100 jaar vrouwenkiesrecht, vrijheid om te kiezen

Foto van auteur

Zwolle – Op woensdag 1 mei om 10.00 uur is de jaarlijkse 1 mei viering op begraafplaats Kranenburg in Zwolle. Dit jaar is het centrale thema 100 jaar Vrouwenkiesrecht – Vrijheid om te kiezen met onder meer statenleden Anneke Beukers en Hans Nooter. De viering begint op begraafplaats Kranenburg en eindigt bij uitspanning De Agnietenberg.  Vier 1 mei en neem je collega’s, familie en vrienden mee!!

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, Gemeenteraad en het Europees Parlement  Pas in 1917 werd in Nederland het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten zelf niet stemmen. Op 9 mei 1919 stemde de Tweede Kamer in grote meerderheid voor actief vrouwenkiesrecht, een jarenlang proces waarvoor hard is gestreden. Die verworvenheid dat mannen én vrouwen in vrijheid mogen stemmen, is iets om te vieren. En dit gebeurt in 2019 op heel veel plaatsen in Nederland. Op deze 1 mei-viering wordt stilgestaan bij dit thema, de kracht van vele vrouwen en de strijd die ze leverden? Maar ook wie was eigenlijk onze eerste Overijsselse vrouwelijke politicus? Welke onderwerpen vond ze belangrijk? En nu: zetten vrouwen andere onderwerpen op de agenda dan mannen? Statenlid Anneke Beukers zal bij de bloemenlegging bij het graf van Helmig Jan van der Vegt – één van de oprichters van de SDAP, de voorloper van de PvdA – dieper ingaan op het thema. Welke tips geeft ze mee? Wat doen wij als mannen en vrouwen met onze verworven vrijheid? Waar gaan we en moeten we nog voor op de barricades?

Bij het graf van Gerardus Horreüs de Haas zal Hans Nooter ingaan op het thema “Vrijheid om te kiezen”, tevens het thema van de 4 en mei viering. Onze vrijheid om te mogen kiezen beperkt zich niet tot kiesrecht alleen. Binnen de regels van de wet kunnen we doen en laten wat we willen. Dit schept verantwoordelijkheden met zich mee. Verantwoordelijkheden om deze vrijheid te beschermen en te koesteren. Maar ook verantwoordelijkheden naar de ander toe. Immers, op de wereld zijn onze vrijheden nog niet gewoon. En betekent jouw vrijheid dat de ander minder vrij is? Nemen we verantwoordelijkheid voor onze keuzes? Welke dilemma’s brengt dit met zich mee? De kranslegging zal gebeuren door de Jonge Socialisten waarna in uitspanning De Agnietenberg enkele jubilarissen worden gehuldigd Dit jaar wordt tevens de Willem Dreespenning uitgereikt aan een van de vrouwelijke leden.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 1 mei 2019  om 10.00 uur op begraafplaats Kranenburg (bij de kapel) aan de Kranenburgerweg 5 te Zwolle en is vrij toegankelijk. Informatie/opgave: secretariaat, tel. 06 15 40 24 31 of email: zwolle.pvda@gmail.com.
Met Anneke Beukers, Hans Nooter en Jonge Socialisten