Stemwijzer voor waterzaken van start

Foto van auteur

Dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman met de stemhulp
Foto: WDODelta

Zwolle – Op woensdag 15 maart vinden naast de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook de waterschapsverkiezingen plaats. Om de inwoners van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) bij hun stemkeuze te helpen is er nu de stemhulp MijnStem.

De stemhulp is bedoeld om snel inzicht te krijgen in de standpunten van de elf deelnemende politieke partijen. Dit gebeurt met stellingen over lokale thema’s. De partijen hebben in de stemhulp zelf hun visies gegeven op de stellingen en hun standpunten aan de kiezer toegelicht.

Het waterschap vindt dat er op 15 maart echt iets te kiezen is. De toekomst van het Nederlandse water gaat iedereen aan. En die toekomst staat onder druk, laat dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman van WDODelta weten: “De wereld om ons heen verandert en de extremen in het weer zijn inmiddels jaar na jaar zichtbaar. Het wordt steeds moeilijker om schoon water, voldoende water én veilige dijken te garanderen. Waterschappen staan voor grote uitdagingen en zullen keuzes moeten maken. Welke dat zijn, daar hebben inwoners invloed op door de waterschapsverkiezingen.”

Op MijnStem bepaalt de invuller met een schuifbalk zijn eigen positie op een stelling. Daarnaast is het bij elke stelling mogelijk om meer te lezen over de standpunten van de partijen. Na het invullen ziet de kiezer met welke partijen hij of zij de meeste overeenstemming heeft. “Zie het als een stemwijzer voor water”, aldus Schoonman.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die gaat stemmen gebruikmaakt van een stemhulp. Bij de groep tot 45 jaar is een stemhulp zelfs veruit de populairste manier om informatie te verzamelen over de verkiezingen. Via nieuwspartner DPG Media heeft MijnStem een groot bereik. Zo is MijnStem voor inwoners onder meer in te vullen via AD.nl en NU.nl.

Aan de verkiezingen voor het nieuwe bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta doen elf partijen mee. Dit zijn 50PLUS, VVD, SGP, Water Natuurlijk, Gemeentebelangen Drenthe – Overijssel, ChristenUnie, AWP, CDA, Partij voor de Dieren, BoerBurgerBeweging (BBB) en Belang van Nederland (BVNL).

Inwoners kunnen MijnStem invullen op www.wdodelta.mijnstem.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)