Standbeeld Thorbecke naar Lübeckplein verplaatst

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – De bouw van de ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein en de Stationsweg gaan binnenkort van start. Het hele plein en ook de rotonde op de kop van het Stationsplein gaan op de schop.

Daarom wordt het bronzen standbeeld van Thorbecke donderdag 28 februari tijdelijk verplaatst van de rotonde Stationsplein-Stationsweg naar het Lübeckplein. Het standbeeld van Johan Rudolph Thorbecke is gemaakt door kunstenaar Hans Bayens voor het Stationsplein van Zwolle. Het bijna twee meter hoge bronzen standbeeld van de staatsman werd in 1992 op de rotonde Stationsplein-Stationsweg geplaatst en onthuld.

De voorbereidende werkzaamheden vinden plaats op woensdag 27 februari. Dan wordt op de huidige locatie de sokkel van het standbeeld ontgraven en wordt op het Lübeckplein de grond voor de fundering van het standbeeld open gegraven. Het bronzen beeld heeft inclusief sokkel een gewicht van circa 3,5 ton. Het wordt op 28 februari tussen 9.30 uur en 11.30 uur met een kraanwagen verwijderd van de rotonde op het Stationsplein. Rond 13.00 uur wordt het beeld op het Lübeckplein geplaatst.

Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) was een Nederlands staatsman van liberale signatuur. Hij wordt als de grondlegger van het huidige parlementaire systeem in Nederland beschouwd. In plaats van het beeld van Thorbecke tijdens de werkzaamheden op de gemeentewerf op te slaan is ervoor gekozen het tijdelijk te plaatsen op het Lübeckplein, vanwege de verbinding met het Stadskantoor van de gemeente Zwolle. Thorbecke legde in 1848 in zijn voorstellen voor een nieuwe Grondwet de basis voor het huidige openbaar bestuur in ons land.
Daarnaast draagt het beeld van de staatsman bij aan de leefbaarheid van het Lübeckplein. Daar blijft het staan gedurende de werkzaamheden aan het Stationsplein. Na afronding van de herinrichting zal het beeld van Thorbecke medio 2020 teruggeplaatst worden op het Stationsplein.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)