Zwolle – Studenten en medewerkers van hogeschool Windesheim verzorgen tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle diverse optredens in het Windesheim Theater.
Het programma in het Windesheim Theater begint om 12.00 uur en gaat door tot 23.30 uur. Talentvolle studenten en medewerkers van Windesheim vullen het gevarieerde programma met zang, cabaret, poëzie en hiphop en geven hun eigen visie op vrijheid. Windesheimdocent Anne Velema geeft een festivalcollege en vertelt het oorlogsverhaal van zijn oma. Een verhaal over verzet tegen onderdrukking. Zijn oma was negentien toen de oorlog begon en woont nog steeds in het huis waar zij in de oorlogsjaren hulp bood aan Joodse onderduikers.
Kunstenaar en theatermaker Lucas de Man gaat in zijn Vrijheidscollege op zoek naar een antwoord op de vraag hoe vrij we eigenlijk willen zijn. Wat betekent vrijheid in een wereld die het concept van de vrije geest dood maakt en algoritmes tot koning kroont? Bestaat de vrije wil nog? Lucas de Man is freelance regisseur, acteur, conceptontwikkelaar, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van het tv-programma Kunstuur (AvroTros).
Na verschillende muzikale optredens – van hiphop tot ‘hippie tunes’ – is een silent disco het swingende sluitstuk van de avond. Met Pedro Delamigo en Zeroguap: groovy en rollende basslines. Eén waarschuwing: je wordt de volgende dag gegarandeerd wakker met spierpijn.
Alle acts, bands en bijdragen worden verzorgd door studenten en medewerkers van Windesheim. Windesheim organiseert het Windesheim Theater voor de vijfde keer, in samenwerking met Buro Ruis. Het Windesheim Theater is te vinden in de Bloementuin en biedt plaats aan ongeveer honderd bezoekers. Je krijgt bij binnenkomst een koptelefoon, waardoor je alles perfect kunt horen. Het programma van het Windesheim Theater is te vinden via www.windesheim.nl/bevrijdingsfestival. De toegang is gratis.
Zinnig, oorlogsverhalen ophalen waarbij wij ’t slachtoffer zijn. Maar bedenk ook eens andere geschiedenissen, waarbij wij de dader zijn. Nederland heeft in de recente geschiedenis immers zware sancties van de VN om de oren gekregen, vanwege vreselijke misdaden in wat een ‘kolonie’ werd genoemd. Dat krijg je niet te horen bij geschiedenisles, wel bijvoorbeeld in een colum van Bernard Hammelburg bij business news radio.
En nog wat meer geschiedenis die ons denk ik niet siert; wel eens gehoord van de koen-brug ? Of ’t koen standbeeld in Rotterdam ? Tof toch? kan je trots op zijn…
DUS Niet. Die koen was iemand die de bevolking van een heel eiland uitmoorde, en op een ander eiland slaven haalde om op het uitgemoorde eiland specerijen te gaan verbouwen.