Zwolle – Gedetineerden keren na hun detentie terug in de maatschappij. Wanneer iemand zijn straf heeft uitgezeten komt hij of zij onder begeleiding van de reclassering te staan, om zijn terugkeer in de maatschappij goed te begeleiden. Denk dan aan huisvesting, een paspoort en hulp om schulden te saneren. Maar ook het opbouwen van een goed sociaal netwerk is belangrijk om kans op herhaling te verkleinen.
Nu is het nog zo dat gedetineerden pas aan het eind van hun gevangenisstraf in contact komen met de reclassering. Om daar verandering in te brengen hebben de penitentiaire inrichting Zwolle, de gemeente Zwolle en Tactus verslavingszorg een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Een gedetineerde krijgt in de toekomst direct bij binnenkomst contact met een casemanager dan de Dienst Justitiële Inrichtingen en met de nazorgcoördinator van de gemeente Zwolle. Zo kan er tijdens het uitzitten van een straf al een degelijk plan gemaakt worden voor de terugkeer naar de maatschappij. Bij dit plan wordt ingezet op de volgende thema’s: huisvesting, werk/inkomen, schuldhulpverlening, zorg en een ID-bewijs .
Eerder deze week werd een landelijk bestuursakkoord ondertekend door minister Dekker namens het Ministerie van Justitie & Veiligheid, van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de reclasseringsorganisaties en gemeenten. Hierdoor is het mogelijk dit plan landelijk uit te voeren en worden niet alleen gevangenen geholpen die na hun detentie in Zwolle gaan wonen, maar ook mensen die terugkeren naar andere gemeenten in Nederland.