Een smaakmakend gesprek: privacy ligt op straat

In hoeveel databanken komt jouw naam al voor? Wie gegevens van de OV-kaart, leerlingvolgsystemen en postorderbedrijven kan combineren met patiëntendossiers en het burgerservicenummer, komt veel aan de weet. En we liggen er niet wakker van dat die privacy in Nederland slecht wordt beschermd. Op woensdag 13 februari gaan deskundigen daarover in gesprek met Zwolse burgers. Dat gebeurt tijdens Peper & Zout, in een reeks ‘smaakmakende gesprekken’ door VU-Windesheim in café The Living Room.

Organisaties en instanties registreren gegevens dat het een lieve lust is. Opmerkelijke nieuwe technologieën zijn de chip met biometrische gegevens in het nieuwe paspoort en de nu al gekraakte OV-kaart, die precies registreert welke reisbewegingen je maakt. Of de RFID: een minuscule chip in nagenoeg elk product. Tel daarbij de toenemende videobewaking op straat, irisscans, vingerafdrukken, DNA gegevens: de mens en zijn handelen wordt compleet in kaart gebracht, maar we weten het zelf niet.

Wie er beschikt over gegevens die goud waard zijn in marketing en opsporing, is de vraag. Daarover zijn Nederlanders laconiek. Registratie dient het goede doel: bestrijding van misdaad en terrorisme, het creëren van veiligheid. ‘Ik heb niets te verbergen.’ Maar is dat wel zo verstandig, is dit schijnveiligheid? Nederland scoort slecht op de Europese privacylijst. De Nederlandse overheid respecteert de privacy van burgers slechter dan de Oost-Europese buren. En Nederland gaat soepel om met Europese afspraken over privacy.

Op 13 februari begint het gesprek met een bijdrage van Klaas van der Kolk, docent recht bij Windesheim en lid van de kenniskring van het lectoraat Veiligheid en Sociale Cohesie. Gespreksleider is Miranda Nieboer, docent architectuur bij Windesheim en eveneens lid van de kenniskring. Er is volop ruimte voor vragen, discussie en debat.

Met Peper & Zout wil Windesheim de inwoners van Zwolle, elke tweede woensdag van de maand, een podium bieden voor gesprekken over actuele Zwolse thema’s. Vanuit de verschillende lectoraten levert Windesheim een deskundige bijdrage aan die gesprekken. De organisatie is in handen van VU podium.

Peper & Zout begint op woensdag 13 februari om 20.00 uur in café The Living Room aan het Gasthuisplein 23. Entree is gratis.

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Een smaakmakend gesprek: privacy ligt op straat”

  1. Alweer een leuk onderwerp in The Living Room. Doet VU-Podium nog wat met de uitkomsten? Of beperkt het zich tot een podium bieden, een deskundige bijdrage aan de gesprekken leveren en de organisatie verzorgen?

Reacties zijn gesloten.