Zwolle – Hoe woonden koningen en burgers in de 17e eeuw? Het Oversticht in Zwolle ontwikkelde samen met Paleis Het Loo een lespakket, waarin basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 meegenomen worden in de wereld van vorsten en rijke stadsbewoners.
In Zwolle ervaren de leerlingen hoe het was om als rijke burger te wonen in de 17e eeuw. Zij gaan naar het Vrouwenhuis, een prachtig pand waar Pieter Soury, burgemeester van Zwolle, en Aleijda Wolfsen in 1680 hun stempel op drukten. De schitterende inrichting van gang en grote zaal met schouw was ook tijdens de bewoning van de laatste eigenaresse Aleida Greve, nog helemaal in tact. Dat het na haar dood in 1742 volgens haar laatste wil tot (Oude) Vrouwenhuis werd verbouwd voor bejaarde, alleenstaande vrouwen en vrijsters van de Hervormde Kerk, doet niets af aan de oorspronkelijke grandeur van het pand. Die staat nog altijd overeind.
Maar het kan natuurlijk altijd nog mooier en groter. Zoals de koninklijke bewoners van Paleis Het Loo het jarenlang hebben mogen ervaren. In de tijd van Aleida Greve was de bewoner van Het Loo Stadhouder-koning Willem III. In een les die door de afdeling educatie van Het Loo wordt gegeven op Het Oversticht, zien de leerlingen hoe het leven toen, in een dergelijk paleis was. En worden ze meegenomen naar andere belangrijke mensen uit de zeventiende eeuw, die deel uitmaken van onze geschiedenis.
Het lesprogramma ‘Wonen in de 17e eeuw’ is opgenomen in de erfgoedleerlijn ‘Het verhaal van Zwolle’ van de Stadkamer in Zwolle. Voor het uitwerken van de leerlijn is samenwerking gezocht met andere belangrijke cultuuraanbieders in Zwolle. Door de sluiting van het Stedelijk Museum Zwolle is gezocht naar een nieuwe samenwerking. Deze werd gevonden in Paleis Het Loo. Paleis Het Loo wordt verbouwd en biedt tot medio 2021 een aangepast educatief programma waarbij het paleis op reis gaat.