Herontwikkeling Palvu-gebouw gaat van start

Foto van auteur

Zwolle – In juni start de renovatie van de voormalige vergaderzaal van het Palvu-gebouw aan de Eekwal. De verbouwing resulteert uiteindelijk in vier nieuwe stadsvilla’s. De monumentale waarde van het Palvu-gebouw blijft met de komst van de villa’s behouden.

In de nieuwe situatie smelt de karakteristieke vergaderzaal samen met vier moderne stadsvilla’s. Alfred Tibben van Explorius Vastgoedontwikkeling legt uit: ‘Uitgangspunt voor het plan was om oud en nieuw met elkaar verbinden. Door de nieuwe stadsvilla’s als het ware uit het dak te laten ‘groeien’, blijft de historische context op deze plek bewaard. Die combinatie maakt dit project uniek.’

Het gebouw aan de Eekwal, dat dateert uit 1927 en voorheen dienstdeed als vergaderzaal van de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), werd lange tijd met de sloop bedreigd. Door de toekenning van de gemeentelijke monumentenstatus in 2010, werd de toekomst van het Palvu-gebouw binnen de stadsgracht van Zwolle veiliggesteld.

Om het plan te realiseren wordt de voormalige vergaderzaal eerst steentje voor steentje afgebroken. Ook de ronde, stalen spanten worden ontmanteld, tijdelijk opgeslagen en hergebruikt. Tijdens de bouw van de villa’s, uitgevoerd door Nijhuis Bouw uit Zwolle, wordt de oorspronkelijke buitenkant deels in ere hersteld. De oude witte villa naast het monument wordt vervangen voor een nieuw exemplaar met verwijzingen naar het verleden.

Het ontwerp komt van de hand van architect Rob Moritz van 19HetAtelier. Moritz: ‘De gevelstenen, de dakpannen en diverse spanten uit het monument zie je straks terug in de villa’s. De woonlagen worden bekleed met een lichte metaalconstructie in een bronskleur. Dat geeft een prachtig glanzend effect. Met deze kleur leggen we een relatie met het metselwerk in de binnenstad. Het nieuwe monument mag zich straks scharen onder één van de meest markante gebouwen die Zwolle rijk is.

De vier villa’s worden in de tweede helft van 2020 opgeleverd. Twee van de vier woningen zijn inmiddels verkocht. Meer informatie is te vinden op www.stadsvillaszwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)