Onderzoek kinderopvang in Zwolle

Ouders van kinderen van de Brede School in Dieze en Holtenbroek en ouders uit het burgerpanel hebben van de gemeente een vragenlijst ontvangen over de kinderopvang. De gemeente doet onderzoek naar de vraag en het aanbod, de kwaliteit en de capaciteit en de wensen en ervaringen van ouders. De uitkomsten van het onderzoek worden rond de zomer gepresenteerd.

Sinds het laatste onderzoek naar de opvang van kinderen tot en met 12 jaar hebben zich verschillende lokale en landelijke ontwikkelingen voorgedaan. De Wet Kinderopvang is sinds 2005 van kracht en het Brede Scholenbeleid en de voor- en vroegschoolse educatie zijn volop in ontwikkeling. Niet in de laatste plaats groeit de vraag naar buitenschoolse opvang.

Om goed op die ontwikkelingen in te kunnen spelen, is kennis nodig over de vraag naar kinderopvang en de ervaringen en wensen van ouders en organisaties. Niet alleen over de kinderopvang zelf, maar ook over de opvoedingsondersteuning, de huisvesting en de samenwerking tussen de verschillende opvangvoorzieningen.

Naast het schriftelijke onderzoek worden interviews gehouden met onder andere professionals van TRAVERS, ´t Ukkie, Landstede, Icare en Kinderopvang/ Peuter Plus. In dit deelonderzoek staat in het bijzonder de opvoedingsondersteuning centraal.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Onderzoek kinderopvang in Zwolle”

  1. Moet dat allemaal zo, waar houdt dit op?
    Stoppen nu met dat belangrijk maken en over-subsidieren van die kinderopvang. Ook politiek omdat men nu 1x weet dat velen uit de achterban gebruik van kinderopvang maken. De kwaliteit lijkt me uitstekende en de capaciteit zal wel weer te weinig zijn, maar g*dsodejuuu het houdt toch wel een keer op met die bijna gratis kinderopvang? En voor iedereen!!! Ook vet gesubsidieerd voor de rijke stinkerds. Zou het nog terug te schroeven zijn naar gesubsideerde kinderopvang voor de gezinnen die het écht nodig hebben?

  2. @dick; zo, zo, gepikeerd?
    Ik moet je eerlijk zeggen dat het her en der best beter kan met de kinderopvang. Een kind die zich nét ietsjes anders gedraagt dan de rest van de groep kan soms al nét te lastig zijn. En ja, dan schort het vaak aan het opleidingsniveau om daar creatief mee om te kunnen gaan. Ik vind het niet erg dat er gekeken wordt naar de huidige stand van zaken en datgene wat men wel en niet kan aanbieden binnen de kinderopvang.

  3. Hoi Marjan, och gepikeerd. Maar ik irriteer me de laatste jaren mateloos de ontwikkeling van de kinderopvang. In de maatschappij moet door pa en ma zoveel mogelijk worden gewerkt. Maar wat moeten we dan met de kids? Op dat moment springt de politiek in dat gat en facilitairt van alles voor iedereen. Ook voor degene die zich een bult lachen omdat ze die kinderopvang nog wel 10x uit eigen zak kunnen betalen. Reken erop dat wij hiervoor met een zijn allen een hele bult voor betalen. Dan denk ik (en ik weet dat ik hier vrij alleen in sta): als je ergens op wilt bezuinigen, doe het daarop. In plaats daarvan wordt er jaarlijks meer aan uitgegeven. Ook aan onderzoeken “of het allemaal wel passent, op maat gesneden en comfortabel genoeg is”. Vechten tegen de bierkaai dus en omdat ik zo mijn machtig mooie, zonovergoten, woensdag niet wil afsluiten, kap ik er nu mee 😉

