Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Emmen

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – PEC Zwolle staat zondagmiddag voor de taak om verder afstand te nemen van de onderste regionen van de Eredivisie. Na de verdiende 0-2 zege vlak voor de interlandbreak op Excelsior verschafte de ploeg van trainer/ coach Jaap Stam zichzelf wat lucht, maar veilig is het nog allerminst. Tegenstander FC Emmen zit in hetzelfde schuitje en hoopt nog altijd op een langer verblijf in de Eredivisie.

Dat FC Emmen nog altijd meedoet om de veilige vijftiende plek is misschien wel het mooiste compliment voor de ploeg van trainer/coach Dick Lukkien. Natuurlijk, niemand hield vorig jaar rekening met het idee dat Emmen zou gaan promoveren naar de Eredivisie en de groep ‘voetbalkenners’ die de Drentse ploeg dit jaar voorafgaand aan het seizoen op plaats achttien hadden ingevuld is groter dan de groep die Emmen een zeventiende of hogere rangschikking toedichtten. Toch was de promotie meer dan verdiend. In de Eerste Divisie bleek FC Emmen één van de weinige stabiele ploegen en tijdens de play-offs was het voetbal een lust voor het oog. Ook dit seizoen oogst men aan De Oude Meerdijk voldoende complimenten, maar ook punten. De eerste drie werden direct bij de openingswedstrijd tegen ADO Den Haag gepakt, maar daar bleef het niet bij.

FC Emmen is dit seizoen net als PEC Zwolle buitenshuis veel succesvoller. Zo wist het naast ADO Den Haag, ook te winnen bij FC Utrecht, VVV-Venlo en FC Groningen. Bij die laatste twee tegenstanders sloeg het in de absolute slotfase van de wedstrijd toe en dat blijkt een enorm wapen van de promovendus. Daar kan ook lijstaanvoerder PSV over meepraten. De Eindhovenaren zagen een 1-2 voorsprong in de blessuretijd veranderen in een 2-2 gelijkspel. Plaaggeest was Nicklas Pedersen, die met twee goals net als tegen FC Groningen de gevierde man was. Diezelfde Pedersen zag later zijn seizoen als een nachtkaars uitgaan vanwege een vervelende knieblessure.

PEC Zwolle weet dat FC Emmen niet te onderschatten valt. Eerder dit seizoen in Emmen werd er met moeite een 0-1 overwinning over de streep getrokken. Rick Dekker was met een van richting veranderd schot de gevierde man. Het betekende destijds de tweede overwinning van het seizoen, nadat eerder bij FC Groningen gewonnen werd. Bij een nieuwe zege op de Emmenaren, doet PEC Zwolle hele goede zaken.

Een prima opsteker bovendien voorafgaand aan weer een drukke week. Want opnieuw komt PEC Zwolle de komende midweek in actie. Ditmaal geldt dat echter voor de complete Eredivisie. De Blauwvingers gaan donderdag op bezoek bij PSV, om vervolgens zondag weer thuis te spelen tegen Fortuna Sittard. Bram van Polen en Thomas Lam zijn dan ook weer inzetbaar. Het tweetal zit zondagmiddag namelijk een duel schorsing uit, die de verdedigers opliepen tijdens het uitduel met Excelsior.

Scheidsrechter zondag om 14.30 uur is Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters zijn Bas van Dongen en Jermaine Lapar. Official is Clay Ruperti. In Zeist kijkt de VAR mee en dat is ditmaal Sander van der Eijk, die bijgestaan wordt door Johan Hubers.