Zwolle – De droge zomer van 2018 laat zien dat voldoende water niet vanzelfsprekend is. Terwijl we water dagelijks nodig hebben om te drinken, te douchen of de tuin te sproeien en voor de natuur, landbouw en industrie. Door samen zuinig te zijn op water, houden we voldoende voor nu en later. Vitens, provincie Overijssel en de Overijsselse waterschappen Vechtstromen en Drents Overijssels Delta werken intensief samen om watertekorten te voorkomen.
Waterbesparing door inwoners wordt hierin steeds belangrijker. Onderzoek van Vitens naar het drinkwatergebruik van inwoners maakte dat opnieuw duidelijk. De partijen trekken samen op om hiervoor meer bewustzijn te creëren. Schoon zoet water is zelfs in Nederland een schaars goed, waarmee we zuinig moeten omgaan.
Plaatsvervangend dijkgraaf Waterschap Drents Overijsselse Delta, Hans Pereboom aan het woord: “Dit voorjaar bekijk ik anders dan normaal. Spaarzaam omgaan met water heeft extra de aandacht na de extreem droge zomer van vorig jaar. Dat was een ware testcase. De (grond)waterstanden in ons werkgebied zijn weer op niveau, maar bieden geen garantie. Iedereen kan op zijn of haar manier meehelpen om geen water te verspillen. Dat geldt voor boeren, burgers en buitenlui. Als waterschap werken we 24/7 om extreem droge én extreem natte weersomstandigheden op te vangen. Want het weer kan ook zomaar ineens omslaan. Ook daar moeten we op voorbereid zijn.”
Samenwerking in Overijssel
Door economische en demografische ontwikkelingen en klimaatverandering neemt de vraag naar water sinds enige jaren toe en is voldoende grondwater en water in beken, sloten en rivieren niet altijd vanzelfsprekend. Dat maakte de droge zomer in 2018 ook duidelijk. Waterschap Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen pompten miljarden liters water uit het IJsselmeer, Vecht, IJssel en het Twentekanaal, om het grondwater goed aan te vullen agrariërs en bedrijven te voorzien van water en de natuur kon blijven bloeien.
Op de hoge zangronden in Twente en Salland, kan echter geen water worden aangevoerd. Die gebieden zijn afhankelijk van regenwater. Ook Vitens zette alle zeilen bij om iedereen van voldoende drinkwater te voorzien. Als de trend doorzet, wordt mogelijk zelfs een groei van landelijk 30% absolute toename in de drinkwatervraag in 2050 verwacht. Daarom zet Vitens zich samen met provincie en waterschappen in op waterbesparing. Ons water is tenslotte van levensbelang. Op de website: onswater.nl/overijssel lees je hoe jij samen met de inwoners van Overijssel, de provincie, Vitens en de waterschappen kan werken aan voldoende en schoon water.
Overijsselaar gebruikt meer dan de helft méér water dan hij denkt
Inwoners van Overijssel denken dat ze elke dag 54,6 liter drinkwater verbruiken terwijl het werkelijk 120 liter is, dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Meer dan de helft van de bevolking ervaart de daadwerkelijke hoeveelheid daarnaast als (heel) schokkend. Daarom start Vitens in samenwerking met de provincie Overijssel en de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta vandaag een publiekscampagne om Nederlanders bewust te maken van het eigen waterverbruik en ze van tips te voorzien om water te besparen.
Vitens: 3 tips om water te besparen
Het grootste waterverbruik vindt plaats tijdens het douchen, het naar de WC gaan en de tuin sproeien. Daar valt dan ook de meeste waterbesparingswinst te behalen:
Het meeste water wordt verbruikt door douchen, WC doorspoelen en het sproeien van de tuin. Daar valt de meeste waterbesparingswinst te behalen.
- Korter douchen scheelt al heel veel.
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,3 minuten douchen, en dat 5x in de week doen. Tijdens een gemiddelde douchebeurt gebruikt men meer dan de helft van het dagelijkse water, ongeveer 70 liter. Door een minuut korter te douchen bespaar je zo 42,5 liter per week.
- Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton voor de tuin. Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin, maar slechts een derde zegt een regenton te gebruiken. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Door een regenton neer te zetten en deze het hele jaar door te gebruiken, bespaar je kostbaar drinkwater.
- Gebruik op de wc de juiste knop op het juiste moment.
Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Per keer gebruiken we 8 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50% per keer.
Waterkringloop in Overijssel
Het drinkwater dat bij een Overijselaar uit de kraan stroomt, komt meestal uit een waterwingebied in Overijssel. Vitens pompt het water op uit de grond en zuivert het om er schoon drinkwater van te maken. Na gebruik komt het vieze water via de riolering bij rioolwaterzuiveringen van waterschappen om het te zuiveren, voordat het in beken, sloten en rivieren terechtkomt. Hiermee worden agrariërs en bedrijven voorzien van water en de natuur kan blijven bloeien. Dat water staat ook in contact met het grondwater, waardoor er weer voldoende water is in Nederland om drinkwater van te maken. Kortom: de cirkel is rond.