Architectuurhistorica Yvonne Hilgenkamp verzorgt op uitnodiging van Bibliotheek Zwolle een lezing over de geroemde, maar evenzeer verguisde architect Pierre Cuypers. De lezing vindt plaats in de Statenzaal, die met haar neogotische stijl opvallend goed past als decor bij deze lezing en sluit aan bij het Cuypersjaar.
Pierre Cuypers is dé Nederlandse architect van de 19e eeuw. Zijn naam wordt vaak in één adem genoemd met het Centraal Station en het Rijksmuseum, beide in Amsterdam. De restauraties van de Ridderzaal in Den Haag en van Kasteel de Haar te Haarzuilens zijn van zijn hand. Van groter belang, en representatiever voor zijn oeuvre, zijn echter zijn vele kerken, waarvan hij er meer dan 100 bouwde. Daarnaast restaureerde hij een groot aantal monumenten. Ook in Zwolle is werk van Pierre Cuypers terug te vinden, namelijk de gedenksteen van Thomas à Kempis aan de Bergkloosterweg.
Geroemd en verguisd
Pierre Cuypers is van belang als de man die de architectuur in Nederland nieuw leven inblies en een nieuwe traditie van vakmanschap vestigde. Door zijn bouwactiviteiten heeft hij de horizon van Nederland ingrijpend gewijzigd. Cuypers’ gebouwen waren en zijn markant aanwezig in onze samenleving.
Al bij leven is het werk van Cuypers echter ook controversieel; met name op zijn openbare opdrachten komt veel kritiek. Zo vinden zijn tegenstanders dat het Rijksmuseum ‘thans geheel middeleeuwsch en kerkbouwachtig is gevoeld en gevormd’, terwijl het Centraal Station als ‘Frans klooster’ wordt bestempeld. Ondanks deze verwijten van historisch bouwen wordt Cuypers opmerkelijk genoeg het grote voorbeeld van ondermeer Berlage, grondlegger van de moderne architectuur.
Architectuurhistorica Yvonne Hilgenkamp schetst tijdens haar lezing aan de hand van geprojecteerde afbeeldingen een beeld van Cuypers’ leven, architectuur en bouwopdrachten in de roerige, maar vooral dynamische 19de eeuw.
Belangstellenden zijn op dinsdag 26 februari van harte welkom in de Statenzaal van de centrale bibliotheek (Diezerstraat 80). De lezing start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Entreekaarten zijn te reserveren bij de receptie van de centrale bibliotheek en kosten € 8,50 (bibliotheekleden) en € 10,00. Tel. 038 4217278