd. Ook wil ze beslist geen nieuwe parkeergarage op het Noordereiland.

Jan Brink van D66 en Brammert Geerling van de SP zijn het eens over de noodzaak van meer woningen in Zwolle, maar daar waar de SP pleit voor meer goedkope sociale huurwoningen en koopwoningen, pleitte Jan Brink juist voor het “tussensegment”. Op de vraag waar gebouwd moet worden gaf Geerling een duidelijk antwoord: “Op de IJsselhallen locatie”, wat gesprekleider Boudewijn Koops de uitspraak ontlokte “maar dan wel na de Wilde Deerne” want deze zomer wordt het theaterspektakel De Wilde Deerne in de IJsselhallen opgevoerd en Boudewijn Koops is één van de initiatiefnemers en producenten van deze theaterproductie. Hij viel even uit zijn rol. Het verkiezingsdebat onder zijn leiding was georganiseerd door de gemeente Zwolle in samenwerking met Hogeschool Windesheim, De Stentor en RTVZwolleFM.

Burgemeester Henk Jan Meijer had het laatste woord en volgens hem zijn de tegenstellingen tussen de verschillende partijen duidelijk naar voren gebracht, maar wat hem ook opviel was dat iedere lijsttrekker met grote verbondenheid en trots sprak over onze stad Zwolle.

Foto's 2
Geen enkele partij verwacht zetelverlies bij gemeenteraadsverkiezingen - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Geen enkele partij verwacht zetelverlies bij gemeenteraadsverkiezingen - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

42 gedachten over “Geen enkele partij verwacht zetelverlies bij gemeenteraadsverkiezingen”

  1. Dat lukt mij alleen maar. 76% Stemde maar liefst voor mij. Niemand was tegen. Die zitten allemaal in Siberie of zijn al vergiftigd.

  2. Ze graaien mijn zeteltjes op. Voor het eerst sinds vele jaren doet Lijst Willem Lucht nl niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. De partij voor de kleine man heeft op 1 september 2017 alle activiteiten stop gezet.

  3. De vraag naar meer windmolens werd door William Dogger van Swollwacht met ‘nee’ beantwoord en ook Jan Nabers van het CDA en Thom van Campen van de VVD zijn tegen meer windmolens op Zwols grondgebied. Door Gerdien Rots werden de partijen ‘laf’ genoemd die wel de duurzaamheidsdoelstellingen van Zwolle onderschrijven, maar tegen windmolens zijn: “We moeten het eerlijke verhaal vertellen als we binnen één generatie willen overstappen op duurzame energie.”

    Helemaal mee eens. Punt voor Gerdien.

  4. De beide C-partijen 14 zetels, weer de komende 4 jaar niet shoppen op zondag. Maakt mij trouwens niets uit, maar veel mensen wel volgens mij wanneer je de discussie de afgelopen 4 jaar een beetje hebt gevolgd.

  5. Bernard, windmolens kunnen ook op zee of in het ijsselmeer. Waarom pleit je voor windmolens in de stad waar mensen last van hebben? Wat brengt het hebben van een Windmolen de Zwolse burger?

  6. Geen enkele partij verwacht zetelverlies bij gemeenteraadsverkiezingen

    Haha, dan kunnen we de verkiezingen ook wel overslaan.
    Gewoon doorgaan. De burger is tevreden en wenst geen veranderingen.

  7. De burger is helemaal niet tevreden, Riet. Ik hoop echt op een grote verschuiving in Zwolle. Een verschuiving werkt verfrissend en verhelderend. Maar het kan goed zijn dat de wens de vader van de gedachte is….

  8. Aad, wat brengt een windmolen jou? Er zijn grofweg 3 mogelijkheden: 1. geld wanneer je er in geïnvesteerd hebt, 2. ik ga niet veel merken, de locaties bevinden zich niet bij mijn huis, 3. een hoop overlast (slagschaduw/ geluidsoverlast en dode vogels in de tuin), schade door waardedaling, horizonvervuiling. Is het pleziertje van een windmolen je zoveel waard, dat je honderden mensen bewust in de ellende drukt? Windmolens zijn niet geschikt om in de bewoonde wereld te plaatsen. Op zee prima, maar in de nabijheid van veel mensen geeft het een hoop gezeik. Alleen maar omdat er een paar politici carriere ambities hebben of een centje willen verdienen. Gekkenwerk als je het mij vraagt.

