Zwolle – Donderdagmiddag werd in de hal van het Stadskantoor aan het Lübeckplein de fototentoonstelling over het Nationaal Monument MH17 door burgemeester Henk Jan Meijer geopend. Hij dacht even terug aan 17 juli 2014 toen vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd “neergehaald”.
Hij was met zijn gezin op vakantie in Frankrijk en keek naar de tv, waar verslag werd gedaan van een etappe in de Tour de France. “Ineens werd de uitzending onderbroken met een bericht over de MH17, die enkele uren eerder was vertrokken vanaf Schiphol. Ook werd direct melding gemaakt van veel Nederlandse slachtoffers.” Niet veel later hoorde hij dat ook Zwolle een slachtoffer had te betreuren; Tamara Ernst, een jonge vrouw van 34 jaar. Donderdagmiddag was de vader van Tamara aanwezig bij de opening van de fototentoonstelling.
Nabestaanden van deze verschrikkelijke ramp hebben zich verenigd in de Stichting Nationaal Monument MH17 en hebben in Vijfhuizen het monument gerealiseerd. Het monument is ontworpen en gemaakt door de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis en door koning Willem Alexander en koningin Maxima in 2017 in gebruik genomen. “Een plek waar gezamenlijk kan worden teruggedacht aan de vele slachtoffers, maar waar je ook individueel in stilte kunt herdenken,” aldus burgemeester Meijer. Op meerdere foto’s zijn zonnebloemen te zien, die bij het monument zijn geplant. Op een foto een groot veld met duizenden zonnebloemen, waarvan de knoppen nog dicht zitten. Op één uitzondering na, waar een bloem zijn gele bladeren voorzichtig laat zien.
Op verzoek van de Stichting van nabestaanden hebben de fotografen Philip Kruijer en Richard Maertens de totstandkoming van dit monument met hun fotocamera’s vastgelegd. Inmiddels hebben ze meer dan 7.000 foto’s gemaakt. Foto’s vanaf het moment dat de eerste schop de grond in ging tot het moment dat het monument gereed was. Uit deze duizenden foto’s is een selectie gemaakt van ongeveer 70 foto’s, die deze maand in de hal van het Stadskantoor worden tentoongesteld. De foto’s staan op schilderezels. Fotograaf Philip Kruijer legde uit hoe ze aan deze ezels zijn gekomen: “We hebben via Radio Noord Holland een oproep gedaan en al heel snel kregen we veel ezels aangeboden vanuit de provincie. Ik ben enkele dagen bezig geweest deze op te halen. Het zijn allemaal verschillende ezels; grote en kleine, sommigen al zeer oud en sommigen nog zo goed als nieuw en met verschillende technieken om de foto’s vast te klemmen. Heel divers; net zo verschillend als de mensen die in het vliegtuig zaten en om het leven zijn gekomen.”