  4. Tja, ik heb een naamswijziging ondergaan 😉

    Natuurlijk bestaat de kinderopvang uit een deel financiën. Maar kijk ook gewoon eens naar de kwaliteit van de opvang. Ookal heeft men een HKZ-certificaat. Het kan altijd nog anders. Ik moet je zeggen dat ik dit als een partime-werkende moeder zeg. Mijn zoontje gaat 1 dag per week naar een kinderdagverblijf en heb de ervaring zoals ik het hierboven heb beschreven. Hij is nét even wat enthousiaster (of drukker; zoals je het zelf wilt invullen) dan een gemiddeld kind. Natuurlijk is dat lastiger in een groepsverband. Maar volgens mij moet je daar best mee kunnen handelen als gediplomeerd leidster. Je hebt er immers een opleiding voor gehad. Als ouder zijnde moet je dit maar gewoon kunnen. Blijkbaar levert het toch problemen op voor een KDV en moeten ze het met 2 leidsters op een groep van 12 kids rooien. Laat het KDV eens minder bezuinigen op personeel en meer investeren in kwaliteit.
    Maar dat even ter zijde. Ik vind zoals het nu financieel geregeld is wel oke. Natuurlijk maak ik er “maar” 1 dag gebruik van KDV en heb voor mezelf en mijn kind (-eren) een max. van 2 dagen gesteld voor de opvang via een KDV. Ik werk omdat ik het leuk vind, niet omdat het financieel moet. Maar wordt er wel een leukere moeder van omdat ik me op deze manier even los kan maken van thuis en nieuwe energie op doe.
    Als je moet werken omdat je het financieel niet redt, dan is kinderopvang met subsidie van het rijk een mogelijkheid. Hierbij denk ik dan aan alleenstaande moeders (of vaders) die alles maar in hun eentje moeten rooien. En niet zo zeer aan de vaders en moeders die vanwege het aantrekkelijke financiële plaatje zo graag zo veel willen werken. En ja, ook voor hen is dezelfde regeling via het rijk en de werkgever.
    Vergeet daarnaast niet dat de tegemoedkoming in de kosten inkomensafhankelijk is…
    Zo… En nu ga ik genieten van mijn vrije dag (heb al weekend) in het zonnetje. Heerlijk! Lekker buiten vertoeven.

  5. Raadsvraag: Burgerpanel: invloed & respons?
    Oh 😮 😮 😮 Misschien wil ik ook wel een vragenlijst. Maar omdat jij em gister hebt ontvangen (neem aan dat de post niet voor 9.17 uur komt); zal dat wel nixxxx worden. Aardig initiatief maar wat is de waarde van de ingevulde lijst? Klinkt stoer “Burgerpanel” al minder aggressief als bijvoorbeeld “Swollwacht” 😉
    Wel net zo nep-zoet als “Trots op Zwolle” 😉

    Hoop op invloed voor je rutger!!! Hoop ook oprecht op veel respons; altijd goed voor een vraag in de gemeenteraad lijkt me………

  6. Dag Marieke II (hoe was eigenlijk je vorige naam). Hoop dat je momenteel heerlijk van het zonnetje geniet, want hij doet goed zijn best 8)

    Er is toch kwalitatief ook nog niet van alles op het geschenk kinderopvang aan te merken? Dat “net even wat enthousiaster” herken ik tegenwoordig veel bij basisschoolkinderen. Deze zitten soms met enorm veel in 1 klas met 1 (of 2) leraren EN MOETEN OOK NOG IETS LEREN. Bij jullie zijn er dus 2 leidsters op een groep van 12 kids. Niet verkeerd lijkt me!!! Zeker niet voor ENKEL OPVANG/BEZIGHOUDEN?

    Wat mij betreft: Laat het KDV eens zuiniger met gemeenschapsgeld omgaan.
    En je wilt meer investeren in kwaliteit????? Wat ontbreekt er concreet aan de kwaliteit van het “kado kinderopvang”?

    Ik vind zoals het nu financieel geregeld is wel oke:

    : waarschijnlijk omdat je niet zo (heel) veel betaald…. Voor alleenverdieners mogen die instellingen zelfs wel (bijna) gratis. Maar voor de mensen die met zijn 2-en al sloten geld binnenhalen….ach, zie boven.