  9. Klaas Jan, je kunt heel goed tegen windmolens op land zijn, maar zeg dan niet dat je de duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunt, want die haal je dan niet.

  10. Graaien jouw zeteltjes? Bij mijn weten heeft LWL nooit een zetel gehaald… Dus of je nou wel of niet meedoet, dat maakt blijkbaar geen verschil.

  11. Bernard, dat is een andere kijk op de zaak. Ik ben niet tegen de energie transitie, ik constateer dat slechts maximaal 10% van het Zwolse beschikbare dak belegd is met één of meerdere zonne panelen. Hiermee halen we helaas een lage score. Ik lees ook in de krant dat we het eerste subsidieloze windmolenpark krijgen op zee, https://www.trouw.nl/groen/nederland-heeft-wereldprimeur-een-windmolenpark-zonder-subsidie~a59bcd35/ . Waarom dan toch pushen op een windmolen op Zwolse bodem die wel op subsidie drijft en die veel overlast geeft (zonder dat mensen worden gecompenseerd)? De bewoonde wereld is helaas niet geschikt voor mega windmolens. Wanneer het geld je als gemeente en politiek partijen je in de zak brandt, investeer dan vol in zonne energie. Hebben we ook in de werkgelegenheid wat aan…. Vergeet niet dat je het niet merkt of dat er zonne of wind energie uit het tennet stopcontact komt en we als Zwolse burger er heus niet rijker van worden.

  12. Klopt, bezittelijk voornaamwoord en Garten is onzijdig dus is het meinem. Ik dacht dat Garten dan nog wel met een hoofdletter moet?

  13. Laten we het hopen Riet. Kan meteen ook de bezem door de wethouders. Een frisse wind door Zwolle en mee in de vaart der volkeren!

  14. Nee, heb inderdaad GroenLinks gestemd. Ondanks het feit dat ik de ingreep van Klaver in de Rotterdamse politiek geen fraaie vond.
    Maar hier gaat het over Zwolle.

  15. Lachwekkend triest die discussie over wel of geen windmolens in Zwolle en de rest van Nederland. Iedereen roept dat duurzaamheid zo ontzettend belangrijk is, maar zelfs op een bedrijventerrein in Zwolle krijgt met het voor elkaar windmolens tegen te houden. Echt bezopen! Neem een voorbeeld aan onze oosterburen, die zijn al vele lichtjaren verder waar het om windenergie gaat. Lekker onze planeet naar de kloten helpen, nee dat schiet op! Wel de lusten, maar niet de lasten, typisch Nederlands.

  16. van mij mogen ze die fokking CU gelijk uit de raad gooien, ik stem een partij die vóór de opening van winkels op zondag is!

  17. Zwollee, de stad heeft 4 jaar lang stil gestaan. Er was veel rumoer, maar weinig nieuws bereikt. Wat het ook moge zijn, alles beter dan nu.

  18. Natuurlijk is er altijd iets dat niet goed is. Wat dacht je dan, dat de hemel op aarde neerdaalt als de juiste partij maar de macht heeft? Je mag het klagen noemen maar het zijn ook kansen tot verbetering.

  19. Ja, klopt Riet. Even de bezem erdoor, is helemaal niet zo slecht. Wat er dan komt, zien we dan wel weer. Krijgt de stad en de bewoners weer wat lucht.

  20. Ik vind mango’s erg lekker. Nu kunnen we in de kassen in Nederland ook wel Mango’s telen, maar het is makkelijker, smakelijker en goedkoper om de mango’s uit Spanje/Israel of Brazilië te halen. De klimaten daar zijn beter geschikt voor het telen van Mango’s. Zo is het ook met windenergie. Natuurlijk kun je windenergie in de stad opwekken, maar op zee of op het Ijsselmeer is het allemaal wat makkelijker en beter. En een windmolenpark op zee hoeft zelfs niet meer op subsidie te draaien! Laten we in de stad gewoon vol inzetten op zonne energie. We hebben nog voldoende daken over, er is slechts een fractie voorzien met zonne panelen. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan. Zonder overlast het zelfde resultaat.

Reacties zijn gesloten.