Zwolle – Een verkeerde houding, appen of bellen op de fiets en het geluid te hard: de meeste kinderen van 10 tot 18 jaar maken zich schuldig aan ongezond mediagebruik.
Dit blijkt uit onderzoek van Peter Nikken, lector Jeugd en Media bij hogeschool Windesheim. 89% van de 1.741 ondervraagde kinderen zit in een verkeerde houding, 82% neemt geen pauze tijdens langdurig mediagebruik, 74% gebruikt een telefoon tijdens het fietsen, 74% heeft het volume te hard staan wanneer ze oordopjes in hebben en 70% doet niet de laptop of smartphone uit wanneer ze gaan slapen. Uit de cijfers blijkt dat jongens ongezonder media gebruiken dan meisjes en lager geschoolde kinderen ongezonder dan hoger geschoolde.
Rol ouders: regelmatig samen kijken
Nikken noemt de cijfers zorgelijk. ‘We weten uit eerdere onderzoeken al veel over de gezondheidsrisico’s van verkeerd mediagebruik en de negatieve effecten op de ontwikkeling van kinderen.’ In zijn onderzoek zoomt de Windesheimlector in op de rol van ouders om het mediagebruik van hun kinderen in goede banen te leiden. Nikken: ‘Het is goed om kinderen restricties op te leggen – we zien dat deze kinderen beter scoren – maar ouders kunnen meer doen. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ouders regelmatig samen met kinderen media gebruiken, de kans twee tot drie keer zo groot is dat hun kinderen gezonder gebruik maken van media.’