    Gelukkig werk ik ook omdat ik het leuk vind, als je er geen lol meer in hebt moet je gelijk stoppen en wat anders bedenken om je huishoudgeld (en een restant) binnen te halen. Voor je zelf beginnen oid. Maar ik vind het niet verkeerd dat er een grappige fin.vergoeding aan verbonden is. Daar ben ik wel eerlijk over. Anders zou ik mijn leven beter aan vrijwilligerwerk kunnen wijden. En dan door belastingvoordelen oid overleven. Hoop dat dit alleen voor jou geld “nr.2”. Want ik kan je bosjes mensen opnoemen die er anders over denken. Waaronder ikzelf.

    Maar wordt er wel een leukere moeder van omdat ik me op deze manier even los kan maken van thuis en nieuwe energie op doe.

    Kan je namelijk als belangstellende in de omgeving ENORM LEUKE moeders opnoemen (die dat ook nog niet eens van zichzelf zeggen). In de basisschooltijd vinden wij thuis het bijvoorbeeld belangrijk dat er iemand, zoveel mogelijk, na school THUIS is. Deze periode is trouwens met een paar maand voorbij. Jij mag natuurlijk vinden dat je van werken een leukere moeder wordt, dan kan ik allerlei vervolg vragen stellen maar dat vind ik flauw en privé. Vind het wel jammer, dat je moeders (die om wat voor reden dan ook) niet altijd werken neerzet als minder leuke moeders als jou 😮 😮 😮 Gelukkig weet ik wel beter ;D

    En niet zo zeer aan de vaders en moeders die vanwege het aantrekkelijke financiële plaatje zo graag zo veel willen werken.

    Vind dat die helemaal geen bijstand verdienen. Van rijk of werkgever. Op een individueel geval na. Ik weet dat ze inkomensafhankelijk zijn maar dat is ook zwaar logisch lijkt me. MENSEN GELD IS TOCH NIET HET BELANGRIJKSTE. Dan maak je thuis maar een overweging: veel geld verdienen of wat meer zorg en aandacht aan de kinderen geven en ze regelmatig een thuis geven. Mensen willen tegenwoordig ALLES; vooral GELD (macht en status)…..zucht!

  7. Oei. Het is niet mijn bedoeling om volledig een defensieve houding aan te nemen hoor. Helaas kan je met het typen weinig intonatie aanbrengen zodat een ander begrijpt wat je bedoeld.

    Om eerst op mijn naam terug te komen. Je schreef:

    Hoi Marjan, och gepikeerd

    Daar doelde ik op met “andere naam”. In een algemene log (long time ago) had ik gereageerd met mijn eigen naam Marieke. Maar toen bleek dat er nog een Marieke actief was en een beetje op haar teentjes getrapt was. Vandaar dat ik sindsdien met de naam “marieke de tweede” reageer. Moet zeggen dat ik Marieke de eerste al lange tijd niet meer voorbij heb zien komen.

    Ik werk omdat ik het leuk vind, niet omdat het financieel moet. Maar wordt er wel een leukere moeder van omdat ik me op deze manier even los kan maken van thuis en nieuwe energie op doe.

    Ik spreek hier alleen over mezelf zoals je ziet. Niet over andere moeders. Maar inderdaad, het is flauw om hier over door te gaan discussieren. Iedereen maakt hierin zijn en haar eigen keuze.
    Mijn zoontje gaat nu nog niet naar school, dus kan ik het regelen dat ik een volledige dag werk. Maar wanneer mijn kinderen naar de basisschool gaan, wil ik graag om 15u klaar zitten met een kopje thee. Dit ben ik van thuis-uit gewend en vond het heerlijk. Mag het toekomstig op mijn werk niet mogelijk zijn, dan is de keuze makkelijk gemaakt en stop ik met werken. Simpelweg omdat ik het wel en wee van mijn kind (-eren) op de eerste plaats zet.

