Zwolle mag stukken niet achteraf geheim verklaren

Foto van auteur

Een gemeenteraad die verzuimt geheimhouding van stukken te bekrachtigen, moet deze stukken openbaar maken. Dat antwoordde het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag op vragen van de gemeente Zwolle.

Geheimhouding van stukken moet formeel na een raadsvergadering bekrachtigd worden, wat sinds september 2005 gebruikelijk is. Het college van Zwolle wilde 105 stukken uit de periode daarvoor alsnog door de gemeenteraad geheim verklaard hebben. Het gaat onder meer om informatie over de bouw van het nieuwe stadion van FC Zwolle, een beladen onderwerp in de stad.

Bron: Telegraaf 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Zwolle mag stukken niet achteraf geheim verklaren”

 1. Niet om het een of ander, maar als iedereen toch al weet wat daar is besproken, wat heeft het dan nog voor zin om het achteraf geheim te gaan verklaren?
  Echt weer politiek geneuzel dus…

 2. Het onderwerp komt aan de orde in de commissie Bestuur. Zie hierna:

  Commissie Bestuur 11 december 2006

  Agendapunten voor opinievorming op verzoek van de commissie

  19.40 â??⤽ 20:15 uur 2 a Geheimhouding Stukken.

  Tijdens de raadsvergadering van 15 mei 2006 is het raadsvoorstel Geheimhouding stukken van de agenda afgevoerd. Reden voor afvoering van het voorstel is dat naar mening van een aantal fracties het niet mogelijk is om achteraf geheimhouding op te leggen op bepaalde voorstellen.

  Volgens artikel 25 van de Gemeentewet dient de gemeenteraad de opgelegde geheimhouding in de eerstvolgende vergadering te bekrachtigen.

  Over deze problematiek is advies gevraagd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het BZK heeft hierover een brief geschreven, deze treft u in de bundel (MJ: voor raads-/burgerleden, maar niet op de gemeente/raadssite!) aan.

  Naar aanleiding van deze brief heeft het college van B&W een reactie voorbereid. Deze reactie zal u in week 49 worden toegezonden.

  Voor technische informatie kunt u terecht bij: I.Pruim@zwolle.nl

Reacties zijn gesloten.