GroenLinks en Swollwacht grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen

|   Laatste wijziging

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Rond middernacht maakte burgemeester Henk Jan Meijer in het Stadskantoor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend. Hij is erg tevreden over het opkomstpercentage: van 58,2% in 2014 naar 61,5% nu. Er stak pas een storm van gejuich op toen hij voorlas dat GroenLinks van 3 naar 7 zetels gaat. Ook William Dogger van Swollwacht kon een juichkreet niet onderdrukken toen hij hoorde dat zijn partij het zetelaantal verdubbelde: van 3 naar 6: “Hier hebben we dertig jaar keihard voor geknokt.” De ChristenUnie moet 1 zetel inleveren en gaat van 8 naar 7, maar haalde wel 17,9% van de stemmen en dat is net iets meer dan GroenLinks met 16,7%. Dit betekent dat de ChristenUnie het voortouw zal gaan nemen bij de onderhandelingen over een nieuw college van burgemeester & wethouders.

Lijstrekker Gerdien Rots van de ChristenUnie en de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks Sylvana Rikkert hadden al snel hun eerste analyse klaar: “Zwolle heeft duidelijk gekozen voor duurzaamheid.” Ook op andere punten lijken deze partijen elkaar wel te kunnen vinden, hoewel de ChristenUnie tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen is en GroenLinks daar minder moeite mee heeft. Samen hebben ze 14 zetels en om een college te vormen met een meerderheid in de raad hebben ze daarbij andere partijen nodig. Voor een meerderheid zijn minimaal 20 zetels nodig. Gelet op de verkiezingsuitslag zou Swollwacht als derde partij zich hierbij kunnen aansluiten, maar dat lijkt niet voor de hand te liggen omdat Swollwacht zich duidelijk tegen windmolens heeft uitgesproken en de ChristenUnie en GroenLinks daar radicaal anders over denken: zij zijn van mening dat we niet zonder windenergie kunnen als we energieneutraal willen worden. De vraag is dan welke partijen zich wel zouden willen of kunnen aansluiten.

Naast de winnaars zijn er ook een aantal verliezers. De SP is meer dan gehalveerd: van 5 naar 2 zetels en dat kwam keihard aan bij de SP-ers. De PvdA en D66 gaan van 6 naar 4 zetels. De duidelijke profilering van D66 voor het vrijgeven van de koopzondagen heeft geen zetels opgeleverd. Het lijkt in eerste instantie niet voor de hand te liggen dat de verliezers gelijk volop deelnemen aan de collegeonderhandelingen. Ze moeten eerst hun wonden likken. Blijft over de VVD en het CDA.  De VVD is op 5 zetels gebleven en het CDA is gestegen van 3 naar 4. Een combinatie van VVD met GroenLinks in een nieuw college is nauwelijks denkbaar; daarvoor zijn de verschillen te groot. Wellicht maakt het CDA van Jan Nabers meer kans, hoewel hij tegen windmolens is, maar er waarschijnlijk wel mee kan leven als de koopzondagen niet worden uitgebreid. Maar een combinatie van GroenLinks, ChristenUnie en CDA levert 18 zetels op en dus nog geen 20. Ze hebben er dan nog een andere partij bij nodig uit het verliezerskamp. Het vormen van een nieuw college lijkt daarom nog niet zo’n eenvoudige zaak en de komende weken zal blijken hoe partijen hieraan gaan werken.

 

Foto's 2
GroenLinks en Swollwacht grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
GroenLinks en Swollwacht grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “GroenLinks en Swollwacht grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen”

  1. Dat word windmolens in de achtertuin, niet meer met de auto of de brommer/scooter naar de stad en daar buiten een gebrek aan parkeer plek, vuurwerk is straks niet meer toegestaan, in lijn met landelijk beleid kan je straks ook geen referendum in Zwolle meer aanvragen, inwoners betalen straks dubbel zoveel voor het afval dankzij diftar met een toename van illegale dumping als gevolg.

    Kortom het leven in de stad word nog duurder, Meer straat vervuiling, met minder banen en meer overlast.

  2. Helemaal gelijk, dit gaat ons klauwen met geld kosten, wat niets oplevert. OZB en andere gemeentelijke belastingen gaan omhoog, hoe moet jan de arbeider met een minumumloon dit betalen.

  3. Nu heb je het denk ik over GL want dit is het standpunt van Swollwacht over windmolens:
    “Energieopwekking door middel van hoge windturbines (windmolens) willen
    wij niet toepassen in Zwolle! Hoge windturbines
    geven veel overlast voor mens en dier. Daarnaast
    zijn wij van mening dat hoge windturbines de
    skyline van onze mooie historische stad en onze
    mooie buitengebieden onherstelbaar aantasten!”

  4. Stadsiehaag maakt weer een karikatuur van de werkelijkheid, ik blijf het idioot vinden dat op een bedrijventerrein in Zwolle geen windmolens zijn geplaatst. Fossiele brandstoffen raken op, er gaat minder gas geworden in Noord Nederland, of we nu willen of niet, er moet gekeken worden naar alternieve energie-bronnen, waar windenergie er één van is. In Duitsland hebben verschillende huishoudens al hun eigen windmolen, kijk maar goed om je heen als je daar op de snelweg rijdt.

  5. Nouja, gelukkig is ’t niet meer een reli club die de absolute meerderheid heeft in Zwolle. Stel je voor, de volgende keer is het een andere reli club, met nog veel engere ideetjes dan alleen maar Winkelstad Zwolle dichtdoen op Zondag.

  6. Vroeger had je alleen maar net 1 en net 2; vroeger schafte je met 1 hand, kun je met die andere gewoon doorwerken, vroeger had je geen drempels, alleen kuilen.

Reacties zijn gesloten.