Oud worden in Huize “We zijn er bijna”

Foto van auteur

Foto: Carry Premsela

Zwolle – Zaterdagmorgen om half tien was het nog stil in de stad. Toch begaven zich al tientallen ouderen naar het Papenstraattheater. In de enigszins troosteloze ontvangsthal van dit theater kwamen de zestigplussers nieuwsgierig naar binnen. Ze hadden zich aangemeld voor deelname aan de nieuwe theaterproductie “We zijn er bijna”, die op vrijdag 21 juni in Zwolle in première gaat. Afgelopen zaterdag kwamen de spelers voor de eerste keer bijeen om met elkaar kennis te maken en geïnformeerd te worden over de voorstelling . Sommigen kenden elkaar al, anderen kwamen wat onwennig binnen. In april starten de repetities onder de enthousiaste leiding van theatermaakster Lisi de Schepper, artistiek leider met ondersteuning van “de andere jonge meiden” van het productiehuis Rimpels & Vouwen.

 

De voorstelling gaat over oude mensen, die in de herfst van hun leven in verzorgingshuis “We zijn er bijna” terecht zijn gekomen. Na het overlijden van haar man moet mevrouw Zachtleven ook naar dit verzorgingshuis. Ze kan niet meer alleen wonen in het huisje, waar ze jarenlang samen met haar man heeft geleefd. Ze moet haar vertrouwde omgeving met al haar dierbare spulletjes achterlaten. Alleen het muziekdoosje, dat ze jaren geleden van haar overleden man heeft gekregen, heeft ze kunnen meenemen, maar al na enkele dagen is ze het kwijt. Wanhopig en verward klampt ze iedereen aan: “Waar is mijn muziekdoosje?” Het begin van de theatervoorstelling, die de komende zomer op een bijzondere locatie in Zwolle vele malen zal worden gespeeld door de amateurs, die afgelopen zaterdagochtend voor de eerste keer bijeen kwamen.

 

Twee rollen worden door jonge professionals gespeeld: de manager en de zuster. Alle overige rollen zowel de “sprekende” als de “zwijgende” door oudere amateurs, die de kans hebben gegrepen het theaterpodium te betreden om een mooie voorstelling te maken voor het Zwolse publiek. Een voorstelling met een serieuze ondertoon over de ouderenzorg in Nederland, maar tegelijkertijd een spektakel met veel humor en hilarische momenten. Lisi de Schepper: “Het is beslist niet alleen een klaagzang tegen het zorgsysteem en haar bureaucratie.” Eerder een aanleiding voor de vraag “Hoe willen we zelf oud worden?” en tijdens de startbijeenkomst van afgelopen zaterdag naar de acteurs: “en ik wil daarbij graag gebruik maken van jullie levenservaring.”

 

Op het theaterpodium zullen niet alleen schijnwerkers gericht zijn op de acteurs, maar ook op het koor. Koorleden worden in tien bijeenkomsten klaargestoomd door muzikaal leider Paul Op Den Camp en staan samen met de acteurs tijdens de voorstelling op het podium. Er is nog ruimte voor mannelijke bassen. Aanmelding tot uiterlijk eind van deze maand: lisa@rimpelsenvouwen.nl Zangervaring gewenst. Alle deelnemers gaan een intensieve repetitieperiode tegemoet en gelet op de geanimeerde gesprekken aan het eind van de startbijeenkomst hebben deze jeugdige ouderen er veel zin in. Voor de meesten hun eerste theaterervaring. Rimpels & Vouwen wil uitgroeien naar een theaterplatform voor de ouder wordende mens en zal het zeker niet bij deze ene voorstelling laten. Voor meer informatie naar www.rimpelsenvouwen.nl

 

Foto's 2
Oud worden in Huize “We zijn er bijna” - Foto: Carry Premsela
Foto: Carry Premsela
Oud worden in Huize “We zijn er bijna” - Foto: Carry Premsela
Foto: Carry Premsela