Zwolle – Als je in de drie appartementen op de hoogste verdieping staat van de nieuwe woontoren met zijn brede raampartij heb je een fantastisch uitzicht over onze stad. Aan de westkant het stadssilhouet met de daarboven uitstekende Peperbus en IJsseltoren. Aan de oostkant is ziekenhuis Isala de blikvanger en daarachter in de verte is zelfs de Lemelerberg te zien. Eind november is de woontoren aan de Turfmarkt gereed voor bewoning en zullen de 21 appartementen worden betrokken door de eerste huurders.
Woensdagmiddag organiseerde het Zwols Architectuur Podium (ZAP) een rondleiding door de oude watertoren, die door Nijhuis Bouw B.V. is omgebouwd tot een woontoren. Voorafgaand aan de rondleiding vertelde architect Rob Moritz van het Zwolse architectenbureau 19 Het Atelier iets over de geschiedenis en het ontwerp van de toren. De watertoren met daarin een groot watervat werd in 1892 gebouwd door het waterleidingbedrijf met als doel druk te behouden op de waterleidingen van de stad. In 1959 brokkelde het metselwerk van de toren af en trof een kind, dat daardoor is overleden. Voor de veiligheid werd er toen een stenen schil om de oude toren gebouwd. Afgelopen zomer werd de oude stomp van de oude toren weer zichtbaar toen sloopbedrijf Boverhoff het stenen omhulsel verwijderde. Een deel van deze oude klassieke stomp met de oude ingang is ook zichtbaar aan de buitenkant van de nieuwe woontoren.
De eerste zes verdiepingen bestaan uit een woning per verdieping. In feite zijn dit studio’s en hebben een open ruimte zonder binnenmuren. De architect noemt dit “loftappartementen”. Huurders kunnen de ruimte naar eigen inzicht indelen. De woontoren is vanaf de zesde verdieping breder zoals dat vroeger ook bij vele watertorens het geval was. In de vijf bovenste verdiepingen zijn er 3 woningen per verdieping en de bovenste drie woningen onder het groene dak hebben grote raampartijen, wat vanaf de buitenkant duidelijk is te zien. Inmiddels zijn bijna alle woningen verhuurd. De huurprijzen variëren van euro 725 tot 925 per maand. Hoewel de toren duurzaam is verbouwd, zijn de woningen nog wel aangesloten op het gasnet omdat het technisch nog niet haalbaar is een toren van deze hoogte al volledig energieneutraal te bouwen. Voor voldoende zonnepanelen is er bijvoorbeeld te weinig ruimte.
Het Zwols Architectuur Podium wist met deze rondleiding veel geïnteresseerden kans te geven de toren van binnen te bekijken. Ook werd weer duidelijk dat Zwolle een stad is met meerdere goede architecten en stedenbouwers die met passie meewerken aan het mooier maken van onze stad. Architecten die eerbied hebben voor het verleden en dit weten te combineren met hedendaagse architectuur. De nieuwe woontoren is daar een sprekend voorbeeld van.