Met ingang van september 2008 gaat er in Zwolle een Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) voor Noordoost Nederland van start. Deze tweejarige opleiding tot koordirigent is bedoeld voor amateur-koordirigenten die een certificaat willen behalen.
Ook koorzangers met de ambitie om dirigent te worden, kunnen worden toegelaten. De organisatie van de cursus is in handen van Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) in samenwerking met Kunstfactor en ARteZ en wordt gegeven door vakbekwame docenten.
Meer informatie of een folder opvragen kan bij KCO, Evert Ruiter, telefoonnummer 038 – 4225030, of eruiter@kco.nl.
Vaak wordt er gedacht dat een dirigent maar wat staat te zwaaien‚ de maat staat te slaan. Maar dirigeren is meer dan alleen de maat aangeven. Kennis van de partituur‚ de uitvoeringspraktijk‚ tempo en dynamiek‚ de (on)mogelijkheden van de menselijke stem‚ repetitietechniek‚ om er enkele te noemen zijn aspecten die een dirigent moet beheersen wil hij/zij een koor goed kunnen dirigeren. De MDO leidt op tot het diploma Amateur Koordirigent‚ dat wordt erkend door de Inspectie Kunstzinnige Vorming Amateurkunst.
Om te worden toegelaten tot deze cursus moet een toelatingsexamen worden gedaan. Deze vinden plaats op zaterdag 31 mei 2008 in Zwolle.
Per leerjaar omvat de cursus 148 lesuren. De lessen worden wekelijks gegeven op woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur en één keer per maand op zaterdagmorgen. Naast het volgen van de lessen wordt er van de cursisten verwacht dat ze per week een aantal uren thuis studeren en in het tweede jaar zelf een koor gaan dirigeren.
MDO omvat de volgende vakken: Slagtechniek‚ Repetitietechniek‚ Repertoire en programmering‚ Partituurspel‚ Praktijk (koorklas)‚ Muziekgeschiedenis‚ Koorvorming‚ Stemvorming‚ Algemene Muziekleer‚ Vormleer‚ Solfège en Harmonieleer.
De lessen worden gegeven op Hogeschool ARteZ. Docenten zijn Eugène van Boheemen, Tiedo Kruisselbrink, Ineke Vlogtman en Gerard van der Leeuw.
Dit is de vierde keer dat de MDO voor Noordoost Nederland van start gaat. Vorige edities hebben inmiddels ruim dertig koordirigenten afgeleverd, waarvan enkelen als professioneel dirigent aan de slag zijn gegaan.