Zwolle – Met hun eigentijdse kunst op de kap van het nieuwe busstation aan de Hanzelaan voegen drie Zwolse kunstenaars – Melle Mijnhardt, Tamme de Boer en Stefan Alberts – een extra dimensie toe aan het nieuwe busstation en het omliggende gebied. Op vrijdagochtend 30 november onthulden gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Ed Anker het werk van de kunstenaars. De bijzondere, unieke kap van 70 x 13 meter biedt vanaf 17 februari 2019 een droge en aangename plek voor de vele reizigers op het nieuwe Zwolse busstation.
Placemaking en ruimte voor experiment zijn belangrijke onderdelen van de aanpak voor de gebiedsontwikkeling in de Zwolse Spoorzone. Het werk van de kunstenaars maakt van het nieuwe busstation een plek waar je graag bent. De kunst op de buskap verfraait niet alleen het stationsgebied, het houdt het gebied ook aantrekkelijk en levendig. De drie Zwolse kunstenaars zijn erin geslaagd om van drie uiterst verschillende stjilen een mooi geheel te maken. Hun creativiteit voegt waarde toe aan het nieuwe busstation en het omliggende gebied.
Busstation van de toekomst
“Het nieuwe busstation is de poort naar de stad voor veel mensen die naar Zwolle komen. Als ze vanuit de reizigerstunnel naar boven kijken, krijgen ze al letterlijk een beeld van onze mooie stad. Ik ben er trots op dat drie kunstenaars uit Zwolle dit gigantische en unieke werk met elkaar gemaakt hebben. Wat mij betreft is dit een voorbeeld hoe we in Zwolle samenwerken en tot een prachtig resultaat komen”, aldus wethouder Ed Anker. Gedeputeerde Bert Boerman: “Stap voor stap werken we aan het busstation van de toekomst. Dat betekent niet alleen een betrouwbare dienstregeling en voldoende bussen, maar ook comfort op het station. Met deze bijzondere kap is dat zeker gelukt”.
Kunstuiting van en over Zwolle
De kunstuiting toont bekende en minder bekende plekken in de stad en in de wijken van Zwolle. Niet alleen de geijkte gebouwen en monumenten. Stefan Alberts: “We waren het al snel met elkaar eens dat het een kunstwerk over Zwolle moest worden, waarbij we niet teveel de gebruikelijke clichés afbeelden. We wilden vooral de nadruk leggen op plekjes en gebouwen die niet alom bekend zijn, maar wel heel mooi of bijzonder. En die de Zwollenaren daardoor wel herkennen”. Melle Mijnhardt: “De verstopte gebouwen, een kunstwerk in een park en ook plekken die in Zwolle een begrip zijn zoals Stroomberg of een brugwachtershuisje, waar een toerist geen weet van heeft, maar de echte Zwollenaar wel. Plekken van betekenis voor de inwoners van Zwolle”. Tamme de Boer: “Ter inspiratie hebben we een paar keer gezamenlijk door de stad gefietst en heel veel foto’s genomen. Persoonlijk heb ik daarnaast ook veel inspiratie gehaald uit de buitengebieden van Zwolle, door te wandelen in het bos en te zwemmen in het Zwarte Water en de IJssel.”
Technisch hoogstandje
De kunstenaars maakten hun werk in opdracht van de gemeente Zwolle. Hiervoor sloten ze zich afgelopen zomer vijf weken op in een leegstaande ruimte van het voormalige postkantoor aan de Westerlaan. Hun werk maakten ze op een houten panelen van 15 x 2,5 meter. Met de nieuwste foto- en printtechnieken is hun werk circa vijf keer uitvergroot en op een doek met een totaal gewicht van 900 kg geprint en aan de staalconstructie van de kap van 70 x 13 meter bevestigd.
1.800 busritten
Het nieuwe busstation aan de Hanzelaan heeft een eilandperron met 19 haltes en twee grote uitstaphaltes. Deze uitstaphaltes kunnen ook als dubbele instaphaltes gebruikt worden. De haltes zijn van verschillende lengtes zodat er genoeg plek is voor standaardbussen én voor langere bussen. Vanaf 17 februari 2019 vertrekken er dagelijks 1.800 busritten van het nieuwe busstation: 1.200 via de nieuwe busbrug en 600 via de Hanzelaan.