    Wat ik eigenlijk met mijn eerste reactie (d.d. 09-04) wilde zeggen, was dat men niet alleen naar de financiële kant van het verhaal moet kijken. Jou reactie was alleen gericht op de financiën. Niet op de inhoudelijke wijze van opvang. En juist de inhoudelijke wijze wilde ik nog even benadrukken. Die financiën boeien me niet zo. Ik betaal voor opvang, maar óók voor kwaliteit. En dan gaat het niet of ze kaas van de Aldi of kaas van de AH op het brood krijgen. Maar om goed opgeleid personeel wat ook nog een beetje verstand heeft van pedagogiek.
    Als je bijvoorbeeld naar het onderwijs kijkt dan wordt er veel geprobeerd om kinderen met een beperking (tegenwoordig spreekt men liever van “mogelijkheden”) te laten participeren binnen regulier onderwijs. Hier en daar met mogelijke ondersteuning vanuit het persoonsgebonden budget.
    Waarom is dit in een voortraject, zoals kinderopvang, dan níet of slechts beperkt mogelijk? Tenminste, dat is nu op dit moment mijn persoonlijke ervaring. Het kan zijn dat ik daar volledig mis zit, maar spreek even vanuit mijn eigen referentiekader.
    Daarom ben ik wel benieuwd wat er over de niet-financiële zaken wordt gezegd in de uitslag van de enquete.

    En ach, een discussie is gezond ;), persoonlijke aanval is iets anders.

  8. @ Marieke; Oh ja, nu weet ik het ook weer over je naam.
    Met financien bedoel ik dus dat er veel te weinig betaald wordt in het algemeen.

    Waarom is dit in een voortraject, zoals kinderopvang, dan níet of slechts beperkt mogelijk?

    jou kind heeft in elk geval meer AANDACHT als op school. Met 2 leidsters op 12 kids. Netjes hoor! Ik begrijp je klachten over de kwaliteit nog niet helemaal. Kwa opleiding mag je toch ook niet verwachten dat de leiding allemaal dezelfde papieren heeft als een schooljuf? Dan zou kinderopvang nog (onnodig) veel duurder worden.

    Tot slot: helemaal met je eens

    En ach, een discussie is gezond , persoonlijke aanval is iets anders.

    Hoewel de maatschappij verruwt. Dit is zelfs al in de 2e kamer te merken. Maar da’s een ander topic 😉

  9. @ dick: ha ha, da’s inderdaad een heel ander topic 😀

    Kan Loesje niet een leuke uitspraak bedenken over de perikelen rondom de kinderopvang-financiën? Denk opeens weer aan je geplande avond in het Vliegend paard. Helaas kan ik dan geen drankje met je meedrinken (en meedenken uiteraard) in verband met andere afspraken. Ik dacht aan zoiets in de trend (lees: “trant”, maar weet even niet hoe dit te spellen van :'() van een belastingdienst leus “moeilijker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.
    Ik zie hem vanzelf wel een keer aan een electriciteitskastje pronken.

  10. Loesje lost alles op
    Kinderopvang was bij de vorige schrijf-bijeenkomst geen thema. Je kunt het zelf schriftelijk inbrengen loesjezwolle@live.nl ;D

    Zag net wel “Als je los laat, heb je twee handen vrij!” vond ik ook wel leuk 😉

    Mooi die omgekeerde volgorde was ook 1 van Loesjes-aanbevelingen….. Ga gewoon mee de volgende schrijfbijeenkomt?! Van de vorige, met een aardige vrouwelijke collega, heb ik een verslag in ons personeelsblad gemaakt.
    Daarbij stonden deze 3 teksten:

    “Mooi h? ALLES”
    “LENTE….mijn fiets heeft een afwijking naar grasveldjes en slootkantjes”
    “De zon schijnt het land is mooi de VRIJHEID wil je grijpen”

    De verkleinde versie’s gaan hier ook aan de muur
    8)

  11. Er wordt weer iets te gemakkelijk gezeurd dat de hogere inkomens genieten van gesubsidieerde kinderopvang. Niets is minder waar. Zij betalen tweederde zelf en ontvangen 1/3 als werkgeversbijdrage. Dit laatste ging vroeger rechtstreeks en loopt nu via de overheid, maar wel volledig betaald door de werkgevers. De overheid draagt hier niets aan bij. Helaas kan de overheid het nu wel inpikken, maar dat is stiekem winst maken over de rug van de hogere inkomens.

Reacties zijn gesloten.