Zwolle – Voor de realisatie van een zonnepark is 19 april een verzoek om een omgevingsvergunning ingediend bij Burgemeester en wethouders van Zwolle. Het park komt te liggen nabij de IJsselcentrale, ten zuiden van de Jan van Arkelweg, tussen de spoorlijn en de Wijheseweg. Het park wordt 15 hectare groot. De afmetingen van het beoogde zonnepark zijn ongeveer 600 bij 250 meter.
De vergunning wordt aangevraagd voor het plaatsen van zonnepanelen of collector en het plaatsen van erf of paneelafscheiding. Daarnaast voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en het uitvoeren van werk of werkzaamheden. De aanvraag ligt na telefonische afspraak ter inzage in het Stadskantoor, Lübeckplein 2.
Over de verstrekking van de vergunning neemt het gemeentebestuur pas een definitief besluit na de gebruikelijke inspraak en de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Dat besluit wordt vermoedelijk in september 2018 genomen.
De gemeente Zwolle wil in de toekomst minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Ook wil de gemeente reductie van CO2-uitstoot bevorderen door de opwekking van duurzame energie. De gemeente heeft gekozen dit te doen door onder andere zonne-energie op te wekken. Kronos Solar heeft een plan ontwikkeld dat zou kunnen passen in de ambities van de gemeente Zwolle. Het geplande zonnepark levert een bijdrage aan het verduurzamen van de gemeente.
Bij de realisatie van een zonnepark worden de richtlijnen van de gemeentelijke Zwolse Energiegids, die eind 2017 uitkwam, in acht genomen.
Op dinsdag 15 mei is er een inloopbijeenkomst in het dorpshuis in Windesheim. De bijeenkomst is van 18.30 tot 20.30 uur. Medewerkers van Kronos Solar en de gemeente Zwolle zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
Meer informatie over het zonnepark is te vinden op www.zonnepark-weekhorst-zwolle.nl
De zonnepanelen hype begint vreemde vormen aan te nemen.
Is het niet veel handiger om eerst op alle daken van huizen zonnepanelen te installeren. Dan kom je bovendien aan een enorme oppervlakte.
Niet ‘eerst’. Allebei! Heb je nog meer oppervlakte.
Bernard, Nederland is qua oppervlakte klein, lijkt me niet handig om buitengebieden vol te bouwen met zonnepanelen. (Als het niet nodig is).
Maar het is wél nodig. Beter nog windmolens omdat die meer opleveren, maar daar is hier helaas teveelweerstand tegen.
Nederland scoort het slechtst van alle EU-landen op het gebied van klimaat, volgens een studie die Germanwatch en Climate Action Network onlangs publiceerden. Ook internationaal bungelt Nederland onderaan, op plek 49; en dat is lager dan de Verenigde Staten, India en Australië. Nederland heeft de “zeer slechte” klimaatperformance te danken aan het ondermaatse klimaatbeleid van de afgelopen jaren waardoor veel terrein verloren is aan bijvoorbeeld opkomende economieën. Net als Turkije en Griekenland heeft Nederland nog een “lange weg te gaan” aldus het rapport.
Ik ben van plan om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen.
@Bernard ja, dat is echt bizar. Zeker omdat we in de vorige eeuw nog voorop liepen. Tijd om daar kering in te brengen.
Bernard, we zijn niet het beste jongetje van de klas. Maar we zijn ook niet het slechtste jongetje van de klas. Volgens de studie van Germanwatch, http://germanwatch.org/de/14642 , staan we op plaats 34 in de ranglijst voor 2018. Daarmee staan we boven Oostenrijk, Canada, Amerika en Japan. Duitsland en België doen het een fractie beter dan Nederland. We doen het prima en hoeven heus niet voorop te lopen. Waar nu de discrepantie in ranking door wordt veroorzaakt?
Nu naar de Zwolse situatie. Dat zonnepark is een mooi initiatief, mits het aan de milieu eisen voldoet en de landbouw grond kunnen missen voor de binnenlandse voedsel productie. Windmolens zijn niet geschikt om in dichtbevolkte gebieden te gebruiken door de hinder die de machines geven. Het hoeft ook niet, de molens kunnen ook in het IJsselmeer of in de Noordzee geplaatst worden.
Klaas Jan, wat de voedselproductie betreft kan ik je geruststellen: Nederlandse boeren produceren namelijk voornamelijk voor de export. We kunnen de agrarische sector met 90% doen krimpen en nog hebben we voldoende te eten.
Riet, dat stelt me gerust. Laat maar komen dat park en maak het dan ook meteen af met draaiende schermen (voor een verbeterde efficiency) en investeer dan als gemeente Zwolle in een energie opslag station.