Theater de Makkers gaat voorstelling over voedselbank Zwolle maken

Foto van auteur

Blauwe tafel Samenleven
Foto: Theater de Makkers

Theater de Makkers ontving woensdag de Hervormd Weeshuis prijs. De Makkers gaat de geldprijs gebruiken voor hun nieuwe voorstelling getiteld de Noodzaak, een project dat samen met mensen van de Zwolse voedselbank wordt gemaakt.

De Makkers werd genomineerd na hun voorstelling We Zwemmen Nog in 2022. Hervormd Weeshuis is enthousiast over de vernieuwende combinatie van cultuur en welzijn.

De voorstelling de Noodzaak gaat over het leven rondom de voedselbank. Het idee is vorig jaar ontstaan. Yuna Linde van de Makkers deed onderzoek naar de vraag: samenleven, hoe moet dat? Met een blauw tafeltje ging ze op pad om ideeën op te halen in de stad. Wat leeft er eigenlijk in Zwolle? Mensen die ze sprak, vonden vooral dat we gewoon wat meer met elkaar moeten delen.

Toen ze met het blauwe tafeltje een middag bij de voedselbank zat, merkte ze dat mensen ook daadwerkelijk dingen deelden. Een koekje, een sigaret, een verhaal. “Ik vond dat inspirerend en wilde graag verder inzoomen op dit thema. Met de voedselbank hebben we een plan bedacht. Wat kunnen we als samenleving leren over het delen van de voedselbank?”

De komende maanden zit Yuna met haar bankje bij de voedselbank. Ze gaat in gesprek met klanten, vrijwilligers en leveranciers. Samen met hen en met andere makers, zoals Melle Mijnhardt en Corinne Heyerman, wordt een voorstelling gemaakt. Yuna: “Met Theater de Makkers willen we de verhalen en mensen van de voedselbank een podium geven. Het zit letterlijk op een plek ver weg, buiten maatschappij, uit het zicht. Maar het bestaat wél.”

De voorstellingen van de Noodzaak vinden eind september plaats bij de voedselbank. Houd de website van De Makkers in de gaten voor data en kaarten.

Foto 1
Blauwe tafel Samenleven - Foto: Theater de Makkers
Blauwe tafel Samenleven
Foto: Theater de Makkers